שתף קטע נבחר
 

אנחנו לא לבד? 5 הכוכבים התאומים של כדור הארץ

על-פי מדד ה-ESI כל כוכב לכת בעל ציון גבוה מ-0.8 יכול להיחשב כ"דמוי כדור הארץ". אז מי הם כוכבי הלכת? ולמה מאדים ונוגה מחוץ לרשימה?

עד היום התגלו כמעט 2,000 כוכבי לכת חוץ-שמשיים, מחוץ למערכת השמש שלנו. מתוך כל התגליות, זה לא מפתיע במיוחד שכל כך הרבה מהם דומים לכדור הארץ בצורה כזו אחרת. אבל אילו מהם דומים מספיק לכדור הארץ כך שיהיו גם ראויים ליישוב בני אדם?

 

עוד בערוץ המדע של ynet:

מדוע כדור הארץ גדול ממאדים?

אבד הקשר עם לוויין התקשורת עמוס 5

כוכב נולד: מדענים הצליחו לתעד היווצרותו של כוכב חדש

האם עב"ם צולם מתחנת החלל הבינלאומית?

 

ממחקר של פרופ' אנדרו נורטון הבריטי עולה כי רבות מהטענות על יישוב כוכבי לכת חוץ-שמשיים הן די מוגזמות. כוכב הלכת GJ1132b הוכרז לא מזמן על ידי פרויקט MEarth בתור "כוכב הלכת החשוב ביותר שנמצא אי פעם מחוץ למערכת השמש". בעוד אכן מדובר באחד מכוכבי הלכת החוץ-שמשיים הכי קרובים שהתגלו, קשה לומר שהוא דומה לכדור הארץ, שכן הוא ממוקם קרוב מאוד לשמש שאותה הוא מקיף ושטחו בעל טמפרטורה של כמה מאות מעלות צלזיוס

 

קפלר 452b, שהתגלה בחודש יולי. הדמיה

קפלר 452b, שהתגלה בחודש יולי. הדמיה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

דרך טובה להעריך עד כמה כוכב לכת הוא בר-יישוב הוא "מדד הדמיון לכדור הארץ" (ESI). נתון זה מחושב על ידי הרדיוס של כוכב הלכת, הצפיפות שלו, הטמפרטורה על פני השטח ומהירות הבריחה, שהיא למעשה המהירות המינימלית הדרושה כדי להשתחרר ממשטח כוכב הלכת.

 

פרופ' נורטון כתב במאמר שפרסם בכתב עת מדעי כי עבור כוכבי לכת רבים אין בידינו את כל המדדים המדויקים הללו, אז יש להעריך חלק מהם על סמך המידע הזמין הטוב ביותר. מדד ה-ESI נע בין 0 ל-1, וכל כוכב לכת בעל ESI גבוה מ-0.8 יכול להיחשב כ"דמוי כדור הארץ". במערכת השמש שלנו, למשל, מאדים זוכה לציון של 0.64 בעוד נוגה זוכה לציון של 0.78.

 

אלו הם חמשת המועמדים המובילים לתפקיד "תאום כדור הארץ", על פי חישוב מדד ה-ESI.

 

Kepler 438b

לכוכב לכת זה יש ציון של 0.88 במדד, ומדובר בציון הגבוה ביותר של כל כוכב לכת חוץ-שמשי שידוע לנו עליו עד כה. הוא התגלה השנה סביב כוכב ננס אדום, שהוא משמעותית קטן וקר יותר מהשמש שלנו, ויש לו רדיוס גדול מזה של כדור הארץ רק ב-12%. הוא מקיף את הכוכב, שנמצא 470 שנות אור מכדור הארץ, כל 35 ימים, וממוקם במרחק כזה שמאפשר לו להיות לא חם מדי ולא קר מדי כדי לתמוך בקיום מים נוזלים על פני השטח.

 

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 

כמו עם תגליות אחרות של טלסקופ החלל קפלר מסביב לכוכבים חלשים יותר, המסה של כוכב הלכת לא נמדדה, אך ההרכב שלו הוא סלעי, והטמפרטורה על פני השטח נעה בין 0 ל-60 מעלות צלזיוס. עם זאת, מדד ה-ESI הוא לא הדרך המדויקת ביותר להגדרת טבעו של כוכב הלכת ביחס לכדור הארץ. לאחרונה נמצא כי הכוכב של Kepler 438b שולח באופן קבוע קרינה בחזרה, שעשויה להפוך את כוכב הלכת לבלתי ראוי ליישוב.

 

Gliese 667Cc

כוכב לכת זה, שזכה לציון המרשים של 0.85, התגלה בשנת 2011 בזמן שחג סביב ננס אדום במרחק של רק 24 שנות אור מאיתנו. הוא נמצא בשיטת המהירות הרדיאלית, שהיא מדד של תנועה קטנה שכוכב עושה בתגובה למשיכה כבידתית של כוכב לכת. המסה של כוכב הלכת נאמדה בפי 3.8 מזו של כדור הארץ, אך אנחנו לא יודעים את גודלו. זאת מכיוון שכוכב הלכת לא חולף פני הכוכב שלו, מה שנותן למדוד את הרדיוס שלו. עם זמן הקפה שעומד על 28 ימים, הוא מתיישב באזור בר-יישוב של הכוכב הקריר, עם טמפרטורת שטח של כ-5 מעלות צלזיוס.

 

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 

Kepler 442b

כוכב לכת זה השיג את הציון 0.84 במדד ESI, גודלו פי 1.3 מזה של כדור הארץ, והוא אותר בשנת 2015. הוא מקיף כוכב קריר יותר מהשמש שנמצא במרחק של כ-1,100 שנות אור. זמן ההקפה שלו עומד על 112 ימים, דבר שמציב אותו בתנאי יישוב פוטנציאליים, אך הטמפרטורה על שטחו יכולה להגיע ל-40 מעלות צלזיוס מתחת לאפס. עם זאת, בהשוואה, הטמפטורה על מאדים יכולה להגיע ל-125 מעלות מתחת לאפס ליד הקטבים בתקופת החורף. גם במקרה הזה, המסה של כוכב הלכת אינה ידועה, אך אם יש לו הרכב סלעי, ייתכן כי המסה היא רק 2.3 פי זו של כדור הארץ.

 

Kepler 62e & 62f

שני כוכבי הלכת האלה, בעלי מדד 0.83 ו-0.67 בהתאמה, נמצאו בשנת 2013 בעזרת טלסקופ קפלר, שהבחין במעבר שלהם מול הכוכב שלהם. כוכב זה, שנמצא במרחק של כ-1,200 שנות אור מאיתנו, הוא מעט קריר יותר מהשמש. עם רדיוס הגדול פי 1.6 ו-1.4 מזה של כדור הארץ בהתאמה, מסלול ההקפה שלהם נמשך 122 ו-267 ימים, משמע שניהם נמצאים באזור בר-היישוב של הכוכב.

 

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 

כמו במקרים של כוכבי לכת אחרים שנמצאו על ידי הטלסקופ קפלר, המסות שלהם לא חושבו, אך ההערכה היא בשני המקרים המסה היא בערך פי 30 מזו של כדור הארץ. הטמפרטורה בכל אחד מכוכבי הלכת מאפשרת מים נוזלים על פני השטח, תלוי בהרכב האטמוספרה.

 

Kepler 452b

לכוכב לכת זה ציון של 0.84 במדד ה-ESI, הוא התגלה בשנת 2015, והוא היה כוכב הלכת הראשון הדומה לכדור הארץ שחג באזור בר-יישוב לכוכב הדומה מאוד לשמש שלנו. הרדיוס של כוכב הלכת גדול פי 1.6 מזה של כדור הארץ ולוקח לו 385 ימים להקיף את הכוכב שלו, שנמצא במרחק של כ-1,400 שנות אור מאיתנו. מכיוון שהכוכב חלש

 מדי בכדי למדוד את תנועתו בשל המשיכה הכבידתית של כוכב הלכת, המסה של כוכב הלכת אינה ידועה. עם זאת הוערך בעבר כי המסה של כוכב הלכת היא לפחות פי חמישה מזו של כדור הארץ, וכמו כן מוערך כי הטמפרטורה של פני השטח היא בין 10 מעלות צלזיוס ל-20 מעלות צלזיוס מתחת לאפס.

 

כפי שניתן לראות, אפילו כוכב הלכת הדומה ביותר לכדור הארץ מבין כוכבי הלכת הללו כנראה לא יכול לקיים חיי אדם בשל פעילות הכוכב המארח שלו, שיכול להתנהג בצורה שונה מאוד מהשמש שלנו. לכוכבי לכת אחרים יש גודל או טמפרטורה שהם מעט קיצוניים. אבל בהתחשב בקצב של גילוי כוכבי לכת, זה לא בלתי אפשרי שנמצא כוכב לכת שיש לו ממש את אותה המסה או הגודל כמו כדור הארץ, וגם דומה במסלולו סביב כוכב הדומה לשמש כבר בעשור הקרוב.

 

 (צילום: נאס''א) (צילום: נאס''א)
(צילום: נאס''א)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס''א
קפלר 452b. התגלה ביולי
צילום: נאס''א
מומלצים