ניתוח מורכב הציל ידו של חירש אילם - שעכשיו שוב יכול לתקשר
בניתוח נדיר הצליחו הרופאים בבית החולים בילינסון ליצור מעקף בעורק היד כדי להציל את התנועתיות בידו של חירש אילם, ולאפשר לו לשוב ולתקשר בשפת הסימנים
מה קורה כשנפגעת ידו של חירש המתקשר בשפת הסימנים בלבד? זה בדיוק מה שקרה למקס גולדשטיין (78) מבני ברק. גולדשטיין, חירש אילם מלידה, נפגע בעצם הבריח במהלך משחק כדורגל כשהיה בן 23, טרם עלייתו לארץ מרומניה. כפי הנראה, הטיפול בפציעה היה לקוי, ולאחרונה חלה החמרה שאילצה אותו לעבור ניתוח מורכב.
קראו עוד מחדשות הבריאות:
סורוקה: בן 30 לקה בהתקף לב, עבר 48 החייאות חשמל - וניצל
שניידר: בת 15 אושפזה בטיפול נמרץ - אחרי נטילת תרופה נגד כאבים
בזכות קמפיין המודעות לשבץ: ניצלו חייו של יו"ר הפועל אילת בכדורסל
הנכות של גולדשטיין מעולה לא הפריעה לו בחיים, הוא נישא, הקים משפחה וממשיך לפקוד את מקום עבודתו כנגד. עם הסביבה הוא מתקשר באמצעות שפת הסימנים, כשהידיים משמשות לו כפה.
כאמור, בצעירותו נשברה לו עצם הבריח. טיפול לקוי בפציעה גרם ללחץ של העצם על אחד הוורידים. לאחר שעלה לישראל, עבר סדרה של טיפולים וניתוחים במטרה לפתור את הבעיה, אך ללא הועיל. "הפגיעה הזו לא הפריעה לו ליד והוא תפקד כרגיל במשך שנים", מספרת בתו, איריס חסון, "אבל בתקופה האחרונה זה החל להעיק עליו. מתברר כי הלחץ גרם לחוסר אספקת דם ליד, ונוצרו אצלו קרישי דם".
כאשר היד החלה להכחיל וגולדשטיין לא יכל עוד להניע אותה, הגיעו בני המשפחה לבית החולים בילינסון. "כשאבא לא יכול להזיז את יד ימין, זה אומר שהוא לא יכול לתקשר. אין לו איך להביע את עצמו", הוסיפה בתו, "הוא חייב את שתי הידיים כדי להגיד מה הוא רוצה ומה הוא מרגיש".
ניתוח של פעם בחיים
ד"ר ארנון קורן, סגן מנהל המחלקה לכירורגית כלי דם בבלינסון מספר כי גולדשטיין הגיע אליהם עם תלונה על הפרעה בתחושה ובתנועה. "הדבר הזה מעיד על בעיה באספקת הדם עם מעורבות של נזק עצבי", מבהיר ד"ר קורן. גולדשטיין נותח ושוחרר לביתו, אבל כמה שבועות לאחר מכן שב לבית החולים כשידו במצב קשה עוד יותר.
"המצב החמיר ואבא כבר לא יכול היה אפילו להרים את היד מעט", מתארת חיון, "בהתחלה חשבנו שלעשות ניתוח של הוצאת עצם הבריח לא בא בחשבון בגילו המבוגר, אבל אחרי שראינו כמה קשה לו עם העובדה שאינו יכול להביע את עצמנו, החלטנו שאנחנו עושים את זה. אי אפשר לחיות ככה בלי לתקשר עם אף אחד. חשבנו שזה סיכון שצריך לקחת".
"מקס חזר עם כאבים גדולים יותר כשהוא מחבק את היד ועם חוסר יכולת להזיז אותה", מוסיף ד"ר קורן, "ידענו שהוא שהוא חירש אילם והידיים משמשות לו לפה. זה הופך את הניתוח מסתם ניתוח להצלת היד לניתוח להצלת יד ופה. בנוסף, למרות גילו, גולדשטיין עובד עדיין כנגר, והידיים הן איבר חיוני גם כדי להמשיך בשגרת החיים שלו".
אחרי סדרת צילומים ובדיקות, התברר לצוות הרפואי שהמצב מורכב יותר משחשבו וכי יש צורך לפתוח את בית החזה כדי לשחרר את אספקת הדם ליד. "נעזרנו בעורק
התרדמה המספק דם למוח, ויצרנו סוג של מעקף, תוך כדי כך שחיברנו אותו לעורק של היד כדי שיעביר אליה דם", מסביר ד"ר קורן. בנוסף, הוציאו הרופאים מהרגל וריד שיהיה המעקף בתוך כף היד, ואליו יצרו חיבור עם עורק שיוצא מהצוואר. "זהו ניתוח די נדיר. לרופא יוצא לעשות אולי ניתוח אחד כזה בכל הקריירה שלו". הוסיף ד"ר קורן.
.
הניתוח המורכב נמשך כמעט חמש שעות והשתתפו בו מנהל המחלקה ד"ר גלית סיבק, ד"ר ארנון קורן וד"ר איגור מנביץ'. "אבא שלי מזיז את היד והוא מאושר. הוא חזר לתקשר עם העולם", מסכמת חיון בחיוך.