"שנת 2015 תסתיים בעלייה במחירי הדירות"
בכנס נדל"ן של עמותת האדריכלים המאוחדים, התייחס נשיא התאחדות בוני הארץ לנתוני השמאי הממשלתי - לפיהם הדירות התייקרו ברבעון האחרון. "השנה תסתיים בעלייה של 6% במחירים", אמר. יו"ר ועדת הרפורמות בכנסת לא התרגש: "נראה את השפעת הפעולות שלנו רק בעוד חצי שנה"
אחרי הסקירה של השמאי הממשלתי מאתמול לפיה ברבעון השלישי של השנה חלה עלייה במחירי הדיור, בענף הנדל"ן ממשיכים לחזות עליות מחירים. "מחירי הדיור ימשיכו לעלות בקצב מתון בשנה הבאה. הערכתי בתחילת השנה שהמחירים יעלו בסיכום 2015 ב-6%. אני כנראה צדקתי". כך אמר נשיא התאחדות בוני הארץ, ניסים בובליל, בפאנל על מחירי הדיור ותכנון ערים בכנס של עמותת האדריכלים המאוחדים בישראל שננעל אמש (א') ביפו.
השמאי הממשלתי: מחירי דירות עלו ב-1.4%
בובליל ציין כי הוא סבור "שהמחירים ימשיכו לעלות גם שנה הבאה בקצב מתון. צריך לזכור שכל הממשלות האחרונות הבטיחו ירידת מחירים דרמטית וזה לא קרה. טוב יהיה אם הממשלה הזו תצליח להפסיק את עליית המחירים, וזה יכול לקרות רק אם הממשלה הנוכחית תחזיק מעמד".
ח"כ אלי כהן, יו"ר ועדת הרפורמות בכנסת, התייחס להודעה של משרד האוצר מהשבוע שעבר להקים 3 ועדות ערר חדשות לתכנון ולבנייה, במטרה לקדם אישורים לתוכניות בנייה. הוא חשף כי הוחלט שהמינויים בוועדות הערר יבוצעו לתקופה מוגבלת בלבד. "נגמר העידן שבו מינוי כזה הוא לשנים ארוכות. אנחנו נבחן את הביצועים של הוועדות ומי שלא יתפקד לא יהיה שם", אמר כהן.
כהן אף התייחס לנתוני השמאי הממשלתי. "אני לא מתרגש מהם. נראה את ההשפעה של הפעולות שלנו רק בעוד חצי שנה מהיום. כל חודש יפתחו מכרזים של בין 3,000-4,000 יחידות דיור, ונראה את ההשפעה כאשר לקבלנים יהיו היתרי בנייה. אנו נמכור במכרזי מחיר למשתכן בראשון לציון במחירים של 1.1-1.2 מיליון שקל לדירה", הוא הדגים.
לדבריו, "אם נוצרת ציפייה בשוק הנדל"ן שהמחירים יירדו, התוצאה בשטח היא שהרוכשים לא קונים, הקבלנים לא בונים ו-40 אלף זוגות ממשיכים להתחתן כל שנה. זה מתנפץ בפנים שלנו ואנו משלמים זאת בריבית. אנו רוצים שהקבלנים ימשיכו לבנות - אם נבנה יותר אז יעבדו יותר, יקנו יותר ובאמצעות הכנסות עקיפות ממיסים הכסף יחזור למדינה".
"פינוי מחנות צה"ל לא יוביל לירידה במחירים"
בובליל התייחס גם הוא לתוכנית מחיר למשתכן. "חשוב להבין שלא משווקים קרקע לקבלנים אלא לכל אחד שרוצה לרכוש אותה", אמר. "בימי אריאל שרון, כשר שיכון, המדינה מכרה קרקע לקבלנים בלבד עם לוחות זמנים שהיו ברורים וכך בנו מהר. זה לא מה שהמדינה מציעה כעת".
באשר לנתוני השמאי הממשלתי הוסיף: "רצוי שממשלת ישראל תקבל החלטה ותבנה מסד נתונים אחד. לא יעלה על הדעת שמשרד הבינוי נותן הערכות, ואז הלמ"ס, ואז השמאי. ההפרשים הדרמטיים גורמים לבלבול בקרב הציבור הרחב. לא ייתכן שבמשך שנים הנתונים סותרים כל כך אחד את השני. צריך שגורם אחד יגיד מה קורה בענף".
אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אמר כי "אני רואה את תחילת הדרך והיא עוד ארוכה. אני מסכים עם ניסים בובליל שכולם משתמשים באותו מסד נתונים, ועם זאת מגיעים לתוצאות שונות. כמו שנותנים לחזאי לחזות את מזג האוויר, אני חושב שהיחידים שיכולים לנתח את הענף הם השמאים. חייבים לטפל בזה ועד כה לא נפלנו על אוזניים קשובות. אנו סבורים שהשמאי הממשלתי הוא היחיד שצריך לעסוק בזה".
ראש עיריית קריית אונו, ישראל גל, הזהיר בכנס כי מי שמצפה שפינוי מחנות צה"ל יביא לירידה במחירי הדירות, צפוי לאכזבה. "אני מעריך שזה יהיה תהליך של 10 שנים. אני אומר את זה מאחר שאני רואה מקרוב איך המדינה מתנהלת בעניין פינוי מחנה תל השומר", אמר.
הוא הוסיף כי "להערכתי, המדינה תמכור את הקרקע לבניית דירות לאט לאט, בחתיכות קטנות, כדי לשמור על מחיר טוב. פינוי המחנות לא יוריד את מחירי הדירות באגורה". על כך השיב בובליל: "אנחנו באמת רחוקים מזה. לא רק המדינה אשמה בכך. חלק מראשי הערים שעושים הכל למנוע בניית דירות אצלם בעיר, יעשו הכל כדי למנוע את הבנייה במקום המחנות".