נשיא דרא"פ לשעבר: ישראל אינה אפרטהייד. בינתיים
בכנס "נלחמים בגזענות" בתל אביב הסביר פרדריק דה קלרק, שהביא לסיום שלטון האפרטהייד בדרום אפריקה, כי מצב שבו "מיעוט שולט על הרוב לא יכול להימשך. ישראל איננה מדינת אפרטהייד, אבל אם הישראלים והפלסטינים יהיו אזרחי מדינה אחת - יש סיכון שזה יקרה"
כיצד נחלצים מקיפאון מדיני של שנים ארוכות, משנים מערכת חוקים מעוותת שמבוססת על גזענות ומביאים לשינוי היסטורי? פרדריק דה קלרק, נשיא דרום אפריקה בין 1994-1989, שהביא לסיום משטר האפרטהייד במדינה, התראיין היום (ב') בכנס "נלחמים בגזענות" של קרן ברל כצנלסון שנערך בתל אביב. הוא שפך אור על התהליכים ההיסטוריים שהיה שותף להם בזמנו בדרום אפריקה, ואף שהדגיש כי לא ישיא עצות לישראלים, אמר: "עצתי למנהיגים מכל הצדדים, גם במצב זה, היא לקחת יוזמות משמעותיות שיובילו למו"מ".
דה קלרק סיפר על התהליך המדיני שניהל לצד נלסון מנדלה, ועל הכרזתו החד צדדית להשעיית המאבק החמוש. "אני לא רוצה לפרט איזה יוזמות יכולות להיעשות על ידי הישראלים או הפלסטינים, אבל הסטטוס קוו חייב להשתנות. את זה אפשר לעשות רק אם המנהיגים יקחו יוזמה לפתוח דלתות בקירות שבהם לא רואים אותן כרגע.
"מנהיגות בעיניי היא לא לשמוע בדיוק מה אנשים רוצים ואז לתת להם את זה. מנהיגות אמיתית היא כשיש חזון, לתכנן תוכנית להטמעתו ואז לשכנע את הבוחרים לאמץ אותו".
דה קלרק הוסיף כי "בכל דמוקרטיה, לא רק למנהיגים אלא גם לציבור ולתקשורת יש תפקיד חשוב מאוד. אני תומך גדול בחופש הביטוי, בתקשורת חופשית. התקשורת והציבור צריכים כל הזמן לייצר דיון וניתוח עצמי על מנת להביא את המדינה לנקודה שבה היא תאמר שצריך לעשות משהו".
על משטר האפרטהייד וההכרה בעוולות שהוא מייצר, אמר: "המערכת הישנה של פיתוח נפרד לא הביאה צדק לכל האנשים בדרום אפריקה. לא נכון מוסרית להמשיך לקיים מערכת שמבוססת על גזענות. ומה שעשינו לא היה בגלל סנקציות, הן היו יכולות להימשך עשורים רבים. היה זה המצפון".
לדבריו, מצב שבו "מיעוט שולט על הרוב לא יכול להימשך. לא ניתן לבנות את העתיד של העם שלך בעשיית אי צדק לעם אחר. זה היה התהליך שעברנו".
דה קלרק מתנגד להגדרתה של ישראל כמדינת אפרטהייד, אבל ציין כי "אם כל הפלסטינים וכל הישראלים יהיו אזרחים של מדינה אחת, אי שוויון יהיה מיושם על בסיס גזעי או אתני, קיים סיכון שישראל תהפוך למדינת אפרטהייד".
בכנס נשאו דברים גם יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג, ושרת המשפטים איילת שקד. הרצוג אמר: "אנחנו נמצאים באחת התקופות הקשות בין יהודים לערבים בארץ ובתקופה מאתגרת. עלינו לפעול בשני המישורים - להילחם בטרור כאילו אין גזענות, ולהילחם בגזענות כאילו אין טרור. אין סלחנות לא לטרור ולא לגזענות".
שרת המשפטים אמרה: "עיון בדו"ח הגזענות מציג תמונת מצב לא פשוטה. לא ניתן להתעלם מהתחושה הקשה בקרב ערביי ישראל, ציבור שמעלה טענות שרובן צודקות בנוגע לאפליה בתקציבים, בחינוך, בתשתיות. חשוב לזכור ולהדגיש שאזרחיה הערבים של ישראל הם חלק אינטגרלי מהחברה הישראלית. אני גאה לקחת חלק בממשלה שפועלת לצמצום פערים בין ערבים ליהודים בחברה".