עם סימולטור ורובים אלקטרוניים: כך צה"ל מתרגל הסלמה
לפני העלייה לגדה מתרגלים לוחמים אפשרות של החרפה בטרור. על הפרק: תרחישי חדירה להתנחלות, חטיפת חייל לרכב ונטרול מחבלים בקרב מגע. "לא בכל ניסיון פיגוע צריך לחורר מחבל", אמר ראש ענף הלחימה בבסיס האימונים של פיקוד מרכז. הצצה: לומדים כיצד לסיים עם מינימום נפגעים
ביקור בבסיס ובשטחי האימונים שלו מלמד כי צה"ל מנסה ככל האפשר ללמד את חייליו בפרק זמן של ארבעה עד חמישה ימים, לסיים כל ניסיון פיגוע או הפרת סדר ללא נפגעים ישראלים ועם מינימום נפגעים או הרוגים בצד הפלסטיני.
"אנחנו מתאימים את עצמנו כל העת למה שקורה בגזרות הביטחון השוטף. אם יש עכשיו פיגוע בצומת גוש עציון אז את הלקחים מהתחקיר שלו מפיקים כבר למחרת באימון של הגדוד הבא שיעלה לגזרה", סיפר ל-ynet סגן-אלוף איתמר קוהלי, ראש ענף הלחימה בבסיס וכנראה גם קצין הדרכת הלוחמים העסוק ביותר כעת בצבא.
בניגוד לעבר, צוותי ההדרכה שמורכבים מקצינים לוחמים מחולקים לגזרות כדי לאפשר חניכה ייעודית, מבצעית ומודיעינית לכל אחד מהאזורים באוגדת איו"ש, דוגמת שומרון, חברון, בנימין ועציון. כך למשל, מכניסים בפעם הראשונה לאימונים שלפני תעסוקה מבצעית גם סדנאות של קרב מגע ללוחמים סדירים ומילואים כאחד.
המטרה: להתמודד ביעילות ובמהירות מול סכינאים מחד ומול חוטפי נשקים מאידך, כפי שכבר אירע לפחות בשני מקרים בגדה בגל הטרור הנוכחי. בבסיס בלכיש לא מודים בפה מלא בתוצאה אחרת של הכשרת קרב המגע שעשויה להיווצר, והיא נטרול המחבל מבלי לירות ולהרוג אותו, ובכך למנוע פיגועי נקמה או מסעות הלוויה אלימים. "לא בכל ניסיון פיגוע צריך לחורר מחבל, לכן אנו מסתייעים פה באנשי מג"ב שיצרו מומחיות בקרב מגע", הסביר סא"ל קוהלי.
עוד קודם לכן מוכנסים החיילים לחדר הקרנה חמושים בנשק קל או במקלעים אלקטרוניים, ומולם מוקרנים תרחישי אמת שבהם עליהם להשתלב: פיגוע חדירה לתוך בית בהתנחלות, דקירה של מחבלת במחסום וחטיפת אחד החיילים בעמדה נידחת לתוך רכב מחבלים. כל תגובה לא נכונה, ירי דו-צדדי או החטאה נמדדת ומזוהה במחשב ומתוחקרת בתיעוד לאחור.
בשטח האימונים עצמו מנסים חיילי בימוי האויב לבלבל עוד יותר את הכוחות: כך למשל, נדרשים מפקדים זוטרים להתמודד עם צלמי עיתונות "אמיתיים" שעלולים להפריע לפעילות, או עם מחבלים שמחופשים לצלמי עיתונות, כפי שהיה בפיגוע הדקירה ליד חברון לפני כשלושה שבועות.
"אנו מתרגלים אותם בהוראות הפתיחה באש הייעודיות לגזרתם, למשל, שרק מח"ט או סמח"ט מאשרים ירי חי על מפרי סדר מרכזיים, וגם אז זה רק לברכו. אם בפועל החייל לא יידע לפגוע מתחת לברך אז הוא התרשל או שהוא לא מקצועי מספיק", הסביר סא"ל קוהלי. "כדורי גומי רק מג"ד מאשר לירות. לכן הכוחות מאומנים פה לדעת שפיזור הפרת סדר הוא שיטה ולא המשימה, כלומר הפרת סדר רחוקה שלא מאיימת על אזרחינו או על כוחותינו, לא נתקדם לעברה. כל מפעיל רימוני גז או כל אמצעי אחר לפיזור הפגנות מוסמך כאן במיוחד. רימון גז, שלכאורה לא הורג, יכול בקלות לחנוק למוות תינוק באיזה בית סמוך אם לא יידעו איך להשתמש בו".
מתרגלים "פיגועי משיכה"
לצד כל אלה, סא"ל קוהלי מבהיר כי הוא לא מאמן את החיילים להתמודד עם עימותים בין פעילי ימין קיצוניים לפלסטינים, וגם לא מול אירועים שבהם מתפרעים יהודים תוקפים חיילים: "זה לא מתפקידנו ואני לא
רוצה שישימו חיילים במקומות האלה אלא ששוטרים יהיו שם".
דגש מרכזי באימוני הגדודים שעולים לאיו"ש בתקופה הזו לא נוגע למה שקורה עכשיו בשטח – פיגועי דקירה, ירי וסכינאות – אלא למה שעלול לקרות אם המצב יחריף באחת. הלוחמים מתאמנים על התמודדות מול מצבים של אלפי מפרי סדר שברגע אחד יורדים לחסום את עורק התנועה הראשי בגדה, ציר 60, כשמתוך המון המפגינים נפתחת אש חיה על הכוחות.
"במצבים שכאלו יכולים להיות 'פיגועי משיכה', שבהם יירו או ינסו לדקור חיילים שמנסים להתקרב כדי לטפל בהפרת הסדר", הסביר ראש מדור הפרות סדר, סגן אור צרפתי. בעוד פחות מחודש יסמיכו סגן צרפתי ואנשיו את החיילים על אמצעי חדש נגד הפגנות, שייכנס במנעד הקטלניות "הרכה" שלו בין הגז לגומי - כדורי הספוג, שבהם היה בעבר שימוש שנוי במחלוקת על ידי המשטרה, אך סוג אחר שלהם, תוצרת ארה"ב, אושר לשימוש ונוסה בזרוע היבשה בשנה האחרונה.