שתף קטע נבחר

 

"קיימות מוזילה עלויות ומהווה מנוע לחדשנות"

באינטל מתגאים כי הם ממחזרים 93% מהפסולת המוצקה שנוצרת במסגרת שרשרת התהליכים במפעל. החברה תציג את תפישת הקיימות שלה בכנס למיחזור וקיימות של תאגיד תמיר, שיתקיים ב-2 בדצמבר באוניברסיטת תל-אביב

בשיתוף תאגיד תמיר

 

"אנשים חושבים שקיימות זה משהו מאוד יקר, שעולה הרבה כסף, משהו שאנחנו חייבים לעשות כי אנחנו כפופים לרגולציה או לחוקים כאלה ואחרים", כך אומרת רויטל ביתן, מנהלת אחריות תאגידית בחברת "אינטל". "אבל האמת היא שזה הרבה מעבר - זו דרך חדשה לעשות עסקים בישראל באופן שמוזיל עלויות, מניע לחדשנות, מוסיף ערך עסקי וחברתי גם לנו וגם למדינת ישראל". אינטל תציג את תפישת הקיימות שלה בכנס השנתי למיחזור וקיימות של תאגיד תמיר, שיערך ביום רביעי, 2 בדצמבר, באוניברסיטת תל-אביב.

 

בחברת אינטל ישראל, העוסקת בפיתוח וייצור של מעבדים, מתגאים בפעילות ענפה שעוסקת בתחומים של קיימות ואיכות סביבה. זאת, כחלק מהאסטרטגיה של התאגיד העולמי, שנוגעת לאחריות סביבתית בשאיפה לניצול מקסימלי של אנרגיה ומשאבים. "אינטל מעסיקה בישראל כ-10,000 עובדים והנושא של איכות סביבה נמצא ב-DNA שלנו", מסבירה ביתן, "היום אנחנו ממחזרים 93 אחוזים מהפסולת המוצקה שנוצרת במסגרת שרשרת התהליכים במפעל".

 

איך התחום הזה בא לידי ביטוי בשגרת העבודה?

"למשל, אנחנו קושרים את הבונוס של העובדים שלנו לעמידה ביעדים מתחום איכות הסביבה. כולם ממחזרים את הפסולת שלהם במשרד או בעמדת העבודה", אומרת ביתן. "יש לנו פעילויות בנושא, פרויקטים של התנדבות עובדים, יום כדור הארץ, אנחנו מעודדים את העובדים להציע פתרונות חדשניים לנושאים בתחום איכות הסביבה ובסופו של דבר גם משקיעים בפתרונות האלה".

 

 

 

ביתן מספרת כי בעשור האחרון בלבד השקיעה אינטל ישראל למעלה מ-400 מיליון שקל בתוכניות לשימור מים, שהניבו לה כ-7.5 מיליון קוב מים בשנה, וסכום של כ-290 מיליון דולר בפיתוח מערכות סביבתיות, מיחזור וקיימות. "כמנהלת אחריות תאגידית, התפקיד שלי הוא לשמש שופר לפרויקטים האלה - גם ברמה של שקיפות בדיווח, אבל גם כדי לשתף בידע חברות אחרות שיכולות ללמוד מהניסיון שלנו. בסופו של דבר אני מוציאה את הדו"חות והנתונים אבל יש אנשים בחברה שעושים עבודה יפה וחדשנית ולהם מגיע הקרדיט".

 

100% מיחזור מהפסולת הכימית

אחת מהאנשים האלה היא מהנדסת איכות הסביבה קרן ליפשיץ, שבארבע השנים האחרונות מלווה פרויקט דגל של החברה - מיחזור של פסולת כימית. "תהליך הייצור שלנו במפעל בקריית גת מניב הרבה מאוד פסולת כימית. בעבר היינו מפנים אותה לבערה באתר רמת חובב", מספרת ביתן, "ובמשך תקופה של שלוש שנים חיפשנו פתרון אחר לנושא הזה - שפשוט לא היה קיים. מה שמצאנו בסופו של דבר, זה את הסטארטאפ הישראלי 'דלק-סאן', שהסכימו לצאת איתנו למסע ולייצר פתרון. הצבנו להם יעד שאפתני של מיחזור 100 אחוזים מהפסולת הכימית".

 

פחים למיחזור עיתונים ואריזות (באדיבות תאגיד המחזור תמיר) (באדיבות תאגיד המחזור תמיר)
פחים למיחזור עיתונים ואריזות(באדיבות תאגיד המחזור תמיר)

 

ומה בעצם הפתרון שהצלחתם להגיע אליו?

ביתן: "אנחנו ליווינו אותם בתהליך הפיתוח - נתנו להם ידע, משאבים, אנשי מקצוע בתחומים שונים וכך אפשרנו להם את הזמן לפתח פתרון שהוא בבסיסו תהליך שהפסולת עוברת והופכת לפסולת תעשייתית, שמשמשת כתחליפים לחומרי בערה, ניילון וחומרי דישון. זה פתרון שהוא הרבה יותר ירוק משריפת חומרים והיום אנחנו במצב שכל הגורמים הרוויחו מהפרויקט הזה. גם חיזקנו סטארטאפ ישראלי, שהתחיל עם שלושה-ארבעה עובדים והיום הוא גדול יותר ומעסיק מומחים בתחומי איכות סביבה ובטיחות, גם חיזקנו את הערך שלנו כחברה, זה גם יותר כלכלי לנו וגולת הכותרת היא שאינטל העולמית החליטה לאמץ את הפתרון הזה עבור המפעלים שלה בארצות הברית, וזו ממש גאווה מבחינתנו".

 

הפתרון הירוק חוסך לאינטל למעלה מ-50% מההוצאות על מיחזור פסולת כימית, והשאיפה היא שבעתיד הפסולת תוכל לעבור תהליך מעגלי שלם שמקיים את עצמו: מפסולת כימית - לחומרי הגלם שבהם עושים שימוש בפס הייצור במפעל וחוזר חלילה.

 

מלבד הפרויקט הזה, ביתן מספקת טעימות נוספות מהפעילות של החברה בתחום איכות הסביבה. בין היתר, פרויקט MBR - פיתוח מתקן לטיפול ביולוגי בשטחי התעשייה של המפעל בקרית גת, שהוביל לניטור של השטחים שמשמשים היום להשקיה. בנוסף, פרויקט הבניין הירוק בחיפה שהיה הראשון מסוגו בישראל והראשון של חברת אינטל העולמית. "אנחנו פיתחנו גישה אסטרטגית שנקראת 'גישה משולבת ליצירת ערך'. הרעיון הוא לשאוף שכל מה שאנחנו עושים בחברה יניב איזשהו ערך.

 הפרויקטים האלה מוסיפים ערך לכלל המעגלים - גם ברמה העסקית והכלכלית שלנו, אבל גם עבור העובדים והקהילות שלהם, עבור חברות אחרות שאנחנו משתפים איתן פעולה וכמובן עבור המדינה. בסופו של דבר החדשנות הישראלית נמצאת בחזית, והמוטיבציה של העובדים לראות את המעבר היא זו שמובילה לחדשנות הזאת".

 

כנס Global Rethinking של תאגיד המחזור תמיר יערך ביום רביעי, 2 בדצמבר, באוניברסיטת תל אביב ויעניק במה לפתרונות מחזור יצירתיים וחדשניים של חברות מובילות ויחידים. זה הכנס השני שתאגיד תמיר מארגן ומטרתו להעלות לשיח הציבורי את סוגיית המיחזור ולהציג חידושים פורצי דרך בתחום. בכנס ישתתפו נציגים ודמויות מובילות מעולם הקיימות, ביניהם השר להגנת הסביבה אבי גבאי, יו"ר דירקטוריון תמיר אמיר חייק, סגנית הנשיא לקיימות של חברת טבע תרופות העולמית אליזבת ג'יררדי שואן והמומחה הראשי למיחזור ואריזות של ענקית המזון נסטלה, ברנד בוסינג. תאגיד תמיר הוקם בשנת 2011 בעקבות החוק להסדרת הטיפול באריזות ומטרתו להוביל את יישומו מול יצרנים, יבואנים ורשויות מקומיות בישראל במטרה למחזר פסולת של מוצרים ארוזים ואריזות. להרשמה לכנס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים