שתף קטע נבחר

 

חסר ברק: ארה"ב מחפשת מנהיג נגד דאעש

שרי הגנה לשעבר, מחוקקים ואפילו הילרי קלינטון תוקפים את אובמה על היעדר מדיניות אגרסיבית נגד ארגון הטרור, בשעה שנשיא צרפת פרנסואה הולנד מבקש ליטול את ההובלה על הקואליציה לידיו בעקבות מתקפת הטרור בפריז

"דאעש אינו יותר מחבורת רוצחים עם רשת חברתית טובה", אובמה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
"דאעש אינו יותר מחבורת רוצחים עם רשת חברתית טובה", אובמה(צילום: MCT)

 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה מנסה לשדר ביטחון עצמי. בעקבות מתקפת הטרור בפריז הצהיר הנשיא האמריקני שארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) הוא לא יותר מ"חבורת רוצחים עם רשת חברתית טובה", והבטיח להגביר את הלחץ על דאעש. אבל אובמה גם ביקש לשמור על שפיות והזהיר מטקטיקת ההפחדה שבה נוקטים המועמדים הרפובליקנים לנשיאות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

למורת הניסיון של אובמה לשדר ביטחון לציבור האמריקני, שניים מהאנשים הקרובים אליו, שני שרי ההגנה לשעבר בממשלו ליאון פאנטה וצ'אק הייגל, הצהירו שארה"ב צריכה להפגין מנהיגות ולהציג אסטרטגיה להבסת דאעש. מזכירת המדינה לשעבר של אובמה, המועמדת הדמוקרטית המובילה הילרי קלינטון, הציגה ביום חמישי האחרון תוכנית שלה - אגרסיבית יותר - לאיחוד כוחות ולהכנעת ארגון הטרור הסוני. 

 

גם הצרפתים תוקפים נמרצות בסוריה. נושאת המטוסים "שארל דה גול" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם הצרפתים תוקפים נמרצות בסוריה. נושאת המטוסים "שארל דה גול"(צילום: AFP)
ואם בזה לא די, הסנאטורית הדמוקרטית היהודייה דיאן פיינסטיין, יו"ר ועדת הסנאט לענייני מודיעין, הצהירה ש"אנחנו צריכים להיות אגרסיביים". פיינסטיין נודעה כפציפיסטית, אבל אפילו היא דורשת כעת מאובמה לנהוג יד קשה בטרור האיסלאמי וחושבת שאובמה רך מדי ואינו מנהיג חזק. אל פיינסטיין ובכירי הממשל לשעבר נוספים גם גנרלים לשעבר שטוענים בראיונות בכלי התקשורת שארה"ב לא יכולה להכניע את דאעש בלי להנהיג ולקחת סיכונים. 

 

תקפו מכליות נפט, אבל למה רק עכשיו?

בסוף השבוע האחרון עשו מטוסי הקרב האמריקניים דבר שלא עשו מאז שאובמה הכריז מלחמה על דאעש לפני שנה - תקפו ופוצצו 500 מכליות נפט. מדובר במכה משמעותית לארגון הטרור הסוני, שנשען על הרווחים ממכירת נפט בשוק השחור - כמיליון דולר ביום - לצורך מימון פעולותיו. האמריקנים לא עשו זאת עד כה משם שלא רצו לפגוע בנהגי המכליות.

 

אובמה נבחר לנשיא ארה"ב בנובמבר 2008, בין השאר בגלל הבטחתו להוציא את הצבא האמריקני מעיראק. לכל אורך רוב כהונתו של אובמה התנגד הציבור האמריקני לנוכחות של חיילים אמריקנים בעיראק, והעניק לנשיא רוח גבית. 72 אחוזים מהאמריקנים היו מרוצים מהדרך שבה ניהל הנשיא את המלחמה בטרור ב-2011 בעקבות חיסול מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן, אבל כעת רק 36 אחוזים, לפי סקר של רשת CBS, חושבים שהוא מנהל נכון את המלחמה בטרור. גרוע מזה: רק 23 אחוזים מהאמריקנים מאמינים שלאובמה יש תוכנית ברורה להילחם בדאעש.

 

בתקופה האחרונה רואים בשמי סוריה מטוסים אמריקניים ורוסיים שמפציצים את דאעש, ועכשיו גם המטוסים הצרפתיים מפציצים ביתר שאת מטרות של ארגון הטרור הסוני, אבל כל מדינה תוקפת בנפרד ללא תיאום. בתחילת השבוע הגיעה למזרח התיכון נושאת המטוסים הצרפתית "שארל דה גול". מאז פיגועי הטרור בפריז בשבוע שעבר שבהם נרצחו 130 בני אדם, הצרפתים נחושים אולי יותר מכולם להשמיד את דאעש. ארה"ב מתהדרת בקואליציה גדולה של מדינות נגד ארגון הטרור, אבל מדובר בקואליציה בעייתית ביותר שבה חברות טורקיה וסעודיה שעושות מה שבא להן ולפעמים אף מחזיקות בעמדות ובאינטרסים שונים מאלה של האמריקנים. ובכלל, התחושה הכללית היא שארה"ב לא מנהיגה את המלחמה בדאעש ושהדומיננטיות והיוזמה שייכות בכלל לרוסים בהנהגת ולדימיר פוטין.

 

צרפת לוקחת את ההובלה לידיה 

אחרי מסע של תשעה ימים בטורקיה ובמזרח הרחוק, שב אתמול (יום ב') אובמה לוושינגטון והיום יארח בבית הלבן את נשיא צרפת פרנסואה הולנד. בהיעדר מנהיגות מצדו של אובמה, מנסה הולנד לאחד את כל המעצמות לקואליציה נגד דאעש. אחרי הכול, למלחמה בטרור דרושה מפקדה בינלאומית מאוחדת. אחרי שאירח את ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון בפריז מגיע הנשיא הצרפתי לבית הלבן, ועל פי רשת NBC הוא יבקש מאובמה לשגר עוד כוחות מיוחדים למלחמה בסוריה. לאחר מכן ישוב הולנד לאירופה וייפגש עם הקנצלרית הגרמנייה אנגלה מרקל ועם נשיא רוסיה פוטין במוסקבה.

 

אובמה אולי מנסה לשמור על קור רוח, אבל מחלקת המדינה האמריקנית דווקא משדרת לחץ גדול, והלילה פרסמה אזהרת מסע גלובלית לאזרחי ארה"ב. באזהרה לא נמסר מידע ספציפי, אבל האמריקנים נדרשים לשמור על ערנות, בעיקר בריכוזים גדולים של אנשים. האזהרה מיועדת בעיקר לנוסעים לחו"ל, אבל מיליוני אמריקנים יעלו ביומיים הקרובים על מטוסים בדרכם לחופשת חד ההודיה ויחוו את הבדיקות הביטחוניות הנוקשות בנמלי התעופה.

 

דווקא הנשיא הרוסי יוזם בסוריה בניגוד לעמיתו האמריקני. פוטין (צילום: AP) (צילום: AP)
דווקא הנשיא הרוסי יוזם בסוריה בניגוד לעמיתו האמריקני. פוטין(צילום: AP)
ב-500 נמלי תעופה אמריקניים יש סידורי אבטחה מחמירים במיוחד. ברכבת התחתית של ניו יורק נערך אימון ראשון של הכוחות המיוחדים להתמודדות עם מחבל מתאבד, ואימונים דומים נערכו גם בלוס אנג'לס ובערים גדולות אחרות בארה"ב. יתר על כן, באירועי ספורט, באולמות תיאטרון ובשווקים תוגברה האבטחה.

 

בפנטגון מנהלים כעת מרוץ נגד הזמן לתקוף מהאוויר את העיר הסורית א-רקה, שנחשבת לבירת דאעש במדינה הערבית, לפני שארגון הטרור יממש את איומיו ויבצע מתקפת טרור נוספת במערב.

 

יבקש מאובמה לשגר עוד כוחות מיוחדים לסוריה. נשיא צרפת הולנד (צילום: AP) (צילום: AP)
יבקש מאובמה לשגר עוד כוחות מיוחדים לסוריה. נשיא צרפת הולנד(צילום: AP)

בעקבות פיגועי הטרור בפריז, הפחד מפיגועים בארה"ב גרם לשינוי בדעת הקהל האמריקנית. 60 אחוזים מהאמריקנים תומכים כעת בשיגור חיילים אמריקנים לסוריה ולעיראק לעומת 37 אחוזים שמתנגדים. כך לפי סקר של "וושינגטון פוסט" ורשת החדשות ABC. סקר דומה שנערך ביוני אשתקד העלה תוצאה הפוכה, אז התנגדו 65 אחוזים לשיגור חיילים אמריקנים בחזרה למזרח התיכון ורק 30 אחוז תמכו.

 

במגזין "טיים" נכתב שאמריקה מחפשת מנהיג. נושא המלחמה הטרור, שהיה עד כה שולי במערכת הבחירות לנשיאות ארה"ב, הפך פתאום למרכזי ומי שבעיקר נהנית מהמצב היא הגברת הראשונה לשעבר הילרי קלינטון, בעלת ניסיון רב בדיפלומטיה ובמלחמה בטרור. לפי שעה, רק הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם מדבר על שיגור מסיבי של כוחות אמריקניים להילחם בסוריה, אבל הכיוון ברור - ארה"ב לא תוכל אולי להסתפק בהפצצות מהאוויר ולצפות שאחרים יעשו במקומה את העבודה על הקרקע נגד דאעש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לחץ גדול מבית. אובמה
צילום: AP
מומלצים