שתף קטע נבחר
 

"אנחנו נמצאים בשיא הבנייה המתוכננת"

ראש מטה הדיור באוצר אמר בכנס שדרות לחברה: "מהותו של משבר הדיור הוא בביקוש, אבל אנחנו נמצאים בשיא הבנייה המתוכננת עם 97 אלף דירות". מנכ"ל משרד הבינוי הבטיח כי בימים הקרובים יעלה אתר ייעודי לזכאי מחיר למשתכן, שיוכלו לקבל זכאות דרך האינטרנט. הקבלנים: "בניגוד למה ששמענו בממשלות הקודמות, מחיר למשתכן תצא לפועל באמת"

"אנו נמצאים כיום בשיא תכנון של יחידות דיור - 97 אלף. אך רשויות מקומיות שלא נותנות מספיק אישורי בנייה, בעיות בתחבורה לשכונות חדשות ומחסור בעובדים - הם שמונעים את פתרון משבר הנדל"ן כיום". כך אמר היום (ג') ראש מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, בפאנל בנושא הסרת חסמים בדיור שנערך במסגרת כנס שדרות לחברה במכללת ספיר שבשדרות.

 

"שנת 2015 תסתיים בעלייה במחירי הדירות"

הממשלה אישרה הקמת 5 יישובים בנגב

השמאי הממשלתי: מחירי דירות עלו ב-1.4%

 

"מהותו של משבר הדיור כפי שאנחנו רואים אותו הוא בביקוש", המשיך יצחקי, "במדינת ישראל נוספים כ-55 אלף משקי בית בכל שנה, אבל קצב הייצור של דירות במדינת ישראל הוא הרבה יותר קטן - סדר גודל של 42 אלף דירות. כעת אנו נמצאים בשיא הבנייה המתוכננת (97 אלף דירות), אך לבנות דירה בישראל לוקח הרבה זמן. אנו מקווים כי התחלות הבנייה השנה יגיעו ל-52 אלף דירות".

 

לדבריו, "המחירים עולים גם אם אין סיבה שיעלו, עקב מחסור בהיצע. אחת הסיבות המרכזיות למחסור בדירות היא חוסר בגורמי ייצור בידי הקבלנים - אין מספיק עובדי בניין במדינת ישראל, כך שלמרות הפיגועים האחרונים אנחנו לא מוותרים על העובדים הפלסטינים, ואנו עושים מאמצים מול הממשלה הסינית כדי להביא עוד עובדים". עוד אמר כי "אנחנו פועלים להביא עובדים מאירופה וישנם מגעים עם ירדן בעניין זה, בינתיים ללא הסכמות".

 

ראש מטה הדיור הוסיף כי סיבה נוספת למחסור בדירות היא הרשויות המקומיות שלא נותנות מספיק היתרי בנייה. "אנו נמצאים בדיאלוג עם הרשויות, ומנסים להגיע לסיכומים בעזרת הסכמי גג ותמריצים כדי שיתנו יותר אישורים לבנייה", הסביר.

 

סיבה נוספת שעליה הצביע יצחקי היא הבעייתיות בתשתיות העל, בעיקר בתשתיות התחבורה. "תשתיות פנים שכונתיות כגון כבישים פנימיים, בתי ספר וגני ילדים מטופלות כראוי, אך עקב בעיות מול נתיבי ישראל אנחנו לא מצליחים להקים שכונות עם תחבורה ראויה המובילה אליהם", אמר. "יש לנו מספר שכונות שאין לנו פתרונות תחבורה ראויים עבורם, כמו בפתח תקווה, בחריש, ובחדרה".

משתתפי הפאנל בכנס שדרות לחברה, משמאל לימין: עדיאל שמרון, שירה ברנד, אליאב בן שמעון, אשל ארמוני ואביגדור יצחקי ()
משתתפי הפאנל בכנס שדרות לחברה, משמאל לימין: עדיאל שמרון, שירה ברנד, אליאב בן שמעון, אשל ארמוני ואביגדור יצחקי

 

משרד הבינוי: "בקרוב יעלה אתר לזכאי מחיר למשתכן" 

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, אשל ארמוני, התייחס לצעדים האחרונים שנוקטת הממשלה כדי להוריד את מחירי הדיור, ובהם שיטת מכרזי מחיר למשתכן. "ההחלטות שמתקבלות כיום הם החלטות רדיקליות מאוד. אנחנו הפכנו ליזמים, אבל אם אנחנו רוצים להיות יזמים - עלינו לפעול אחרת ממה שהיה עד היום", אמר. "המטרה שלנו היא לחתוך תהליכים ולגרום לדברים לקרות".

 

גם ערמוני הפנה אצבע מאשימה לרשויות המקומיות. "למרות שידעו שהצפי הדמוגרפי יוביל לגידול בביקוש לדירות - לא בנו מספיק בערים. הוועדות המקומיות והמחוזיות והמועצה הארצית העניקו אישורים, אך העיריות מנעו בנייה. לכן הגענו להסכמי גג, ואנו נותנים כסף לעיריות כדי שיבנו תשתיות בתמורה לאישורים". הוא הוסיף כי "חשוב שהסכמי גג יהיו גם במגזר הכפרי ובמועצות האזוריות. גמרנו לריב אחד עם השני. אנחנו צריכים לעשות הכל בשקיפות ובשיתוף פעולה".

 

בהמשך הבטיח מנכ"ל משרד הבינוי כי בימים הקרובים יעלה המשרד לרשת האינטרנט אתר מיוחד לזכאי שיטת מחיר למשתכן. "שם ניתן יהיה למצוא דירות במחירים מיוחדים וליהנות מהגרלות שיאפשרו לרכוש דירה, לא בתור סניף של משרד השיכון אלא באינטרנט". הוא הוסיף כי ניתן יהיה לקבל את אישור הזכאות דרך האינטרנט.

 

סגנית ראש מנהל התכנון, שירה ברנד, התייחסה גם היא לסוגיית היתרי הבנייה שמעניקות הרשויות המקומיות. "המדינה יכולה לאשר ולהוביל בנייה, אך העירייה היא זאת שמאפשרת את הבנייה עצמה. כיום לוקח יותר מדי זמן מהרגע שהממשלה מחליטה עד שהקבלן מתחיל לבנות, לכן אנחנו עושים רפורמות של העברת סמכויות לרשויות כדי שיבנו".

 

לדבריה, "הזהירו אותנו שאולי ראשי הערים מקורבים לקבלנים, לכן שמרנו על איזון. ועדות שבהן נמצא שטוהר המידות גבוה, יקבלו יותר סמכויות. זה לא אומר שהעיריות שטרם קיבלו יתר זכויות הן מושחתות אלא שמשרד המשפטים טרם בדק אותן. בקרוב ניתן יהיה להגיש בקשות להיתר בנייה במחשב. זו מהפיכה. נקצר בכך תהליכים של 3 חודשים בהרבה מקומות".

 

מ"מ מנהל רשות מקרקעי ישראל, עדיאל שמרון, דיבר על הרשות שבראשה הוא עומד. "יש כמה אגדות אורבניות הנוגעות ליכולת של רשות מקרקעי ישראל להשפיע על שוק הדיור. זה לא נכון שהמדינה מחזיקה ב-96% מהקרקעות, כי כשמורידים את הקרקעות שמכרנו וקרקעות חקלאיות ושטחי אש, מגיעים לנתון לפיו המדינה מחזיקה כיום רק ב-7% מקרקעות המדינה שניתן להשפיע ולפעול בהן. כיום אנחנו לוקחים את אותן הקרקעות ומגדילים את ההיצע על פי יעדי הממשלה".

בנייה בעפולה שבה נסגר לאחרונה מכרז מחיר למשתכן. בקרוב תינתן זכאות באתר אינטרנט (צילום: שרון בן צבי) (צילום: שרון בן צבי)
בנייה בעפולה שבה נסגר לאחרונה מכרז מחיר למשתכן. בקרוב תינתן זכאות באתר אינטרנט(צילום: שרון בן צבי)

 

הקבלנים: "בישראל אין סיבה שתהיה פריפריה"

אליאב בן שמעון הציג את צד הקבלנים. "אנחנו צריכים בסוף לבנות את כל הבתים, בתי הספר והמחלפים שהמדינה מתכננת. אנחנו מברכים את הממשלה על הראייה הלאומית שמניעה את המהלכים האחרונים. הכיוון הוא כיוון נכון. צריך להבין שמחיר למשתכן תצא לפועל באמת, בניגוד למה ששמענו מממשלות קודמות".

 

עם זאת, הוא הבהיר: "אם המדינה אחראית לחצי מהבנייה בישראל - היא צריכה להתאים את עצמה לכך. 54 אלף משקי בית שנוספים כאן מצריכים תכנון וטיפול. נתון מרכזי בענייני הדיור הוא חוסר ענק של 130 אלף דירות לזכאים לדיור שהגדירה המדינה. זה היקף בגודל של עיר כמו רמת גן. חשוב לתכנן ולטפל בכל הבעיות והחסמים שמונעים בנייה והחסמים הם רבים".

 

בן שמעון הוסיף כי "תכנון זה לא רק תוכנית בנייה. אני גדלתי בשדרות והיו לנו אז שני קווי אוטובוס למרכז - כיום המצב שונה. במדינת ישראל אין סיבה שתהיה פריפריה, זו מדינה קטנה ואם המדינה תפעל לשם כך - גם מקומות שעד היום היו לא כדאיים כלכלית לבנייה יהפכו לכדאיים מאוד. אנחנו רואים את זה במכרזי הקרקע בימים האחרונים".

 

מוקדם יותר היום התייחס שי באבד, מנכ"ל משרד האוצר, למכרזי מחיר למשתכן. "אנחנו רוצים למסור מפתח תוך 5 שנים", אמר באבד. "במקום לנסות למקסם את מחיר הקרקע, החלטנו לעשות הפוך - המדינה לראשונה לא מספסרת בקרקע: מוציאים מכרז, והקבלן שזוכה הוא זה שנותן את המחיר המינימלי למשתכן. הקרקעות שייכות לאזרחים ומגיעות להם - 3 מכרזים יצאו כבר בהצלחה גדולה, וצפויים עוד, עם מחירים נמוכים ב-30% ממחירי השוק".

 

"לא נגיד שהמחירים יירדו עוד חודש או חצי שנה", המשיך באבד, "אבל כל מי שייגש למכרז במחיר למשתכן, אוטומטית יוכל לקנות דירה זולה יותר. הורדנו את כל הקריטריונים - הקריטריון היחיד הוא שלא יהיה לקונה דירה. עשרות צעדים נעשים במקביל כדי להקל על הבירוקרטיה, להסיר חסמים ולייעל את שרשרת התכנון".

 

ח"כ אלי כהן, יו"ר הוועדה להתחדשות עירונית, התייחס לנושא הדיור הציבורי ואמר כי ההתחדשות העירונית מהווה פתרון חברתי, מעבר להיותה פתרון להגדלת יחידות הדיור באזורי הביקוש. "באמצעות ההתחדשות העירונית, נפעל לשחזר את ההצלחה של פרויקטי שיקום שכונות של מנחם בגין ודוד לוי, אשר מטרתם איננה רק שדרוג קוסמטי, אלא מנוף כלכלי לדיירים בפריפריה החברתית בכל עיר ועיר", אמר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים