איך עידן רול בוחר את המוצרים הכי בריאים בסופר
כשכל חבריו של עידן רול עשו קניות ובחרו מוצרים לפי המבצעים, הוא פיתח מודעות לצריכת מזון בריא והבין שכדי לאכול ולבשל מזון בריא צריך להתחיל בקנייה חכמה. צפו בעידן רול מסביר איך עושים זאת
נראה שלאחרונה אנו מתבשרים חדשות לבקרים אודות שלל מוצרי מזון אשר החל מעתה נחשבים מסוכנים לבריאותנו. כתוצאה רשימת המוצרים האסורים מתארכת בעוד זו של המותרים נמצאת בסכנת הכחדה.
אל הנבל הוותיק בסיפור, שומן הטראנס, מצטרפים מוצרים הממוקמים בראש רשימת הצריכה כדוגמת נקניקים, צי׳פס, טוסטים ואפילו מוצרי החלב אותם היללו בשנות התשעים כמוצר המומלץ לילדכם מוצאים עצמם מודרים ממקררים רבים. בעוד שהפחתה בשומן טראנס נתפסת בעיני כויתור ״למתחילים״, מוצרים אחרים הם בבחינת גזירת גורל.
לכך מתווסף מבחר המוצרים הגדול אשר ארוזים בדימויים מעולם הטבע והיוגה וססמאות מבלבלות המבטיחות שאותו מוצר הוא דל בשומן, ללא חומרים משמרים או אורגני, וקיבלנו מצב בו הניסיון לבחור מוצרים בריאים בסופר מצריך ליווי צמוד של תזונאית.
הטורים הקודמים של עידן רול:
"צרות של עשירים"? כשהמטרה היא להעלות במשקל
כך גרמה לי הטבעונות להיות חולה. הניסיון של עידן רול
אחרי שעמום ממשקולות - הספורט שגרם לעידן רול להתמכר
צפו בעידן מסביר איך לבחור נכון:
המפתח לעולם המזון הבריא - קריאת תוויות המזון
לפני מספר שנים, בעודי סטודנט המתגורר בדירת הרווקים שלי בלב תל אביב ובזמן שמרבית חבריי גרו מטר ממני, עשינו לנו מנהג ללכת לערוך קניות יחד באמצע הלילה. בדרכנו חזרה מהשסק (עליו השלום) או הבלוק (הישן, ז״ל) היינו עוצרים בסופר בכלבו שלום ונהנים ממבצעי יין שלוש במאה, מוזיקה מפתיעה לטובה וקופאית ושומר מנומנמים שכבר ראו הכל. כך הפכה חוויה אשר ביום רגיל שמחתי להימנע ממנה, לחוויה משעשעת במיוחד.
בערך באותה תקופה פיתחתי מודעות למזון אותו אני צורך וגמרתי אומר לבשל אוכל ביתי ובריא. באופן טבעי, אכילה בריאה ראשיתה ברכישת מצרכים בריאים בסופר, אולם לא מצאתי לנכון לשנן את פירמידת המזון, וסלידתי מחישובים לא הכרחיים, סתמה מראש את הגולל על כל סיכוי שאספור סוכרים ושומנים.
בכלל, תפיסתי לגבי מזון הייתה דיכוטומית למדי - ״באגף הבריאים״ נמצאו הירקות, הפירות והלחם המלא, בעוד שהמחנה היריב, איכלס בורקסים ואבקות מרק שצבעם רחוק מלהיראות טבעי. אולם המציאות נגלתה כמורכבת בהרבה. הלחם המלא פעמים רבות אינו כלכך מלא ואילו בין שני רוטבי סויה דומים למראה על המדף מפריד ים של כימיקלים.
לשמחתי, ידידה אשר נהגה לקחת חלק במנהג הלילי הייתה בעיצומם של לימודי תזונה וקפצה על ההזדמנות להמטיר עליי טיפים חשובים בנושא. כך נגלה לי המפתח לעולם המזון הבריא: קריאת התווית שעל המוצר המציינת את הרכיבים אותם הוא מכיל ואת מינוניהם. את הכללים הפשוטים לפענוח התווית המשמימה מיהרתי ליישם בבישול מרק ביתי של ירקות וגריסים המורכב ממצרכים טבעיים בלבד.
המקורבים לי הכריזו על המרק כמוצלח מאוד, מה שכמובן לא גרם להם להסס בטרם קטלו יוזמות קולינריות אחרות שלי. בעוד שאספירציות הבישול שלי לא הרחיקו הרבה מעבר למרק, העקרונות שרכשתי לקבלת החלטות נכונות ברכישת מזון ממשיכים ללוות אותי.
הכללים הבאים יקלו עליכם להתמצא בתווית המוצר ולמצוא תחליפים בריאים יותר למוצרים האהובים עליכם:
כמה שפחות מזון מעובד
כלל יסוד לאכילה בריאה הוא להפחית בצריכת מזון מעובד. ככלל, מזון שזמן התפוגה שלו ארוך הנו לרוב מעובד יותר, שכן מכיל חומרים משמרים. כמו כן, ככל שרשימת הרכיבים במוצר קצרה יותר וככל שאתם מזהים יותר רכיבים מהרשימה, כך לרוב המוצר פחות מעובד.
קחו את התווית בערבון מוגבל
יצרני המזון ממתגים מוצרים במגוון ססמאות שמטרתן להתכתב עם המודעות הגוברת לאוכל בריא, אולם מומלץ לא להסתפק בתווית הקדמית. לא כל גרנולה היא בריאה והעובדה שרשום כי היא ״מכילה חומרים טבעיים״ לא אומרת שמדובר במינון גבוה, או שאיננה מכילה אחוזי שומן וסוכר גבוהים. יש לבחון כל מוצר לגופו.
השוו בין מוצרים
דרך טובה לבחון את מידת בריאותו של מוצר היא לערוך השוואה בינו לבין מותגים מתחרים. לדוגמה, בעוד שחמאת בוטנים טבעית מהווה מקור מצוין לשומן בריא וחלבון, ישנן אחרות אשר מכילות בעיקר סוכר וחומרים משמרים.
מהגבוה לנמוך
כלל חשוב לקריאת תווית המוצר היא לראות היכן ממוקם כל רכיב. ככל שמיקומו של הרכיב גבוה יותר ברשימה כך תכולתו במוצר גבוהה יותר. אז שנייה לפני שמניחים בעגלה לחם המתהדר בהיותו ׳מלא׳, מומלץ לבדוק האם הקמח המלא קודם ברשימה לקמח הלבן.
פנים רבות לסוכר
היעדר המילה סוכר מרשימת הרכיבים לא אומר כי המוצר אינו מכיל סוכר. סוכר עשוי להופיע במגוון צורות, כדוגמת סירופ תירס, סוכרוז, דקסטרוז, פרוקטוז, מיץ פירות, סירופ מייפל ואפילו דבש.
חומרים משמרים וצבעי מאכל
ידוע לכל כי מומלץ להפחית למינימום צריכה של חומרים משמרים וצבעי מאכל. אולם מכיוון שמדובר בשם כולל לקטגוריה של רכיבים, קשה לאתרם ברשימת הרכיבים. חומרים אלו יופיעו לרוב ברשימה תחת האות e בצירוף מספר (לרוב תלת ספרתי) עם קידומת 1 או 2.
ייעוץ מקצועי: ריטה כפיר, M.Sc. Nutrition בוגרת תואר שני במדעי התזונה, האוניברסיטה העברית
לעמוד הפייסבוק של עידן רול - לחצו כאן