שתף קטע נבחר

 

המבקר: עיריית ירושלים והבזבוזים הגדולים

תעריפים מנופחים, מכרזים בעיתיים ועבודות בלי מכרז - העירייה בראשות ברקת מתלוננת לאחרונה על מחסור בתקציבים אבל דו"ח מבקר המדינה מצייר תמונה עגומה על אופן ניהולה. ועוד בדו"ח על השלטון המקומי - ליקויים גם במינוי יועצים: יועץ לענייני דשא וטניס שולחן

ליקויים חמורים בעיריית ירושלים בנושא המכרזים וההתקשרויות עם ספקים. כך עולה מדו"ח שמפרסם היום (ד') מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא על השלטון המקומי. ליקויים חמורים נמצאו ברשויות מקומיות נוספות. הדו"ח מתפרסם בשעה שעיריית ירושלים מנהלת מאבקים למען תוספת תקציבים לעיר.

 

המבקר כתב כי עיריית ירושלים מתקשרת עם ספקים ונותני שירותים בהיקפים של מיליארדי שקלים מדי שנה. התנהלות העירייה בהתקשרויותיה עם חברה מסוימת לצורך שיפוץ מתקני הספורט בעיר מעוררת חשש לכאורה להעדפת חברה זו על פני ספקים אחרים ולפגיעה קשה בעקרונות השוויון, החיסכון והיעילות העומדים בבסיסם של דיני המכרזים. 

ראש העיר ניר ברקת. איך בוחר את יועציו? (צילום: שלומי כהן) (צילום: שלומי כהן)
ראש העיר ניר ברקת. איך בוחר את יועציו?(צילום: שלומי כהן)

אצטדיון טדי. מי מנקה? (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אצטדיון טדי. מי מנקה?(צילום: אורן אהרוני)
 

עוד מצא המבקר בעיריית ירושלים כי דרישות המכרז שהתפרסם בשנת 2010 לניקיון אצטדיון טדי, שעליהן ביססו החברות המשתתפות במכרז את הצעותיהן, לא שיקפו נכונה את הדרישות האמיתיות לניקיון באצטדיון. כתוצאה מפגם מהותי בהסכם שנחתם על פי המכרז, כתב המבקר, העירייה משלמת לספק מחירים מנופחים שמתבססים על מידע לא נכון בדבר מספר המשחקים המתקיימים באצטדיון בשנה, דבר המביא לבזבוז כספי ציבור.

 

המבקר מצא כי עבודות של העירייה ניתנו ללא מכרז. לדבריו, העירייה הקימה ועדה למסירת עבודות הפטורות ממכרז, וזו דנה תוך זמן קצר בהתקשרויות רבות בלי דיון מעמיק. מספר הנושאים שנדונו בוועדה בשנת 2014 ואשר רובם ככולם אף אושרו גבוה כמעט פי שלושה ממספר הנושאים שאישרה ועדת המכרזים.

 

עוד מצא המבקר כי בהליך להעסקת יועץ שכיהן שנתיים קודם לכן בתפקיד בכיר בעירייה נמצאו פגמים: הדיון בוועדה לא הבטיח בחינה אובייקטיבית ושוויונית של ההצעות שהוצגו לפניה, וניכר שההחלטה על העסקתו של עובד העירייה לשעבר הייתה מנויה וגמורה עוד בטרם קיום הדיון.

 

בת ים: "העירייה מעלה בתפקידה"

הביקורת בעיריית בת ים העלתה ליקויים חמורים בהתנהלותה ובניהול הוועדה המקומית בנוגע לשימוש בנכסים בחוף הים. המבקר העיר כי נוכח מחדלי העירייה והוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, בלטה בעיר אוזלת יד מתמשכת של רשות מקרקעי ישראל במילוי תפקידה בשמירה על חופי הים. 

בת ים. חוף הים הופקר (צילום: הפורום הישראלי לשמירה על החופים) (צילום: הפורום הישראלי לשמירה על החופים)
בת ים. חוף הים הופקר(צילום: הפורום הישראלי לשמירה על החופים)
 

העירייה פעלה ללא סמכות ושלא כדין בהתקשרותה בחוזים המעניקים זכויות על מקרקעין המהווים מקרקעי ציבור, בעוד לה עצמה לא היו כל זכויות עליהם.

 

המבקר תיאר גם עצימת עיניים מצד העירייה: "לא זו בלבד שהעירייה אפשרה לגורמים פרטיים להשתמש בנכסים שלא היו שלה ואף גבתה מהם דמי שכירות שלא הגיעו לה, אלא שכאשר הפרו השוכרים את תנאי השכירות על פי החוזים שחתמה עמם ובנו מבנים בלתי חוקיים, היא לא עשתה דבר להפסקת הפעולות הבלתי חוקיות. בהתנהלותה זו אפשרה העירייה השתלטות בלתי חוקית על חוף הים ועשיית עושר שלא כדין, ומעלה בתפקידה לשמור על החוף לתועלת הציבור. הדברים חמורים במיוחד נוכח התמשכות העברות על דיני התכנון והבנייה במשך שנים רבות, דבר שעלול לעורר קשיים משפטיים ואחרים בטיפול בכך בחלוף זמן רב".

 

בית ג'אן: מסכנים את הציבור

בבית ג'אן מצא המבקר ליקויים חמורים בפעילות המועצה ובניהולה בכל הנושאים שנבדקו: הניהול הכספי, הטלת ארנונה שלא כדין, אי-ביצוע פרויקטים של בנייה ותשתיות ופגיעה בפיתוח היישוב וברווחת התושבים, אי-אכיפת דיני רישוי עסקים בתחומה בצורה המסכנת את הציבור. על המועצה לפעול בנושא הטלת ארנונה ומתן הנחות בהתאם לדין וכן לקבל את אישורו של החשב המלווה כנדרש.

 

מעלה עירון: הטבות לחברי הוועדה הממונה

המבקר מצא מחדלים חמורים של הוועדה הממונה ביישוב, המלמדים על התנהלות בזבזנית ועל הטבות כספיות שהוענקו לעומדים בראשה ולאחד מחבריה. התנהלות זו אינה עולה בקנה אחד עם הצורך במינויה. 

 

פרט לכמה רשויות שאותן בדק המבקר לעומק, נבדקו כמה נושאים רוחביים ברשויות המקומיות ונחשפו ליקויים רבים.

 

מפגעי בטיחות בבתי ספר

בתחום הסעות תלמידים לבתי הספר ממצאי הבדיקה של משרד המבקר מצביעים על ליקויים וכשלים בהתנהלות הרשויות המקומיות בכמה תחומים, חלקם מהותיים: התקשרויות שלא כדין עם חברות ההסעה, בחלק מהמקרים בניגוד עניינים ותוך פגיעה בטוהר המידות.

העסקת קבלנים שאינם עומדים בדרישות הבטיחות ובכשירות הנהגים וכלי הרכב המסיעים את התלמידים. כמו כן, הועלו ליקויים בנוגע לאמצעי בטיחות בבתי ספר ולקיומם של מפגעי בטיחות בסביבתם.

 

 

בטיחות בבי"ס: התלמידים בסיכון (ארכיון) (צילום:  איתי בלומנטל) (צילום:  איתי בלומנטל)
בטיחות בבי"ס: התלמידים בסיכון (ארכיון)(צילום: איתי בלומנטל)
 

בדו"ח נכתב כי משרד מבקר המדינה רואה בחומרה רבה את הליקויים הבטיחותיים העלולים לסכן את שלום התלמידים, כל שכן לאור העובדה שהוא כבר הצביע בעבר על חלק ניכר מהליקויים והמלצותיו בעניין זה לא יושמו. המבקר הוסיף כי על משרדי החינוך, הפנים והתחבורה והרשויות המקומיות, כל אחד בתחומי אחריותו ועל פי סמכותו, לערוך בדק בית יסודי בנושא הסעות התלמידים ולבחון את מכלול הפעולות הקשורות להסעות.

 

יועצים: לא תדעו כמה יש וכמה משלמים להם

בתחום העסקת יועצים ב-162 רשויות מקומיות מצא המבקר כי רק כמחציתן דיווחו בהצעת התקציב על היקפי העסקת היועצים ב-2013, וגם דיווחים אלו היו חלקיים. רובן המכריע של הרשויות לא פירטו את תחומי העיסוק של היועצים ואת מועדי ההתקשרות עמם כנדרש. בין ההתקשרויות החריגות , נמצאו התקשרויות עם יועץ לעניני דשא, יועץ תכנון מטבחים, יועץ לעניני הפעלת חוגי טניס שולחן.

 

המבקר מצא גם ליקויים בהעסקת דוברים ואנשי יחסי ציבורי ברשויות מקומיות, בהתקשרויות עם רואי חשבון, בהתקשרות עם חבר מועצה לשעבר ועם עובדים לשעבר ברשויות. הוא העיר כי הרשויות המקומיות שנבדקו התקשרו עם יועצים בסכומים ניכרים שהצטברו לעתים למיליוני שקלים, בניגוד לכללי מינהל תקין, בהליכים לא שקופים ולא שוויוניים, ושלא בהתאם לעקרונות שקבע בית המשפט העליון. חלק מההתקשרויות נמשכו במשך שנים רבות בלי שנבחן הצורך בהן מעת לעת ובלי שניתנה הזדמנות שווה ליועצים אחרים.  

 

מבקרים ברשויות - מה שווים 30 מיליון שקל?

בפרק העוסק בהעסקת רואי חשבון על ידי משרד הפנים לביקורת החשבונות ברשויות המקומיות, כתב המבקר כי נמצאו ליקויים ניכרים בכל הנוגע לתהליכי העבודה של האגף, להליך מינוי רואי החשבון וציוותם לביקורת ברשויות, להעסקת מתמחים בעבודת הביקורת, להקצאת השעות לרשויות המקומיות, לעבודת המעיינים ועוד.

 

המבקר קבע שמשרד הפנים לא השכיל לעשות שימוש מספיק בכלי חשוב זה לצורך מעקב אחר תיקון הליקויים שהתגלו ברשויות המקומיות, כדי להביא לשיפור במצבן ולהבטיח את תקינות פעולתן. משרד הפנים מקצה 30 מיליון שקלים לעריכת הביקורות. 

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "כפי שציין מבקר המדינה כבר בראש הדו"ח, עם כניסתו לתפקיד, הקים ראש העיר ניר ברקת, בשנת 2010, אגף חדש - אגף לוגיסטיקה במטרה לייצור סטנדרטים של שקיפות ושוויוניות בהתקשרויות העירייה.

 

"בשנים האחרונות בוצעה התקדמות רבה בתהליכי העבודה ובשקיפות העירונית והעירייה ממשיכה בהטמעת תהליכים מקצועיים וסטנדרטים גבוהים להגברת השוויוניות בהתקשרויות העירייה. העירייה מודה למבקר על הדו"ח (העוסק בשנים 2013-2011), ותמשיך בשיתוף פעולה עם המבקר גם להבא".

 

יעל פרידסון השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים