היהודיות האחרונות של חאלב גרות באשקלון
אם ובתה, שהוברחו לפני כשנה לישראל מסוריה במבצע מורכב, מסכמות שנה בארץ. בת שנייה, שהתאסלמה, נאלצה לחזור לסוריה עם בעלה המוסלמי וילדיו
במרכז הקליטה של הסוכנות היהודית באשקלון מתגוררות שתי נשים שסיפורן האישי יכול היה לשמש תסריט לסרט מתח הוליוודי: בדיוק לפני שנה הוברחו השתיים, נצר למשפחה היהודית האחרונה בסוריה, מחאלב המופגזת לישראל במבצע מורכב שניהלו אנשי צבא סוריה החופשית.
את הברחתן מימן מוטי כהנא, איש עסקים ישראלי-אמריקני, שבארבע השנים האחרונות עומד בקשר הדוק עם המורדים בסוריה וגם ביקר שם כמה פעמים.
מרים (שם בדוי) בת 88 ובתה גילה (שם בדוי) בת ה-53 הוברחו דרך הגבול עם טורקיה לאיסטנבול ומשם הועלו לארץ מתוקף חוק השבות. מרים ניהלה אורח חיים יהודי ואף שמרה על כשרות למרות הקושי להשיגו בימי מלחמת האזרחים. לינדה (שם בדוי) בתה השנייה של מרים, נמלטה יחד איתה לאיסטנבול עם בעלה המוסלמי ושלושת ילדיו מנישואים ראשונים. הם בחרו לשוב לסוריה בהמשך הדרך.
מרים יודעת עברית מקראית מהתפילות. בצעירותה עוד הספיקה להתפלל בבית הכנסת המרכזי בחאלב שבו הוחזק כתר ארם צובא האגדי - עד אשר הוצת ונהרס בשנת 1947 בעקבות אישור תוכנית החלוקה באו"ם.
המשפחה היהודית חיה בתנאים קשים מאוד בחאלב, באזור שבו שלטו כוחות אסד, שידע הפגזות קשות של המורדים. המסע מחאלב לטורקיה נמשך 12 שעות ובדרך נעצרה המשפחה במחסום של ג'בהת אל נוסרה. רק לאחר חקירה ממושכת שבה לא זיהו כי התחזו למוסלמים, הם הורשו להמשיך בדרכם לטורקיה.
"זאת המשפחה היהודית האחרונה מחאלב. יש פה סגירת מעגל היסטורית של 2,700 שנה, כבר אז חיו יהודים בחאלב", סיכם מוטי כהנא. הוא תקף את הסוכנות שלא אפשרה לבת שהתאסלמה לעלות לארץ ולמעשה הפקירה אותה באיסטנבול. בסוכנות האשימו אותו בכך שפיתה את המשפחה לצאת מחאלב בהבטחת שווא שיביא אותם לארה"ב וכי המשפחה בכלל לא רצתה להגיע לישראל. בסוכנות הדגישו כי הציעו ללינדה ולמשפחתה להגיע לישראל בוויזת תייר ולהסדיר את מעמדם בארץ – אך הם כלל לא רצו בכך.