שתף קטע נבחר

 

מועדון קרב: הצאר הרוסי נגד הסולטן הטורקי

הפלת המטוס הרוסי על ידי טורקיה ערערה את היחסים בין המדינות, אך לפוטין ולארדואן יש אינטרסים, בעיקר כלכליים, להימנע מהסלמה - אבל הכול פתוח

בצד אחד של הזירה "צאר רוסי", בצד השני "סולטן טורקי". איך זה ייגמר? הפלת המטוס הרוסי על ידי טורקיה היא אולי אחת התקריות החמורות ביותר בין מדינה חברה בנאט"ו לרוסיה ב-50 השנים האחרונות. אך כמו בכל סכסוך, האינטרסים הכלכליים צפויים לנצח וההסלמה ככל הנראה תישאר בגבולות הרטוריקה.

 

עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

המטוס שיורט בגבול סוריה

המטוס שיורט בגבול סוריה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"אנחנו נלחמים בטרור ותומכיו תקעו לנו היום סכין בגב. טורקיה טענה שהיא חלק מהקואליציה נגד הטרור, אך אין דרך אחרת לתאר את מה שקרה". כך הגיב נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להפלת המטוס הרוסי על ידי טורקיה ביום שלישי. "יהיו לכך השלכות", הוסיף. באנקרה מיהרו לדרוש כינוס חירום של ברית נאט"ו.

 

אולם למרות התגובות החריפות, המומחים מעריכים שלא צפויה הסלמה אמיתית בין המדינות. "היחסים בין רוסיה לבין טורקיה היו מאוד מתוחים לאחרונה, אז מוסקבה תנסה להכיל את הנזק שהתקרית אולי תגרום", אמרה ד"ר נטשה קורט מהמחלקה לחקר המלחמה במכללת קינגס לשלום וביטחון בלונדון.

 

ראש בראש, פוטין וארדואן (צילום: AP ,EPA) (צילום: AP ,EPA)
ראש בראש, פוטין וארדואן(צילום: AP ,EPA)

המתח בין המדינות הושפע בין היתר מהמחלוקת על עתידו של נשיא סוריה בשאר אסד - טורקיה דורשת להדיחו ורוסיה להשאירו - ומההכרה הרוסית ברצח העם הארמני. בנוסף, טורקיה הביעה באחרונה את מחאתה על הפצצת הטורקמנים בצפון סוריה על ידי רוסיה, והתלוננה כי המבצע הרוסי במדינה הערבית פוגע באפשרות ליצור אזור בטוח לאזרחים ולאופוזיציה המתונה בצפון סוריה. ובכל זאת, הן שומרות על היחסים בשם הכלכלה.

 

טורקיה זקוקה לרוסיה בכל הנוגע לאנרגיה, כאשר 55 אחוזים מהגז שלה מגיעים מרוסיה והיא תתקשה להשיגו ממקור אחר. רוסיה מצדה לא רוצה לסכן את השימוש במצר דרדנלים הטורקי לסחר ימי.

 

במאמר שפרסמה ב"טלגרף" הבריטי העריכה קורט כי המילים הקשות של פוטין כלפי אנקרה, שכללו את האשמתה בסיוע ל"מדינה האיסלאמית" (דאעש), נועדו ככל הנראה בעיקר לצרכי פנים ולא יתבטאו במעשים בשטח. פרופ' דניאל דרזנר, מומחה בפוליטיקה בינלאומית, העריך במאמר ב"וושינגטון פוסט" גם הוא כי למרות דבריו הבוטים של פוטין הוא לא ירצה שהתקרית תוביל להסלמה במצב, שכן אם ייכנס לעימות עם אנקרה יצטרך להתמודד עם ברית נאט"ו ולא רק עם טורקיה עצמה.

 

המטוס שהופל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המטוס שהופל(צילום: EPA)
מפגינים רוסים מול שגרירות טורקיה במוסקבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים רוסים מול שגרירות טורקיה במוסקבה(צילום: EPA)

דרזנר ציין בנוסף כי פוטין לא מעוניין להיכנס לעימות צבאי אחר בזמן שהמלחמה בסוריה נמשכת ובאי כוחו פועלים בה. עם זאת, כדי לשמור על מעמדו, ייתכן שפוטין ירצה לעורר סכסוך אחר וישוב לאיים על המדינות הבלטיות כדי להזכיר לנאט"ו את יתרונו באזורים אחרים.

 

המלחמה בסוריה

מהתסריט הזה חששו בפנטגון כבר חודשים בשל הצפיפות בשטח האווירי של סוריה והחפיפה בפעילות באזור. כעת מנסה כל מי שהדבר נוגע לו להרגיע את הרוחות. נשיא ארצות הברית ברק אובמה תמך בזכותה של טורקיה להגן על ריבונותה, ובשיחה עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הסכימו השניים למנוע את הסלמת המצב ולפעול למען פתרון והסדר שיבטיח שתקרית כזו לא תחזור.

 

גם אוסטרליה, ששישה ממטוסי חיל האוויר שלה משתתפים בתקיפות הקואליציה נגד דאעש בעיראק ובסוריה, קראה להרגעה. "זו סיבה לדאגה. אנחנו קוראים לכל הצדדים לשמור על איפוק", אמר ראש הממשלה מלקולם טרנבול. "אנחנו עוקבים מקרוב אחר המצב ודואגים לביטחון חיילינו. חשוב שכל הצדדים בסכסוך המורכב הזה יקפידו לדעת היכן מוצבים הכוחות של כל מדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
רק הצהרות? הנשיא פוטין
צילום: EPA
מומלצים