סת' רוגן: "היהדות שלי פורצת החוצה, קשה להחזיק אותה בפנים"
אחרי סערת "ראיון סוף" והעימות עם צפון קוריאה, פותח סת' רוגן חזית עם הכנסייה הקתולית כשהוא יוצא לחינגת סמים, סקס ובדיחות על אלוהים בחג המולד בקומדיה הפרועה "הלילה שלפני". ההאקרים של הוותיקן בכוננות, אך בראיון ל-ynet הקומיקאי היהודי מרגיע: "כריסמס זה לכולם, לא רק נוצרים"
בקושי שנה עברה מאז שסת' רוגן ואולפני סוני הסתבכו עם קים ג'ונג און והממשל שלו בצפון קוריאה בעקבות הסרט "ראיון סוף", אך זה לא מנע מהם לשלב כוחות מחדש בפרויקט עם פוטנציאל נפיץ לא פחות בשם "הלילה שלפני" - קומדיה פרועה, גדושת סמים, סקס וחתרנות דתית, המתרחשת בחג המולד. ראשי סוני ורוגן לא לבד. אוון גולדברג, שביים את "ראיון סוף" ביחד עם רוגן, השתלב פה כתסריטאי, וג'יימס פרנקו וליזי קפלן, שכיכבו לצדו אז, מצטרפים אליו גם כאן בתפקידים צנועים יותר.
יש ב"הלילה שלפני", שביים ג'ונתן לוין, הרבה רגעים פרובוקטיביים - במיוחד מהפן הדתי - שעלולים לפגוע ברגשות צופים נוצרים קתולים ואף יהודים. כמו למשל סצנה בה אייזק היהודי (אותו מגלם רוגן) נכנס במקרה למיסת חג המולד בכנסייה ופורץ ממנה החוצה נסער כשהוא זועק ש"אנחנו לא הרגנו את ישו" - תוצאה של קצת יותר מדי סמים שצרך. או לחילופין רגע אחר בו הוא מבקר במסעדה אסיאתית ופוגש חבורת חרדים שזוללת להנאתה מנות לא כשרות.
"בארצות הברית חג המולד לא נחשב לחג נוצרי - לא יותר מאשר ולנטיין דיי", מסביר רוגן, המצחיקן היהודי, שנראה לאורך רוב רובו של הסרט כשהוא לובש סוודר מעוטר במגן דוד ענק, "אני באופן אישי לא חוגג את חג המולד, אבל אני גם לא חוגג את יום פטריק הקדוש. אני חושב שזה סוג של חג אמריקני תרבותי יותר מאשר נוצרי. זה סרט לכולם, והוא קשור לרוח החג. הדת מגיעה בדרך שמזמנת בדיחות מצחיקות, אבל הרעיון הוא שהחג שייך לכולם".
רוגן מגלם כאמור את אייזק, גבר יהודי בורגני ניו יורקי הנשוי באושר לאשתו הקתולית ועומד להפוך לאב. על פי המסורת האישית שלו, הוא נפגש כמו בכל חג מולד עם שני חברי הילדות הקרובים שלו: כריס רוברטס (בגילומו של אנתוני מקי) - שחקן פוטבול הולל שזוכה לפריחה מפתיעה לקראת סוף הקריירה בגלל הסטרואידים שהוא צורך, ואית'ן (בגילומו של ג'וזף גורדון-לוויט) שבניגוד לשניים האחרים נשאר תקוע בעבר, עובד בעבודות מזמנות ומפנטז על מסיבת הכריסמס השנתית.
אייזק וכריס מנסים לרמוז לאית'ן שהמסורת המשותפת רבת השנים שלהם, שכוללת ליל הוללות פרוע בערב חג המולד, עומדת להסתיים. אלא שיד המקרה מזמנת לאית'ן הזמנות לנשף הכריסמס הגדול והיוקרתי מכולם. אי לכך, השלושה משילים מעצמם כל יומרה בורגנית, צוברים כמות כסף וסמים מספקת ויוצאים לטרוף את הלילה, שיהיה כולו רק תפניות מפתיעות ומצחיקות ובעיקר לא תקינות פוליטית.
אחרי "ראיון סוף" צפון קוריאה שלחה את המתכנתים שלה לפרוץ למחשבי אולפני סוני וגרמה להם נזק תדמיתי אדיר. האם בגלל "הלילה שלפני", הוותיקן צריך להיכנס לכוננות ולהכין את יחידת ההאקרים שלו? הבמאי לוין סבור שאין סיבה לדאגה. "אני לא חושב שהסרט הזה יפגע ביותר מדי אנשים", הוא קובע. רוגן לעומת זאת זהיר קצת יותר בגישתו. "אני לא יודע אם יש לנו דרך בדוקה להעריך את מידת הפגיעה", הוא מודה, אך מוסיף, "אני לא בטוח שיש לוותיקן האקרים".
רוגן, אוון גולדברג, ג'ונתן לוין, ג'וזף גורדון-לוויט, ליזי קפלן, ג'יימס פרנקו, וגם אילנה גלזר (שמתפקדת על תקן הגרינץ' שמבאס את הכריסמס) הם יהודים, ולמרות זאת הם אלו שמובילים את הסרט, ומהווים רוב ביחס לאנתוני מקי, מייקל שאנון וג'יליאן בל שבאים מהצד הנוצרי של ההפקה. ההוויה היהודית אכן נוכחת מאוד בסרט, אבל רוגן טוען שזה לא נעשה במכוון. "בסרט אני נשוי לגויה חביבה. אני מניח שאפשר לקרוא לה שיקסע, אבל זה לא באמת חלק גדול מהסיפור", אומר השחקן הקנדי, שהוריו, אם לא ידעתם, הכירו כמתנדבים בקיבוץ בישראל.
עד כמה חשוב לך לבטא את המקורות היהודיים שלך בתור הדמויות שאתה מגלם?
"בכנות, זה לא משהו מודע. אני חושב שכשחקן - מכיוון שאנחנו מאלתרים מלא - האינסטינקטים שלך מתעוררים. אתה פשוט מזריק לדמות את הניסיון האישי שלך. מעולם לא הייתי יותר מדי דתי או משהו כזה, אבל למדתי בבית ספר יסודי יהודי, והלכתי למחנות קיץ יהודיים. גדלתי בסביבה יהודית תרבותית, וזה פורץ החוצה מדי פעם. לא יכול להחזיק את זה בפנים".
"הלילה שלפני" מגיע על הרצף של הקומדיות "ראיון סוף" (2014) ו"סוף" (2013) שביימו גולדברג ורוגן, בהשתתפות רוגן עצמו וכן ג'יימס פרנקו, דני מקברייד וקרייג רובינסון, ו"50/50" מ-2011 שביים ג'ונתן לוין בהשתתפות רוגן וגורדון-לויט, וכמובן "פיינאפל אקספרס" מ-2008 שביים דיוויד גורדון גרין בהשתתפות רוגן, פרנקו, מקברייד ורובינסון.
חבורת הקומיקאים הזאת התגבשה וחבריה שומרים נאמנות אחד לשני לאורך זמן. בקרוב רוגן יתארח בקומדיה שמביים פרנקו בשם "Zeroville", בהשתתפות מקברייד ורובינסון, וכולם יתאחדו גם כמדבבים בקומדיית האנימציה "Sausage Party".
"לא הייתי אומר שהפעילות החברתית שלנו היא מה שעומד בראש סדר העדיפויות", אומר רוגן, "זה נדיר למצוא אנשים שאתה באמת ובתמים אוהב לעבוד איתם, ושגורמים לך להשתפר. זה מה שאני מרגיש עם רבים מהאנשים שאני עובד איתם כל הזמן, ולפעמים חלק מהזמן - כי אני רוצה להמשיך לחבב אותם".
זה לא קצת שוחק?
"בדרך כלל זה עובד היטב, והחברות שאתה חולק עם האחרים היא בונוס שהופך את התהליך היומיומי של צילומי הסרט, או כל דבר אחר שאתה יוצר, למהנה יותר. מבחינה קריאטיבית, כשיש לך שותפות טובה עם אנשים, וזה עובד, זה משהו חמקמק שאתה רוצה להמשיך ולהיאחז בו".
החבר החדש בחבורה הוא אנתוני מקי, כוכב עולה בהוליווד שמוצא עצמו בעיקר בתפקידי משנה בסרטים עם צוות שחקנים רחב - כמו למשל בסרטי "קפטן אמריקה", שם הוא מגלם את גיבור העל פלקון. "אני משתלב בכל מקום אז אין בעיה", אומר מקי, "מעולם לא הכרתי אדם שלא מחבב אותי, כך שידעתי שיהיה בסדר בצילומים. הם עשו את הקטעים הקטנים המצחיקים והיהודיים שלהם, ואני פשוט הוספתי את הקטע השחור הקטן שלי, וזה עבד היטב".
אם במקרה היו אי אלו קשיי התאקלמות, הם בוודאי המתמסמסו באוויר דרך ג'וינט מזדמן - יש הרבה כאלה בסרט, וככל הנראה גם על הסט במהלך הצילומים. רוגן עצמו הופיע בכמה מקומדיות הסטונרים האהובים בהיסטוריה - מ"פיינאפל אקספרס" (2008) ועד "שכנים" (2014). "אני מניח שהקשר הגדול ביותר אליי הוא שאני מעשן הרבה וויד", מתבדח השחקן, "אני זוכר כשכשעשינו את 'בתול בן 40', סצנה של דמות מעשנת סמים לא היתה שכיחה. תמיד תמכתי בלהפוך את זה למשהו שגרתי, וגם לנצל את זה לטובת מטרות קומיות".
ב"הלילה שאחרי" יש הרבה סמים, ולא רק מהזן הטבעי - דרך נוספת ליחס חתרני כלפי חג המולד. אם זה יצליח, הוא עשוי להיות סרט פולחן. כך לפחות רוגן מקווה: "הרעיון היה ליצור סרט שאנשים יוכלו לצפות בו שנה אחר שנה במהלך חג המולד, והוא יכיל הן את הזוויות הטובות שהמון סרטי כריסמס נגעו בהם, אבל בתוספת הזווית העדכנית שלנו, שתהפוך את הסרט ליותר עכשווי. אני לא חוגג את חג המולד, וכך גם לא ג'ונתן וג'וזף, אבל גדלנו על סרטי כריסמס. זה בהחלט זמן שבו אתה פוגש חברים ומשפחה, וזה משהו שכולם יכולים להתחבר אליו".
מהם סרטי הכריסמס האהובים עליך באופן אישי?
"אהבתי את 'מארח השדים' עם ביל מארי, אבל אני חושב שהכי אהבתי את 'מת לחיות', ו'שכחו אותי בבית' - אני אוהב סרטי כריסמס שהגיבורים שלהם לכודים".