חייבים כסף? תקבלו על כך הודעה בפייסבוק
החיים עצמם מתנהלים כבר זמן מה בתוך הפייסבוק, אינסטגרם, ציוצי הטוויטר או בלינקדאין. אתם מאוד זמינים בעולם המקוון, בעיקר ברשתות החברתיות - אז למה שלא תקבלו דרכן הודעה מהרשויות בישראל?
הנה תרחיש שיכול לקרות לכל אחד מאיתנו, יש לכם חוב שלא ידעתם עליו לביטוח הלאומי או לבעל הדירה הקודם שלכם וביום בהיר אחד עוקל חשבונכם בבנק. במקביל, יש לא מעט ישראלים שנגדם הוגשו תביעות משפטיות בגין חובות והם מתחמקים בכוונה מלשלם ומעדיפים להיעלם או להתעלם. אז הנה בשורה לכולם: בקרוב יוכלו למצוא אתכם גם דרך הרשתות החברתיות, למסור לכם הודעה על חוב או עיקול עתידי. בארצות הברית יש כבר תקדים למסירת הודעה בדבר חוב - דרך הפייסבוק.
מנתונים שנמסרו מרשות האכיפה והגבייה, נכון לאפריל השנה ישנם בישראל 755,386 חייבים - כלומר אחד מתוך 11 אזרחים. הסיפורים מאחורי אותם חייבים הם שונים ומגוונים, חלקם טראגיים ונעים בין חוסר היכולת להמשיך לשלם את המשכנתא או הלוואות שתפחו לחובות כבדים לבין כאלו שפשטו רגל ומתחמקים מלשלם לאנשים שהועסקו אצלם והרשימה הזאת עצובה וארוכה.
בין כל אלה ישנה אפשרות שאת או אתה חייבים כסף, אך אתם כלל לא מודעים לכך ויום אחד תגלו זאת - בדרך הכואבת. בדרך כלל, אלו שהם בעלי חוב קטן שקיבלו קנס או דו"ח ולא שילמו, יעדיפו לשלם בזמן לפני שיצברו ריביות ויגיעו לשלב הלא נעים שהוא מפגש עם הוצאה לפועל.
הפייסבוק הוא מספיק אישי וזמין
כיצד בדרך כלל מתבצעת מסירה אישית? לאחר איתור החייב ואימות מקום מגוריו, נשלח שליח משפטי שדופק על דלתו של החייב ומוסר לו את המסירה אישית. אחת הסיבות העיקריות שההודעות על חוב או הליך משפטי לא נמסרות, היא אי עדכון כתובת. על פי חוק, בישראל אזרח חייב לעדכן כתובת במשרד הפנים (חוק עדכון כתובת, תשס"ה 2005), אבל רבים לא יודעים שזאת חובה. מעבר לכך, בימינו כשכל שנה אנו מחליפים כתובת, למי יש כוח לעמוד בתור הארוך במשרד הפנים? איפה אתם כן זמינים כמעט 24/7? בפייסבוק, מייל, טוויטר, אינסטגרם או בלינקדאין.
ברשות האכיפה והגביה ממשיכים להשתמש באפשרויות המוצעות על פי חוק על מנת לאתר חייבים: "חשוב להדגיש כי הרשות פועלת לאיתור כל הדרכים להגברת היידוע של חייבים. תיקון 43 לחוק ההוצאה לפועל שאושר בשנת 2014 הורה, בין היתר, על קבלת מספרי טלפון של החייבים מחברות סלולר ומבזק על מנת שרשות האכיפה תוכל ליצור קשר עם החייבים כדי ליידעם על הליכי הוצאה לפועל, לאחר מסירת האזהרה. כמו כן, בקרוב יושק האזור האישי באתר האינטרנט של הרשות, כאשר דרכו יוכלו חייבים לצפות בתיקים ובהחלטות".
תחשבו על זה רגע: רשויות המדינה יתנהלו מולכם - גם באמצעות האימייל (חיסכון בנייר וזמן) או בצינור מקוון אחר. רשות האכיפה והגביה יכולה להשיג את הטלפון שלכם בבית, אבל איך הם יודעים בוודאות שהגיעו לאדם הנכון ולא למשל אל בית הוריו? אולי אפילו הקו נותק והמספר עבר למישהו זר?
התקדים האמריקאי
רני סער מנכ"ל דואר משפטי מינופים, חברה ישראלית אשר מספקת שרותי איתור ומסירה של דואר משפטי, אומר שאין לכך תקדים בישראל. עדיין. יש תקדים בארה"ב לאחר ששופט מניו יורק אישר מסירת צו משפטי דרך פייסבוק לטובת גרוש שביקש להודיע לגרושתו שהוא מפסיק לשלם לה מזונות. הגרושה, שעברה דירה ולא רשמה את כתובתה החדשה, נצפתה פעילה מאוד ברשת החברתית, והשופט פסק כי ניתן להעביר לה בפייסבוק את הצו הזימון לבית המשפט.
"בית המשפט נתן לזה תוקף חוקי. בארץ טרם הגענו לשם, אך אני מאמין שזה יגיע", אומר סער. "אין מניע שזה לא יקרה בארץ, החוק הישראלי נותן לזה פתח באמצעות תחליף ההמצאה. ברגע שזה יגיע לבית דין ומישהו יבקש להשתמש ברשת החברתית לביצוע המסירה - בהנחה שכל הניסיונות האחרים כשלו ויוכח באופן חד משמעי שמדובר בחשבון של האדם החייב, אין סיבה שזה לא יקרה בהתבסס בתקדים האמריקני. פייסובק זה העיתון של היום".
מרשות האכיפה והגבייה נמסר: "דרכי המסירה הנהוגות היום הן על פי תקנות סדר הדין האזרחי. המסירה הראשונה תמיד תהיה בדואר רשום. אשר למסירה באמצעות הרשתות החברתיות, שאלה זו מעוררת היבטים של הגנת הפרטיות, והאם זה ראוי שהמדינה תפעל באמצעות הפייסבוק לאתר חייבים. בכל מקרה, אם מעוניינים לקדם את הנושא יש לעגן זאת בחקיקה ובתקנות".
אמא תראי, אני בעיתון
הידעתם? מערכת המשפט בישראל עדיין משתמשת בתחליף המצאה כדי להודיע לאנשים על קיומו של חוב. מהו תחליף המצאה? פרסום הודעה בעיתון יומי בתפוצה רחבה בגין תהליך משפטי המתנהל מול אדם שלא הצליחו לאתרו. אם לא מצליחים לאתר חייב - זה לא פוטר אותו מהתשלום החוב. "השופט בארה"ב החליט שאם ניתן להשתמש בעיתון, אפשר להרחיב את זה גם לפייסובק" מסביר סער. "אם הוכח שזהו חשבון המשתמש של החייב - ניתן להשתמש בכך. הגרוש ראה שזוגתו לשעבר פעילה בפייסבוק ומעלה תמונות והשופט החליט שזה קביל ודווקא ברשת החברתית אנשים יותר זמינים".
סער מספר על העבודה בחברה שאחראית על איתור חייבים ומסירת צווים משפטיים: "אני מעריך שעוברים אצלנו משהו כמו בין-100 ל-200 אלף תיקים בשנה. יש לנו מרכז מודיעין בניהול של משרד חקירות בו מאתרים את החייבים, בעיקר באמצעות הרשתות החברתיות. אחד הכלים, למשל, הוא הודעה פרטית בפייסבוק: כשאדם פותח אותה ממכשיר סלולרי וה-GPS שלו פתוח המערכת מספקת דו"ח מפורט של איפה ומתי הוא קרא את המסר".
"פיתחנו מערכת חדשה בשם ServeVia באמצעותה אנחנו שולחים התראה או מסירה משפטית. הרעיון הוא ליידע אדם כמה שיותר מהר שמתנהל נגדו תיק ואולי הוא ישלם ללא התערבות בית משפט. החזון שלנו הוא שבקרוב אפשר יהיה לבצע מסירה באמצעות אפליקציית פייסבוק או כל פלטפורמה אינטרנטית שאדם משתמש בה. הוא יוכל לקבל באמצעותה נוטיפיקציה שהוא חייב כסף והוא גם יוכל לשלם דרכה".
לדעתו של סער, התנהלות מקוונת לא תפגע במעמדן של רשתות חברתיות ותבריח מהן אנשים: "אנשים יכירו בקיומה של אפשרות זו, אבל לא יתנתקו מהרשת החברתית או מהאימייל שלהם.
אלו פלטפורמות אינטרנטיות שניתן לבצע דרכן דברים מסוג זה ואנשים מחוברים אליהן חזק. יהיה מאוד קשה להסתתר".