מעל הראש של ברקת: סיוע מהמדינה לעסקים בירושלים
הממשלה תקציב 100 מיליון שקל לעזרה לעסקים בירושלים. למורת רוחו של ראש העיר הדגיש כחלון: הדיונים יתנהלו רק מול השר לענייני ירושלים
לפני כשבועיים פתח ראש העיר ירולשים ניר ברקת קמפיין אישי נגד שר האוצר משה כחלון בדרישה לסיוע ממשלתי לעסקים ולהגדלת מענק הבירה - ושלח את עובדי העירייה להפגין נגדו וחסם את הכניסה למשרד האוצר עם שקיות זבל. בתגובה הודיע כחלון כי מעתה ינהל את כל הדיונים בנוגע לתקציבים המיוחדים לבירה מול השר לענייני ירושלים זאב אלקין.
אירועי הטרור בחודשים האחרונים בירושלים פגעו קשות בעסקים בבירה. באזורי המסחר, כמו מתחם ממילא ושוק מחנה יהודה, עסקים דיווחו על ירידה של יותר מ-50% בפדיון. שר האוצר כחלון, השר לענייני ירושלים והתפוצות זאב אלקין, ושר התיירות יריב לוין, יגישו בישיבת הממשלה שתיערך ביום א' תכנית לחיזוק חוסנה הכלכלי של ירושלים בהיקף של 100 מיליון שקל.
אולם היריבות סביב ההצעה החלה מזמן: ברקת מחרים את השר אלקין מתחילת הקדנציה שלו מכיוון שהוא מתנגד לאיוש המשרד לענייני ירושלים בעקבות הבטחה מפורשת שנתן לו ראש הממשלה בנוגע לתפקיד. אך כעת עוקף למעשה כחלון את ברקת - ומציע פתרון שמשאיר אותו מחוץ לעניינים.
התוכנית שתוצג כוללת פיתוח של המגזר העסקי בכ-70 מיליון שקל כדי לחזק עסקים קטנים ובינוניים. בנוסף, יוקצו 5 מיליון שקלים לטובת קרן הלוואות ייעודית לעסקים קטנים, שתופעל יחד עם הסוכנות היהודית ותייצר הלוואות בתנאים נוחים לעסקים בירושלים בסכום כולל של למעלה מ-40 מיליון שקל. כ-20 מיליון שקל יועברו לטובת עידוד תיירות לירושלים והפקת אירועי תרבות בעיר. כמו כן, יוקצו כ-11 מיליון שקל לסיוע לסטודנטים בעיר.
"היום אנחנו מחזקים את אזרחי ירושלים ואת העסקים הקטנים והבינוניים בעיר", אמר השר כחלון. "ואומרים: כולנו כאן למענכם".
השר לירושלים ולמורשת זאב אלקין הגיב אף הוא: "הממשלה מוכיחה פעם נוספת, שהדאגה האמיתית לירושלים ותושביה עומדת בסדר העדיפויות העליון שלה. אני מודה לבעלי העסקים בירושלים שהיו שותפים מלאים שלנו בהכנת הפתרונות".
שר התיירות יריב לוין אמר: "דווקא בימים אלו אנו פועלים כדי לחזק את בירתנו ולשמר אותה כיעד תיירותי מוביל. התשובה לטרור היא בחיזוק ירושלים".
מעיריית ירושלים נמסר: "אנחנו מברכים על הרצון והנכונות של משרד האוצר לסייע לירושלים ולבעלי העסקים בעיר. המתווה שיובא לאישור הממשלה לא נותן מענה מספק שיאפשר לבעלי העסקים לשרוד את השנה הקשה אותה עברו ולהציל את הסוחרים הקורסים.
"עיריית ירושלים גיבשה יחד עם בעלי העסקים מתווה מפורט יותר שמציע מענה ממשלתי לצרכים הקיימים וכולל מענק כספי לעסקים שנפגעו, מענקי ארנונה לתקופות זמן שונות, תקציבים לפעולות התנעה של חיי המסחר, התרבות והעסקים בעיר ולתמיכה במוסדות התרבות.
"יש לציין כי מתווה הסיוע לבעלי העסקים הוא רק חוליה אחת במכלול הנושאים התקציביים הנדרשים מהמדינה להמשך פיתוחה החברתי והכלכלי של בירת ישראל. עיריית ירושלים דורשת בנוסף סיוע הכרחי של הממשלה לחיזוקה של ירושלים שיבטיח שלא תחזור אחורה ושמגמות הצמיחה בה יימשכו ויעמידו אותה במקום בו ראויה בירת ישראל לעמוד".