לפני שחוסל: "המוח" תכנן פיגועים במוסדות יהודיים
פרטים חדשים מחקירת מתקפת הטרור בפריז מגלים כי עבד אל-חמיד עבאוד תכנן לבצע פיגועים נגד מטרות יהודיות. בחקירה עלה כי עבאוד התרברב על כך שהצליח לנוע באירופה בחופשיות וניצל את משבר הפליטים. בצרפת מציינים שבועיים למתקפה ופריז לא מתאוששת: "הפיגוע הבא - עניין של זמן"
נמנע אסון גדול יותר: עבד אל-חמיד עבאוד, מי שכונה "המוח" מאחורי מתקפת הטרור הקטלנית בפריז, תכנן לבצע לאחר מכן פיגועים במוסדות יהודיים.
עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ
עדות מתוך החקירה, שפורסמה במגזין צרפתי, גוללה את ימיו של עבאוד לאחר מתקפת הטרור בדיוק לפני שבועיים. מהעדות עלה כי "המוח" פנה לבת-דודתו חאסנה איט בולאשן, שחוסלה עמו חמישה ימים לאחר המתקפה בפשיטה המשטרתית בסן דני.
עבאוד ביקש ממנה להחביא אותו וסיפר לה על תוכניותיו לעתיד. "אנחנו נעשה נזק גדול עוד יותר, בעיקר ליהודים, ונשבש את פעילות בתי הספר והתחבורה בעיר", צוטט בעדות שהודלפה מהחקירה.
עוד התברר כי המחבל הבכיר מדאעש הבטיח לתת לבולאשן 5,000 אירו כדי לקנות שתי חליפות ושני זוגות נעליים עבורו ועבור אדם נוסף כדי להוציא לפועל את המתקפה במרכז המסחרי לה דפנס.
הפריזאים מתקשים לעכל: "עדיין מפחיד כאן"
בעל חנות פרחים בפריז מוכר טונות של ורדים לבנים לתושבי עיר האורות ותיירים שמגיעים לאנדרטות המאולתרות שהוקמו לזכר קורבנות מתקפת הטרור לפני שבועיים בדיוק. לדבריו, העיר מתחילה לחזור לשגרה. "עוד ועוד אנשים קונים פרחים. זה טוב. הפריזאים יוצאים החוצה. הגיע הזמן להמשיך בחיים".
עם זאת, דעתו של אותו חנות פרחים היא דעת המיעוט ברחוב הפריזאי. כתבי ה"ניו יורק טיימס" סיירו בפריז שבועיים לאחר מתקפת דאעש שגבתה את חייהם של 130 בני אדם וגילו עיר עדיין כבויה ובעיקר חוששת.
בצרפת ציינו אתמול (ו') שבועיים לפיגוע בטקס שהיה מצומצם ועם מוזמנים בלבד בארמון האינווליד. שמותיהם של 130 ההרוגים הוקראו וההמנון הלאומי נוגן על-ידי להקה של צבא צרפת. הנשיא הצרפתי פרנסואה הולנד הבטיח למשפחות שצרפת תעשה הכול כדי להשמיד את "צבא הפנאטים" כדבריו שאחראים למתקפה.
"אנחנו באבל", מספרת בוכרה ווגנר שמחזיקה עם בעלה שני דוכנים סמוך לתיאטרון הבטקלאן, הזירה הקטלנית ביותר במתקפת הטרור. עבור ווגנר, שנולדה בקזבלנקה שבמרוקו ומתגוררת בצרפת יותר מ-20 שנה, הפחד בפריז עדיין חי ונושם. "המתקפה הבאה היא עניין של זמן. היא יכולה להתרחש בכל זמן ובכל מקום".
ברונו בן ה-30 ניצל מהתופת בעת שישב עם בת זוגו ושניים מחבריו בבאר לה קריליון. החבורה הצליחה לחמוק דרך המטבח. "כולם אומרים לי ללכת לפסיכולוג, אבל אין לי זמן", הוא מספר. "אנשים מפחדים ומצבה של העיר מדאיג אותי".
לא מעט פריזאים מגיעים לאנדרטות כדי להניח פרחים, להדליק נרות ולשאת תפילה. אחת מהן הייתה פרנסין כהן בת ה-78, שהדליקה נר לזכר קורבנות השואה. לדבריה, ההבדל בין שני המקרים אינו רחוק מהמציאות. "קורבנות השואה וקורבנות מתקפת הטרור הם בגלל אותה שנאה", היא סיפרה ל"ניו יורק טיימס".
בקרב המהגרים דווקא יש תחושת ביטחון ומילים קשות נשמעות ברובעים שמאכלסים את המוסלמים בעיר. "פריז מפחדת יותר. טרוריסטים לעולם לא יפגעו בנו כאן. הם רוצים לפגוע באוכלוסייה הצרפתית" אומר אחד מהם.
בינתיים, יש מי ששומר על אופטימיות. ג'פרי קרומייר, ספר בן 44, הוא נשיא איגוד החנויות ברו דה-ברטן. הוא איבד מחצית מלקוחותיו מאז המתקפה וגם התיירים לא מגיעים. עם זאת, הוא בטוח שהשגרה עוד תשוב.
"תושבי פריז יתאוששו וישובו לשגרת החיים שלהם", הוא אומר, אך הוא פחות אופטימי לגבי התיירים. "אני מפחד שחלק גדול מהם ייעלם ודווקא בתקופה שהיא תקופת השיא בחג המולד ובשנה האזרחית החדשה".