שתף קטע נבחר

 

מצרים סוערת: ראש הכנסייה הקופטית בישראל

מאז מלחמת ששת הימים אסרה הכנסייה הקופטית לבקר בירושלים בגלל "הכיבוש". ראש הכנסייה הנוכחי הגיע במטוסו של השגריר הישראלי כדי להשתתף בהלווית הארכיבישוף בירושלים. במצרים זעמו: "סדק בחרם על ישראל"

 

תאודורוס השני בביקורו בירושלים ()
תאודורוס השני בביקורו בירושלים

סערה במצרים ובעולם הערבי בעקבות ביקורו ההיסטורי בירושלים של ראש הכנסייה הקופטית : השבוע נרשם תקדים היסטורי לאחר שראש הכנסייה הנוכחי מאלכסנדריה, הפטריארך תאודורוס השני, הגיע לירושלים בפעם הראשונה זה עשרות שנים כדי להשתתף מחר (שבת) בהלוויתו של הארכיבישוף של הכנסייה הקופטית בירושלים, הקדוש איברהים, שמת השבוע.

 

במצרים אף טענו כי הוא הגיע באותו מטוס שעמו הגיע השגריר הישראלי בקהיר שחזר לחופשתו השבועית. מאז מלחמת ששת הימים ב-1967 הפסיקו הקופטים הנוצרים לבקר את המקומות הקדושים להם בירושלים.

 

לאחר חתימת הסכם השלום החליט ראש הכנסייה הקופטית הקודם, הפטריארך שנודה השלישי שמת ב-2012, לאסור על המיעוט הקופטי במצרים להגיע לירושלים "כל עוד היא כבושה" וכל עוד הסוגיה הפלסטינית לא פתורה, אך תאודורוס השני משנה מדיניות.

ראש הכנסייה הקופטית עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ()
ראש הכנסייה הקופטית עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן

יש לציין שביקורו הנדיר לא נולד בחלל ריק. מאז מותו של הפטריארך שנודה ב-2012, שאסר בתוקף להגיע למקומות הקדושים בירושלים, יותר ויותר קופטים מנצלים את היעדר המדיניות הברורה כדי לבקר בירושלים בטיסות ישירות ממצרים.

 

בעקבות ההודעה על ביקורו של ראש הכנסייה הנוצרית, העיתונות המצרית והערבית היו כמרחקה הבוקר (ו'). "סדק בקיר החרם על ישראל", נכתב בכותרת הראשית של העיתון "אל-מסרי אל-יום". "הפתעה... הפטריארך בירושלים", נכתב בכותרת הראשית של העיתון "אל-יום א-סאבע" הבוקר ובכותרת מתחת נאמר: "הפטריארך מעורר מחלוקת בתפילתו לעילוי נשמת הארכיבישוף בשטחים הכבושים. התומכים: 'זהו ביקור לפרוטוקול'. המתנגדים: 'החלטה לא ראויה'".

 

"תאודורוס שבר את האיסור ההיסטורי על הקופטים לנסוע לירושלים", נכתב בעיתון הבינערבי "אל-ערב" היוצא לאור בלונדון.

 

במקביל היו מי שבחרו בכותרות עוקצניות הרבה יותר. "תאודורוס מוביל את הכנסייה הקופטית לנורמליזציה", נכתב בכותרת לפרשנות בעמוד הראשי של העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", היוצא לאור בלונדון וידוע בסיקורו המוטה נגד משטרו של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי.

 

"החרפה של הכנסייה הקופטית: הפטריארך בתל אביב תחת אבטחה ישראלית", נכתב בידיעה של העיתון הלבנוני "אל-אחבאר" המזוהה עם חיזבאללה. ברשתות החברתיות היו שטענו כי הביקור לא היה מתרחש אילולא ניתן אור ירוק מהמשטר המצרי והביעו חשש כי ביקורו יוביל לעלייה במספר הנוצרים במצרים שמבקרים בירושלים ובייחוד בחג הפסחא.

 

"ירושלים תקלל את תאודורוס", היה אחד מההאשטאגים שהושקו על ידי מבקרי ומתנגדי הביקור. גינויים נרשמו גם בקרב גורמים המזוהים עם ארגון האחים המוסלמים במצרים.

 

"הביקור נועד להבעת תנחומים ולא נורמליזציה עם ישראל"

לנוכח הסערה, ראש הכנסייה הקופטית התראיין מירושלים לערוץ טלוויזיה במצרים והסביר: "אני לא רואה בזה ביקור. המילה ביקור משמעותה שאחד מכין אותו לפני כן ומתכנן לוח זמנים, מועדים ומקומות. זה לא המצב. אני רואה בכך חובה אנושית ואת חובת הבעת התנחומים ואני רואה בזה סוג של הבעת נאמנות לאדם שהקריב את כל חייו הן במישור הלאומי והן במישור הכנסייתי".

 

גם הדובר של הכנסייה הקופטית, פולס חלים, אמר לעיתון "אל-חיאת" הבוקר: "העמדה של הכנסייה לגבי האיסור לבקר בירושלים לא השתנתה. ביקור הפטריארך הוא לשם הבעת תנחומים והסיבה לה היא המעמד הרם שהיה לארכיבישוף של ירושלים שמת ושעולה בקנה אחד עם ההחלטה המדוברת".

 

לצד האמירות המדוברות בפומבי, בשטח דווקא איפשר הפטריארך לחברות שמארגנות טיולי דת לירושלים לפרסם מודעות לנסיעות בחג הפסחא בתוך הכנסיות במצרים בפעם הראשונה זה עשורים.

 

לצד הביקורת החריפה, יש מי שניסה להתגייס לטובתו של הפטריארך. אחד מהם הוא איש העסקים הנודע והפוליטיקאי, נג'יב סווארס, שנמנה על הכנסייה הקופטית. "הביקור של הפטריארך תאודורוס הוא חובה דתית להבעת תנחומים ולא לאות תמיכה בסוהר (ישראל - ר"ק), אלא הזדהות עם האסירים, שהם אחיי בגדה המערבית בפלסטין", צייץ סווארס השנוי במחלוקת בטוויטר ועורר גם כן הדים.

 

מי שגם כן גיבה את את הביקור הם גורמים רשמיים ברשות הפלסטינית. יועצו של יו"ר הרשות לענייני הנוצרים, זיאד אל-בנדכ, אמר לעיתון מצרי: "אנחנו סבורים שלבקר את האסיר הוא כדי להזדהות עמו ולא מהווה נורמליזציה עם הסוהר. הביקור נושא צביון דתי ורוחני. אין זה הגיוני שישראל תנצל אותה מבחינה מדינית שכן הביקור לא נושא צביון רשמי".

 

רק בחודש שעבר נפגש הנשיא הפלסטיני אבו מאזן עם ראש הכנסייה הקופטית והזמין אותו לבקר בירושלים, אך הוא לא השיב בחיוב, תשובה שלה עוד התרגל אבו מאזן מימיו של הפטריארך הקודם שנודה השלישי.

 

כשאבו מאזן הזמין אותו, ראש הכנסייה הקופטית השיב כי הוא מקווה שהמאמצים הדיפלומטיים שאבו מאזן מוביל יביאו לפתרון הסוגיה הפלסטינית על מנת שהוא ושייח אלא-אזהר (המוסד ההלכתי החשוב למוסלמים הסונים במזרח התיכון), יבקרו בירושלים יחדיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תאודורוס השני בביקור בירושלים
מומלצים