שתף קטע נבחר

 

בעל הבית השתגע: פיטורי מאמני ליגת העל

חמישה מאמני כדורסל כבר הלכו הביתה ואנחנו עוד לא בדצמבר. שינויים בסגל לא בוצעו, אבל האיש על הקווים היה זה ששילם את המחיר ראשון. מאפיין אחד אפשר לראות: הרומן בין הצדדים חרק עוד קודם לכן. וגם: מי הקבוצה שהעזיבה הכי הרבה מאמנים במילניום הנוכחי?

קשה להבין מה עובר על היו"רים ובעלי הקבוצות בליגת העל בכדורסל. המחזור השמיני רק הסתיים וכבר חמישה מאמנים פוטרו, התפטרו או "הגיעו להבנות על סיום דרכם בקבוצה" (השקר החדש/ישן של המועדונים למונח פוטר). 33 מחזורים תכלול העונה הליגה, ויש לא מעט זמן לתקן טעויות, בין אם זו בניית סגל לקויה או התאמה של שיטת משחק לחומר שחקנים קיים.

 

לדף הפייסבוק של "נקודות בצבע"

 

מה שעוד יותר מדהים זה ששלושה מתוך חמשת המפוטרים היו מבכירי המאמנים בישראל (אריק שיבק, עודד קטש וגיא גודס). רק כדי לסבר את האוזן, הפעם האחרונה בה פוטרו כמות דומה של מאמנים בזמן כל כך קצר הייתה לפני שש עונות (2008/9) כאשר שישה עזבו עד המחזור השמיני, וסה"כ שבעה מאמנים לאורך כל העונה.

 

גיא גודס. גם המאמנים הבכירים לא חסינים (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
גיא גודס. גם המאמנים הבכירים לא חסינים(צילום: עוז מועלם)
 

 

באותה עונה אפי בירנבוים סיים את תפקידו כמאמנה של מכבי תל אביב אחרי 5 מחזורים, מוישל'ה ויינקרנץ החליט להניח את המפתחות בבני השרון כבר אחרי שני מחזורים, זיו ארז במכבי ראשון לציון שרד ארבעה משחקים, כשמחליפו מיקי דורסמן נשאר רק לארבעה נוספים. רובי בלינקו עזב את עירוני רמת גן במחזור ה-5 ומאיר קמינסקי את קריית אתא ב-6. עדי אזולאי השלים את תמונת המאמנים המפוטרים/מתפטרים כשסיים את תפקידו באליצור אשקלון במחזור ה-13.

 

דווקא בשנים האחרונות הייתה סוג של ירידה במגמת הפיטורים, כשהממוצע בחמש העונות הקודמות עמד על 4.2. בהתחשב בכך שאנחנו רק בחודש נובמבר, ומעמד המאמן מעורער בעוד כמה קבוצות, לא מן הנמנע כי עד סיום העונה יהיו עוד כמה שיעזבו את תפקידם.

 


חילופי מאמנים בעשור האחרון

חילופי מאמנים בעשור האחרון
עונה כמות
2010/11 3
2011/12 5
2012/13 3
2013/14 5
2014/15 4
2015/16 5*
ממוצע 4.2

אריק שיבק. הפיטורים המפתיעים מכולם (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
אריק שיבק. הפיטורים המפתיעים מכולם(צילום: עוז מועלם)

 

הכתובת הייתה על הקיר

למרות כמות הפיטורים הגדולה, רובם היו על הפרק בקיץ האחרון. למעשה, למעט אריק שיבק, כל שאר המאמנים היו על הכוונות של ההנהלות והאוהדים כבר תקופה ארוכה.

 

נתחיל מגיא גודס. רבות דובר על אופן קבלת ההחלטות במכבי ת"א, למאמן יש אומנם דעה, אך הוא לא קובע. די להזכיר את ההנחתה של פיני גרשון על גודס בעונה הקודמת, ופירוק צוות האימון שלו בקיץ האחרון כדי להראות עד כמה דברים הוחלטו עבורו. גודס, דרך אגב, לא הכחיש זאת בראיונות השונים שנתן לאחר פיטוריו. הדברים נכונים גם לגבי בחירת השחקנים שנעשתה בחלקה בניגוד לרצונו.

 

עודד קטש ושחקני הפועל ת"א. הרחשים החלו עוד בסיום העונה שעברה (צילום: ראובן כהן) (צילום: ראובן כהן)
עודד קטש ושחקני הפועל ת"א. הרחשים החלו עוד בסיום העונה שעברה(צילום: ראובן כהן)
 

 

עודד קטש פוטר מהפועל ת"א כבר אחרי 4 מחזורים. מוזר? תלוי את מי שואלים. בחצי השני של העונה החולפת האדומים נראו רע, וזאת בלשון המעטה. הפסדים בשניות האחרונות, שהראו בעיקר על חסרון באופי, המשיכו גם לעונה הנוכחית. הרחש אצל האוהדים לגבי פיטוריו של קטש החל כבר אחרי ההדחה המשפילה 3:0 להפועל ירושלים ברבע גמר הפלייאוף.

 

בהנהלה החליטו לתת לקטש צ'אנס נוסף, אולי בגלל החוזה הכבד בו החזיק, ובקיץ ה"נסיך" של הכדורסל הישראלי קיבל יד חופשית. הוא שלח את יחזקאל סקוורר, דווקא אחד שמזוהה מאוד עם הערכים של הפועל ת"א, לנס ציונה (יש לציין שגם סקוורר רצה לעזוב בעקבות כמות הדקות הקטנה אותה קיבל מקטש).

 


הקבוצות שהחליפו הכי הרבה מאמנים תוך כדי עונה משנת 2000

הקבוצות שהחליפו הכי הרבה מאמנים תוך כדי עונה משנת 2000
שם הקבוצה מאמנים שהוחלפו תוך כדי עונה עונות בליגה הערות
מכבי ראשל"צ 10 16 11 אם סופרים גם את רוני בוסני שהתפטר לפני תחילת עונת 2013/14
בני הרצליה/השרון 9 16  
אליצור אשקלון 8 11  
מכבי חיפה 6 13 בין 2010-12 הוחלפו תוך כדי עונה שלושה מאמנים
הפועל חולון 5 10  
גליל עליון/גלבוע גליל 5 15  
עירוני ר"ג 5 9  
הפועל י-ם 4 16  
מכבי ת"א 3 16  
הפועל ת"א 2 8  
עירוני נהריה 1 10  

נדב זילברשטיין. לקח את נס ציונה מהליגה הארצית עד פלייאוף ליגת העל (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
נדב זילברשטיין. לקח את נס ציונה מהליגה הארצית עד פלייאוף ליגת העל(צילום: טל שחר)
 

 

יהונתן שולדבראנד, שהיה עם האדומים עוד מהליגה הלאומית, הוגלה לאשדוד. גם הזרים נבחרו ע"י קטש ויד ימינו עידן אבשלום מבלי יותר מדי התערבות של ההנהלה. שניים נראים עד עכשיו בסדר (טיילור באטל וכריס אוונס), השאר מאכזבים. רמי כהן אף אמר לאחר סיום תפקידו של קטש כי כבר בעונה הקודמת היו דברים שבהפועל ת"א פחות אהבו והשלים את "תיאוריית ימיו של קטש ספורים".

 

את אותם הדברים אפשר להגיד גם על עירוני נס ציונה ונדב זילברשטיין. אין אדם המזוהה יותר עם הקבוצה מהמושבה מאשר מאמנה המפוטר. שבע שנים העביר זילברשטיין בקבוצה והעלה אותה מהליגה הארצית עד פלייאוף ליגת העל. כבר במשחקים הראשונים העונה היה נראה שנס ציונה שבעה. למרות שהרבה שחקנים הוחלפו, משהו לא התרומם אצל הכתומים. גם הגעתם של שני זרים מוכחים כמו דיימון סימפסון ואיוון אסקה לא תרמה.

 

אלעד חסין. לא ממש הביא את השינוי אחרי העזיבה של ליובין (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
אלעד חסין. לא ממש הביא את השינוי אחרי העזיבה של ליובין(צילום: אבי רוקח)
 

 

יו"ר נס ציונה, יניב מזרחי, ציין אחרי הפיטורים של זילברשטיין, הנחשב לחברו הקרוב, כי כבר בעונה שעברה הם הרגישו שדברים לא זורמים, אבל החליטו לתת למאמן צ'אנס נוסף. אם הרגשה כזו לא פלא שזילברשטיין פוטר אחרי שמונה מחזורים.

 

ומה תגידו על אלעד חסין? מרבית האוהדים הסגולים תמכו בסיום דרכו במועדון כבר בקיץ הקודם ובסוף ההנהלה לא הייתה יכולה להעלים עין. חסין החליף כזכור באמצע עונת 2013/14 את ליאור ליובין שעזב אחרי מאזן מאוזן של 11 ניצחונות ו-11 הפסדים. מה המאזן של חסין בכמעט שנתיים שלו במועדון? 23 ניצחונות ו-24 הפסדים. אין באמת הבדל.

 

היד קלה על ההדק

ההיגיון אומר שפיטורי מאמנים צריכים להיעשות אחרי שכל האופציות נבדקו ובוצעו. זאת אומרת החלפת שחקנים, שינוי שיטת משחק, שיחות עם שחקנים וכו'. בפועל אף אחת מאותן חמש ההנהלות המפטרות לא ביצעה שינויים דרסטיים, בטח כשאנחנו עוד לא בחודש דצמבר. אך בכל זאת הוחלט להדק את החבל סביב צווארם של המאמנים ולפטרם.

 

אייק אופייבו. זה לא השחקן שהיה אמור לשנות את העונה של מכבי ת"א (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אייק אופייבו. זה לא השחקן שהיה אמור לשנות את העונה של מכבי ת"א(צילום: אורן אהרוני)

 

השינויים בהחלט היו מינוריים. קחו לדוגמא את אייק אופייבו, שחקן טוב לקבוצה בינונית בליגה, אבל עבור מכבי ת"א מדובר בשחקן משלים, בטח ליורוליג. גם ג'ף אלן הוחתם בהפועל ת"א

כברירת מחדל אחרי שווילי ג'אדג' הגיע לישראל פצוע ללא ידיעת האדומים (מחדל בפני עצמו). איוון אסקה, שנתן עונה מצוינת באשדוד, נקלע לסיטואציה לא טובה בגרמניה, ובנס ציונה החליטו בצדק להחתימו לפני מספר שבועות במקומו של רוסקו סמית', אבל שחקן אחד לא ישנה קבוצה שלמה.

 

עוד יותר מרגיזה העובדה שהפועל אילת והפועל חולון כלל לא ביצעו שינוי בקאדר השחקנים שלהן לפני שהודיעו לשיבק וחסין: "אתם מפוטרים". הרי לכולם ברור ששתי הקבוצות יחליפו לפחות שחקן או שניים (אם לא יותר) בתקופה הקרובה.

 

צפו: התבוסה של אילת לירושלים    (צילום: ONE)

צפו: התבוסה של אילת לירושלים    (צילום: ONE)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אין מעמד למאמן

ומה בעצם כל תחלופת המאמנים הזו אומרת על מעמד המאמן? בשורה התחתונה שאין לו מעמד. הפיטורים האחרונים הראו שלא משנה אם אתה מאמן ותיק בעל רזומה עשיר (שיבק), כוכב עולה (קטש) או "צעיר" (חסין וזילברשטיין), ברגע שיש בעיה, אתה תשלם את המחיר ראשון.

 

לטווח הקצר השינויים הללו אולי עזרו, אבל מהר מאוד הם יתפוגגו כי השחקנים בסוף משחקים על המגרש. דוגמא לכך אפשר היה לראות בהפועל אילת, כשקטש הוביל אותה לשני ניצחונות על מכבי קריית גת ובני הרצליה, אבל ישר לאחר מכן חטף תבוסה כואבת מהפועל ירושלים ולפי הפרסומים היה מאוכזב מאוד מהזרים שלו, וכבר החלו דיבורים על שינוי בסגל. גם בהפועל ת"א הדברים זהים. האדומים ניצחו את אילת וקריית גת, אבל הפסידו בשלושה משחקים צמודים לאשדוד, הרצליה והפועל י-ם, בדיוק כפי שהיה בעידן קטש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
גיא גודס
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים