אלפים הפגינו באום אל פחם: "כולנו עם התנועה האיסלאמית"
המפגינים קראו לממשלה לחזור בה מההחלטה להוציא את הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית אל מחוץ לחוק והזהירו מהסלמת המחאה: "ההחלטה פגעה בכל האזרחים הערבים"
אלפים השתתפו בצהריים (שבת) בהפגנת הזדהות באום אל-פחם עם הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית בעקבות ההחלטה להוציא אותה אל מחוץ לחוק. ההפגנה הוכרזה על ידי ועדת המעקב של ערביי ישראל. כוחות משטרה גדולים הוצבו בכניסה לעיר במהלך ההפגנה.
בהפגנה אמר ראש הפלג הצפוני, השייח ראאד סלאח: "מי הטרוריסטים? זו גזענות מצד ישראל שסגרה את האגודה שעוזרת ל-23 אלף יתומים ומשאירה אותם לרעוב. הוצאתם את תנועה מחוץ לחוק כדי להפחיד אותנו, אבל היום העם הפלסטיני אומר באומץ 'לא' לגזענות הישראלית.הממשלה הישראלית חשבה שאחרי שיוציאו אותנו מחוץ לחוק אנשים יפסיקו לתרום אבל הם טעו. כמה שעות אחרי ההחלטה אישה תרמה 42 אלף שקל. הם סגרו עמותת 'אלביארק' האחראית על ארגון נסיעות למסגד אל-אקצה, ומאז מספר האוטובוסים שנוסעים למסגד אל-אקצה גדל ב-50%".
בין המפגינים חברי כנסת ערבים ומאות מנהיגים שגינו את ההחלטה וקראו להרחיב את המאבק עד שהממשלה תחזור בה מההחלטה נגד התנועה האיסלאמית. "ברוח, בדם, נפדה את אל אקצה", קרא ההמון, "לא נשתוק. כולנו עם התנועה האיסלאמית. הוציאו את הגזענים אל מחוץ לחוק". מפגינים אמרו שהם "גאים בתנועה האיסלאמית", וכתבו בכרזות כי "ההחלטה פגעה בכל האזרחים הערבים".
ח"כ ג'מאל זחאלקה אמר בתהלוכה: "כל הנהגת הציבור הערבי מתנגדת להוצאת התנועה האיסלאמית מחוץ לחוק וזה בא לידי ביטוי בהפגנה היום. זו הפגנת אחדות. אנחנו לא ניתן לבודד את התנועה האיסלאמית. הפגיעה בה היא פגיעה בכל הציבור הערבי, היא פרובוקציה נגדו. במקום להגיד תודה שכולנו פועלים במאבק לא אלים במסגרת החוק, מוציאים מחוץ לחוק ודוחפים חלקים מהציבור שלנו אל מחוץ לגדר החוקיות. ההשלכות יכולות להיות מסוכנות. זו לא רק רשעות אלא גם טיפשות גמורה".
מוחמד מחאמים, תושב אום אלפחם, אמר: "אנחנו מאוד כועסים על החלטה ההזויה. על ועדת המעקב וכל הגופים האחרים להרחיב את המאבק ולא להפסיק אותו. התגובה שלנו צריכה להיות חזקה יותר ולא רק להפגין וללכת הביתה. ההחלטה הזו היא מסר לכולנו. אתמול הוציאו את הפלג הצפוני מחוץ לחוק בקרוב גם יסמנו אותנו, לכן אין מצב לשתוק על צעד שכזה. חובתנו לחשוב על דרכים שיחייבו את הממשלה הגזענית לבטל את ההחלטה הלא-אחראית".
תושב אחר קרא אף הוא להחריף את המאבק: "אני חושב שהגיע הזמן לחסום כבישים ולהפגין. הממשלה תהיה אחראית לכל מה שיתרחש. החלטה כזו יכולה להבעיר את האזור. אין לנו דרך אחרת. אם נתניהו וממשלתו הקיצונית ימשיכו בצעדים הללו, התגובה שלנו תהיה קשה מאוד. הפעם לא נוותר ואנחנו מוכנים להקריב את חיינו למען התנועה האיסלמית".
הקבינט המדיני-ביטחוני הכריז לפני עשרה ימים על הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית כהתאחדות בלתי מותרת לפי תקנה 84 לתקנות ההגנה. המשמעות האופרטיבית של הוצאת התנועה אל מחוץ לחוק תיקבע על-ידי הדרג המדיני. מי שימשיך לפעול במסגרת התנועה ייחשב לעבריין. בתנאים מסוימים, ניתן יהיה להחרים כספים ונכסים של התנועה. כדי לפעול נגד משרד או גוף ספציפי של העמותה דרושות ראיות כדי לקבוע שהוא אכן משתייך לתנועה האיסלאמית. מעתה יוכלו חוקרי שב"כ והמשטרה לעצור כל פעיל או תומך בפלג הצפוני של התנועה.
בשב"כ הביעו הסתייגויות מהמהלך. בדיוני הקבינט הביעו נציגי שב"כ חשש שההכרזה תגרום להתססה וכן שתגרום לכך שפעילי הארגון ימשיכו בפעילותם מתחת לרדאר ויהיה קושי לעקוב אחריהם. הם הציעו להוציא אל מחוץ לחוק דווקא את ארגון האחים המוסלמים, אבל נתניהו הורה להם לספק לפרקליטות מידע מודיעיני שיאפשר להם לגבש תשתית ראייתית שתאפשר את ההכרזה.