מחקר בן 23 שנה: הרבה בשר וביצים - יותר שבץ מוחי
חוקרים בגרמניה שעקבו אחרי אלפי אנשים במשך 23 שנים, מצאו סיכון גבוה בעשרות אחוזים ללקות בשבץ מוחי אצל אלה שצרכו את הכמות הגבוהה ביותר של בשר אדום או ביצים
לא נרגענו מאיום הבשר המעובד , ועכשיו מחקר חדש מגלה כי צריכה מוגברת של חלבונים, ובהם בשר וביצים, מגבירים את הסיכון - הפעם לשבץ מוחי: מחקר ענק חדש שכלל אלפי אנשים ונמשך שני עשורים, מצא סיכון מוגבר ללקות בשבץ מוחי אצל אלה שצרכו את הכמויות הגבוהות ביותר של חלבונים, ובהם בשר אדום וביצים. המחקר פורסם בגליון האחרון של כתב העת לשבץ מוחי Stroke.
קראו עוד על בנושא:
לא צריך בשר: 7 מקורות מצוינים לחלבון
בריא לאכול ביצים, מלח וחלב? 8 מזונות במחלוקת
מחקר ענק: למה בריא לכם לצרוך יותר חלבון
החוקרים ניתחו נתונים מ-11 אלף אנשים, שלא נמצאו באף גורם סיכון לשבץ מוחי כמו סוכרת או מחלות לב. החוקרים עקבו אחרי מחצית מהם למשך 23 שנים. אלה שצרכו את הכמות הגבוהה ביותר של בשר אדום או ביצים, היו בסיכון גבוה בעשרות אחוזים ללקות בשבץ מוחי מדמם, או שבץ מוחי איסכמי, הנגרם מחסימת כלי דם המוביל אל אל המוח, בהשוואה לאלה שצרכו את הכמות המועטה ביותר של בשר אדום. חלבון מעוף, מאכלי ים או חלבון ממקור צמחי כמו סויה או אגוזים, לא הגביר את הסיכון לשבץ מוחי.
כדי להעריך את הקשר בין צריכת חלבון לשבץ מוחי, החוקר הראשי ד"ר ברנרד הרינג מאוניברסיטת וורצבורג שבגרמניה ועמיתיו, אספו נתונים משאלוני תזונה שנערכו בין 1987 ל-2001 בקרב תושבי ארה"ב בגילאי 45 עד 64.
המשתתפים חולקו לחמש קבוצות בהתבסס על כמות וסוג החלבון שצרכו. כך למשל, הכמות הקטנה ביותר של חלבון שנצרכה היתה 49 גרם ליום, שהיוותה 13% מכלל כמות הקלוריות היומיות שנצרכו. בקבוצה
הסיכון גבוה ב-62% אצל גברים שאוכלים בשר אדום
החוקרים איפיינו את כל אחת מהקבוצות אלה שצרכו יותר חלבון אחוז ניכר מהם היו בעלי צבע עור שחור, מעשנים, שאינם עוסקים בפעילות גופנית שגרתית וחסרי חינוך על תיכוני. לעומתם, אלה שאכלו פחות חלבון, היו בסיכוי מופחת לסבול מהשמנת יתר או ליטול תרופות מפחיתות כולסטרול. לא נצפו הבדלים משמעותיים בין המינים או בכמות הקלוריות היומית שנצרכה בקרב אלה שצרכו כמות שונה של חלבון.
במהלך המחקר שנמשך 22.7 שנים, נרשמו בקרב 11,601 הנבדקים 699 מקרי שבץ מוחי. אלה שצרכו את הכמות הגבוהה ביותר של בשר אדום, היו בסיכון גבוה ב-41 אחוז ללקות בשבץ מוחי, בהשוואה לקבוצה שצרכה את הכמות המועטה ביותר של בשר אדום. אלה שצרכו את כמות הבשר המעובד הגבוהה ביותר כמו חזיר ונקניקיות, היו בסיכון גבוה ב-24 אחוז ללקות בשבץ, בהשוואה לקבוצה שצרכה את הכמות הנמוכה ביותר של בשר מעובד.
כשהחוקרים בדקו רק גברים, אלה שצרכו את הכמות הגבוהה ביותר של בשר אדום היו בסיכון גבוה ב-62 אחוז ללקות בשבץ מוחי, בהשוואה לגברים שצרכו את הכמות המועטה ביותר. לחוקרים עדיין לא ברור מה בצריכה מוגברת של חלבונים גורם לחסימת כלי דם ולשבץ, אולם ייתכן שאין זה החלבון עצמו, אלא אורח חייהם של אלה שצורכים כמויות גבוהות של בשר וביצים, שמגביר אצלם את הסיכון.
אזהרת ארגון הבריאות העולמי: בשר אדום מסרטן
לפני כחודש פרסמה סוכנות הסרטן של ארגון הבריאות העולמי דו"ח שהצביע על כך שצריכה של 50 גרם בשר מעובד מדי יום, תגביר את הסיכון לסרטן המעי ב- 18 אחוזים. בעבר כבר הראו מחקרים רבים, כי צריכה מוגברת של בשר אדום מעובד, מגבירה את הסיכון למספר סוגי סרטן ובעיקר לסרטני המעי הגס וסרטן השד. עם זאת, הדו"ח לא קבע מהי הכמות הבטוחה של בשר שלא תגרום לסרטן.
החוקרים עדיין מנסים להבין כיצד בשר אדום ובשר מעובד גורמים לתאים להפוך לסרטניים. ייתכן שכימיקלים שנמצאים בבשר הם האחראים לכך. בבשר אדום, הבעיה מתחילה בחומר הכימי הם, שהוא מרכיב של הפיגמנט הנותן לדם את צבעו האדום - הוא ההמוגלובין.
חומר זה מתפרק במעיים ויוצר כימיקלים הקרויים N-nitroso. אלה פוגמים בתאי המעיים, כך ששכבת המעי נדרשת להשתכפל וליצור יותר תאים כדי לרפא את עצמה. תהליך השכפול הזה של תאים, עלול לגרום לטעויות בחומר התורשתי DNA, מה שעלול לגרום לסרטן. בתוך כך, בישול של בשר בטמפרטורות גבוהות כמו על האש, עלול ליצור כימיקלים נוספים מסרטנים.
תאוריה אחרת שהועלתה, גורסת שהברזל בבשר האדום עשוי לשחק תפקיד ביצירת תאים סרטניים. סברה אחרת אומרת כי ייתכן ולאוכלוסיית החיידקים השוכנים במעיים, יש חלק בסיכון המוגבר לסרטן.
צפו בדיון באולפן ynet: הסכנות במזון - האם בקרוב לא יישאר מה לאכול?