טיפול פסיכולוגי, קוגנטיבי או זוגי? כל סוגי הטיפולים לנפש
למי מיועד טיפול פסיכואנליטי, מתי כדאי לפנות לטיפול זוגי, מהו טיפול דינמי ומה ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכותרפיסט? כל התשובות שיסייעו לכם לבחור במטפל הנכון לכל בעיה
טיפול פסיכולוגי הנקרא גם פסיכותרפיה (מיוונית פסיכו-נפש, תרפיה-טיפול) הוא טיפול במשברים, בהפרעות ובמצוקות נפשיות באמצעים שונים. בישראל, תחת ההגדרה פסיכותרפיסטים, נכללים פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים, קרימינולוגים, או מטפלים באמצעות אמנויות, המורשים על ידי משרד הבריאות לעסוק בתחום.
קיימות שיטות רבות ומגוונות לטיפול הפסיכותרפי. הטיפול מתבצע באמצעות אינטראקציה כזו או אחרת בין המטפל למטופל המבוססות על יחס של אמון וקרבה שנוצרו בניהם. יחס כזה מבוסס במידה רבה על אמפתיה, והקשבה, והוא מסייע למטופל לחשוף את עולמו הפנימי, להבינו, להבין את מניעיו ואת דרכי התמודדותו, לשקול אלטרנטיבות, ומכאן גם מסייע לו ליצור שיפור בעצמו ובחייו.
תקצר היריעה מפירוט כל שיטות הטיפול קיימות אך ננסה לפרוס כאן את המרכזיות:
טיפול פסיכואנליטי
הטיפול הפסיכואנליטי נגזר מהפסיכואנליזה שהיא גם תיאוריה ופרקטיקה טיפולית, שיוסדה על ידי זיגמונד פרויד במאה ה-19, וממשיכה להתפתח כיום על ידי פסיכואנליטיקאים בכל רחבי העולם.
פסיכואנליזה ופסיכותרפיה באוריינטציה פסיכואנליטית מיועדות למי שחווה בעיות נפשיות חוזרות, הפוגעות בפוטנציאל שלו לחוות סיפוק ואושר עם שותפים, משפחה וחברים, כמו גם הצלחה והגשמה בעבודתו ויכולת לבצע את המשימות הרגילות של חיי היומיום.
חרדות, עכבות ודיכאונות לעתים קרובות הם הסימנים לכך שקיימים קונפליקטים פנימיים, המשפיעים על קשיים אלה. מכיוון שמקורן של בעיות אלה, מצוי לעיתים רבות ברמות הלא מודעות של הנפש, נדרשת התבוננות מעמיקה בעזרת מטפל שהוכשר לכך, בתוך מסגרת טיפולית לא שיפוטית, בטוחה ויציבה, שמאפשרת גישה לחלקים לא מודעים אלה.
מודעות זו, בשילוב הקשר המשמעותי עם המטפל מסייעים לחזק את בטחונו העצמי של המטופל ומוביל לצמיחה אישית וקידום שאיפותיו ומטרותיו. מאחר ומדובר בתהליך ממושך ומעמיק, טמונה תקווה כי השפעותיו מיטיבות יימשכו גם לאחר סוף הטיפול.
הטיפול נעשה באמצעות שיח (Talking Cure), המבוסס על אסוציאציות חופשיות. המטופל מוזמן להגיד מה שעולה על דעתו ללא מגבלות. מתוך הקשבה לתקשורת של המטופל ולאסוציאציות הפנימיות, מנסה המטפל להגיע לשורשים הלא מודעים של קונפליקטים אלה. לעיתים קרובות, ההתערבויות של המטפל לגבי ההתרחשויות "כאן ועכשיו" בינו לבין המטופל במהלך הפגישה, מסייעות להגיע לתובנות חדשות לגבי מקורות הסבל שלו.
מסגרת הטיפול בנויה כך שהמטופל שוכב בנוחות על הספה, אומר כל מה שעולה בדעתו, מבלי להיות מוסח על ידי ראיית המטפל, שבדרך כלל יושב מאחורי הספה. צורה זו מאפשרת לשני המשתתפים, המטפל והמטופל, להקשיב באופן מלא וחופשי למתרחש בפגישה מתוך עולמם הפנימי.
הפגישה האנליטית נמשכת בדרך כלל 45 או 50 דקות. על מנת להעמיק את התהליך האנליטי, הפגישות מתקיימות ברציפות שלוש או ארבע פעמים בשבוע. במקרים מסויימים ייערכו פגישות בתדירות נמוכה או גבוהה מזו.
טיפול דינמי
הטיפול הפסיכולוגי הדינמי מושתת על עקרונותיה של התיאוריה והפרקטיקה הפסיכואנליטית. שמו נגזר מגישתו של פרויד הרואה את הנפש האנושית כמערכת המנסה להגיע לשיווי משקל בין גורמים מודעים ללא מודעים.
גישה זאת כוללת בתוכה כמה זרמים, אשר חלק ממאפייניהם המשותפים הם: התמקדות ביחסים בין אישיים וחוויות בין אישיות, זיהוי נושאים ודפוסים החוזרים ומאמללים את המטופל, הבעה ועיבוד רגשות וחוויות מהעבר ו"בכאן ועכשיו". מיקוד היחסים בין המטפל והמטופל מכילים שחזור של נושאים מהיחסים המוקדמים של האדם.
בטיפול הדינמי מעודדים בדרך כלל את המטופל לדבר בחופשיות על מה שעולה בדעתו וכך מתאפשר דיבור על טווח רחב מחיי נפש כולל דחפים, חלומות, פנטזיות וכו' . המטפל מאזין לדברי המטופל, ומנסה לפרש ולשקף את המתחולל בעולמו הפנימי של המטופל בעזרת האזנה לתהליכי "העברה" ו"העברת נגד" לתהליכים המתרחשים בחדר.
בדומה לגישה הפסיכואנליטית גם הטיפול הדינמי נמשך זמן רב, לרוב מדובר בשנה ומעלה. אולם להבדיל מהגישה הפסיכואנליטית פה ברוב המקרים המטפל והמטופל נפגשים אחת לשבוע והטיפול נעשה בישיבה.
יש לציין כי כיום קיימים גם טיפולים דינמיים קצרי מועד (בין 12 ל-40 מפגשים), בהם מתמקדים בסוגיה טיפולית ממוקדת מרכזית, אולם טכניקה זאת מתאימה לכ-15% מהפונים.
דוחים תמידית ביצוע משימות? על דחיינות כרונית
טיפול קוגניטיבי - התנהגותי (CBT)
גישה טיפולית המשלבת את הטיפול הקוגניטיבי והטיפול ההתנהגותי (נחשבת הגל השני של ה-CBT) , שנועד לעזור לאנשים להשיג שינוי בהתנהגות הגלויה (למשל: הימנעות מקבלת זריקות או שיפור כישורים חברתיים), בהיבטים רגשיים (למשל: הפרעות דיכאון וחרדה) ומחשבתיים (למשל: טכניקות לפתרון בעיות, ולטיפול ב"מחשבות אוטומטיות").
הייחודיות בטיפול זה היא שימוש בפרוטוקולים מובנים המלווים במתן שיעורי בית והתנסויות מעבר לשעה הטיפולית. כיום הגל השלישי של הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי כולל גם היבטים בודהיסטים והומניסטים ושימוש בטכניקות של mindfulness (קשיבות ל"כאן ולעכשיו") .
היתרון בשיטה זאת הוא שבחלק מהמקרים הפחות מורכבים, הטיפולים קצרים יחסית (לרוב בין 12 ל-20 מפגשים). בטיפולים עם הפרעות מורכבות, ההתערבויות ארוכות יותר (לפחות שנה) ומשלבים אלמנטים מהטיפול הדינמי וההתנהגותי קוגניטיבי. טיפולים אלה נמצאו מאוד יעילים בהפרעות דיכאון וחרדה (כולל פוסט טראומה) ובהפרעות אישיות מסוימות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון: איך זה מתבצע?
טיפול דיאלקטי - התנהגותי (DBT)
טיפול דיאלקטי-התנהגותי, הינה גישה טיפולית שפותחה על ידי הפסיכולוגית מרשה ליניאן. מטרת הטיפול היא לעזור לאנשים עם קושי בוויסות רגשי, העשוי להפריע בתחומי חיים שונים כגון קשיים רגשיים, התנהגותיים, זהות, בתפיסה ופגיעה ביחסים הבין אישיים.
מחקרים שנעשו בתחום זה מצאו כי השיטה יעילה ביותר לאנשים אשר סובלים מקושי משמעותי ביחסים הבינאישיים וקשיים בהפרעות אישיות. השיטה מבוססת על ארבע מודולות (קשיבות, זיהוי רגשות, יחסים בינאישיים, הסחת דעת) שמטרתן המשותפת לסייע לשיפור איכות חייו של האדם.
לרוב הטיפול כולל מפגשים קבוצתיים בשילוב עם טיפולים אינדיבידואליים. משך הטיפול נע בין 20 ל-30 מפגשים, כאשר לעיתים קרובות יש צורך בהמשך התערבות אינדיבידואלית לזמן ממושך יותר.
טיפול במשחק (PLAY THERAPY)
שיטת טיפול נפשי המשמש בעיקר לטיפול בילדים. ההנחה היא שרוב הילדים אינם מיטיבים לבטא את עצמם כמו המבוגרים, והמשחק מהווה את הדרך בה הם מדברים ומבטאים את רגשותיהם ועולמם הפנימי. שיטה ייחודית זו, מגששת את דרכה בעדינות לעולמו של הילד, תוך שימוש בכלי ההבעה המאפיינים את גילו הביולוגי והמנטלי, ובכך מוצאת עמו שפה משותפת.
בטיפול נוקטים בשיטות משחק המתאימות לעולמו הפנימי של הילד, ומאפשרות למטפל להבינו. באמצעות המשחק הילד יבטא באופן סימבולי קונפליקטים, רגשות קשים, אירועים משמעותיים, ביטויי חיבה או עוינות, משאלות, פחדים, קשרים חברתיים ומשפחתיים ועוד. המטפל במשחק יתעל את המצב לפרשנות פסיכולוגית.
המשחקים יכולים להיות השלכתיים כמו משחק בארגז חול, בובות מיניאטוריות או משחקי קופסא מובנים.לצד הטיפול במשחק בילד, משולבת הדרכת ההורים והמערכת החינוכית כמרכיב חיוני להצלחת הטיפול. משך הטיפול היעיל נע בדרך כלל בין 35 ל-45 מפגשים.
טיפול קבוצתי
במקורה נועדה הפסיכותרפיה למטופל אחד בלבד, אולם לימים פותחו גם שיטות טיפול קבוצתי, בהן נפגש המטפל (או צוות של מטפלים) עם קבוצת מטופלים, שעל פי רוב בעיותיהם הנפשיות דומות.
טיפול משפחתי או זוגי
טיפול משפחתי או זוגי נועד לזוגות או למשפחות במטרה לתקן את מערכת היחסים ביניהם ולאפשר להם לברר את דרך ההתנהלות והתקשורת שיהיו טובים יותר ומתאימים עבורם.
מאז פיתוח השיטה נוספו זרמים רבים, אך בכולם במהלך הטיפול לומדים בני המשפחה או הזוג לתקשר בצורה ישירה ופתוחה תוך התחשבות באחרים. המטפל המשפחתי מאפשר לכל בן משפחה להביע את עצמו מחד ולהקשיב לאחרים מאידך.
הטיפול מתאים למשפחות וזוגות בתקופות של משבר ושינוי, בכל שלבי החיים, החל מטרם הקמת המשפחה, עם לידת הילד הראשון ועד לתקשורת עם הנכדים.
הטיפול המשפחתי מתבצע החל מהרכב משפחתי מלא בחדר הטיפולים, דרך מפגשים בהרכבים שונים וכל זאת בהתאם לצרכים הרלוונטיים. תדירות הפגישות לרוב פעם לשבוע, בין 15-20 מפגשים.
להציל את הנישואים או להתגרש? טיפול זוגי יעזור
טיפול באמנויות - טיפול בהבעה ויצירה
שיטת טיפול רגשי שנועדה לסייע למטופלים שמתקשים להביע את חוויותיהם ורגשותיהם במילים, לבטא זאת בתהליכים הבעתיים ויצירתיים באמצעות פסיכודרמה, אמנות, ביבליותרפיה, טיפול בתנועה, מוזיקה , תנועה וכו'. טיפול זה מתאים גם לילדים וגם למבוגרים, ויכול להיעשות באופן פרטני וקבוצתי.
הטיפול באמנויות שכיח בקרב ילדים ומשולב בהדרכת הורים. בטיפול באמנות המטפל מסייע למטופל ויוצר עמו קשר טיפולי לתווך ולגשר בין התוצרים היצירתיים לבין עיבוד עולמו הפנימי ורגשותיו .
טיפול פסיכיאטרי
טיפול פסיכיאטרי הוא טיפול בידי רופא שהתמחה בפסיכיאטריה ויכול להציע אף הוא גם טיפול בפסיכותרפיה בגישות לעיל, וכן טיפול תרופתי במקרים בהם הוא נדרש.
צופית גרנט: "התביישתי שאחי חולה נפש. לא עוד"
כיצד בוחרים מטפל המתאים?
קיימות מספר אפשריות לשיטת הבחירה:
1. לפי מידת הסקרנות והעניין של האדם בעולם הפנימי - ככל שהמטופל סקרן יותר לגבי עולמו הפנימי, הטיפול הפסיכודינמי יתאים יותר. במקרים אחרים, הטיפול הקוגניטיבי - התנהגותי או הדינמי קצר המועד יתאימו יותר.
2. לפי סוג ואופי הבעיה שברצוננו לפתור - במקרים של סימפטומים ממוקדים כגון דיכאון, חרדה או משבר חיים הדורש הסתגלות מחדש, יתאים טיפול קוגניטיבי - התנהגותי. במקרה והבעיה פחות ממוקדת או כוללת תחושת ערך עצמי נמוך, אי שביעות רצון או סיפוק מהחיים, טיפול פסיכודינמי או פסיכואנליטי יתאים יותר
3. לפי מידת המשאבים והפניות להשקעה הנדרשת - ככל שאנו פחות פנויים והמשאבים שלנו מצומצמים יותר, טיפול דינמי ממוקד או טיפול קוגניטיבי התנהגותי יתאים יותר. טיפול דינמי יתאים יותר במידה ויש בנו את הנכונות להשקיע בטיפול
4. לפי יכולת הביטוי המילולי - מטופלים בעלי יכולת מילולית גבוהה מתאימים לטיפול דינמי. לאלו המתקשים לבטא עצמם במילים, עדיף לפנות לטיפול באמנות. לילדים צעירים, שמטבעם מתבטאים יותר בחופשיות במשחק ופחות באופן מילולי, יתאים יותר טיפול במשחק.
5. מידת הסבל והקושי בתפקוד - ככל שהמצוקה והסבל גבוהים יותר כך יש מקום לשקול להיעזר בטיפול תרופתי שירשום הפסיכיאטר, בנוסף לטיפול הפסיכולוגי.
הזמר אדם מספר על הבעיות הפסיכולוגיות עימן התמודד. צפו:
הכותבת היא פסיכולוגית קלינית, מנכ"ל ת.ל.מ – מרכזי מומחים בפריסה ארצית לטיפול, ייעוץ והכשרת מטפלים.