שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, רויטרס

הסכם: טורקיה תחסום מהגרים, אירופה תשלם לה בכסף ופטור מוויזה

טיוטת החלטה אירופית-טורקית שעשויה להביא לפריצת דרך בהתמודדות עם זרם המהגרים ששוטף את אירופה: האיחוד ישלם לטורקיה 3 מיליארד אירו, יקדם פטור לטורקים מוויזה ויאיץ את המשא ומתן על צירופה לאיחוד. בתמורה יסייעו הטורקים להשתלט על זרם המהגרים שעוברים בשטחם בדרך ליבשת

מהגרים שבאו מטורקיה מגיעים לחופי האי היווני לסבוס (צילום: AP) (צילום: AP)
מהגרים שבאו מטורקיה מגיעים לחופי האי היווני לסבוס(צילום: AP)

טורקיה תסייע לאיחוד האירופי להתמודד עם גל המהגרים האדיר ששוטף את אירופה בחודשים האחרונים ושמאיים להביא לביטול אזור התנועה החופשית ("אזור שנגן") ביבשת – ובתמורה לכך היא תקבל מהאיחוד כסף והשיחות על צירופה לאיחוד יחודשו ויואצו. כך עולה מטיוטת החלטה שגובשה בין בכירים באיחוד האירופי לבין בכירים טורקים ושפורסמה היום (א').

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עוד חדשות בעולם :

 

"כפי שהוסכם, שני הצדדים יחלו מיד להגביר את שיתוף הפעולה הפעיל שלהם בנושא המהגרים שאינם זקוקים להגנה בינלאומית, וימנעו מהם לנסוע לטורקיה ולאיחוד האירופי, תוך שהם מבטיחים את דחייתם של מהגרים שאינם זקוקים להגנה בינלאומית והחזרתם לארצות מוצאם", נכתב בטיוטת ההחלטה שהגיעה ליד סוכנות הידיעות רויטרס.

טור מהגרים בדרך למערב אירופה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
טור מהגרים בדרך למערב אירופה(צילום: Gettyimages)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

במסגרת ההסכם המתגבש, האיחוד האירופי יעביר שלושה מיליארד דולר לשיפור תנאיהם של 2.2 מיליון הפליטים הסורים שחיים כעת במחנות פליטים בטורקיה, כדי להפחית את הסיכוי שהם יעלו על סירות ויחצו את הים התיכון בדרכם לאירופה. הסכום הזה עוד עשוי לגדול. האיחוד האירופי רוצה גם שהרשויות בטורקיה יקשו יותר על הפליטים לצאת לדרך משטח טורקיה לאירופה, ושימנעו מיותר מהגרים שבאים מאפגניסטן וממדינות אחרות באסיה לחצות את טורקיה בדרכם לאירופה. לפי ההסכם, אנקרה אמורה גם לקלוט בחזרה מהגרים שמגיעים ממנה ליוון אבל בקשת המקלט המדיני שלהם אינה מתקבלת.

 

מבין מדינות המזרח התיכון, טורקיה היא המדינה שמארחת הכי הרבה מהגרים במחנות פליטים. רובם הם פליטי מלחמה מסוריה ומעיראק, אבל היא הפכה לתחנת מעבר מרכזית גם של מהגרים מהמזרח התיכון שאינם זכאים למקלט בינלאומי, אלא מנסים להגיע לאירופה מסיבות כלכליות.

 

לפי טיוטת ההסכם, האיחוד האירופי גם יפתח בדצמבר את השלב הבא במשא ומתן על צירופה של טורקיה לאיחוד האירופי, משא ומתן שנגרר ללא התקדמות משמעותית מאז שנת 2005, בין השאר על רקע התנגדות של כמה ממדינות האיחוד האירופי לצירוף הטורקים. האיחוד גם יכין לדיון את הפרקים הבאים במשא ומתן בשלושת החודשים הראשונים של השנה הבאה.

 

לפי הטיוטה, האיחוד האירופי גם שואף להסיר את הצורך בוויזה לטורקים הנוסעים לאיחוד האירופי החל מאוקטובר 2016, והוא יעשה זאת אם אנקרה תעמוד בקריטריון ספציפי שצוין בהסכם מפת דרכים בנושא. טיוטת ההחלטה עשויה עדיין להשתנות, משום ששיחות בין הצדדים מתחילות הערב.

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)

אם טורקיה תצליח לעזור למנוע או לפחות להאט את הנהירה של מהגרים מהמזרח התיכון דרך שטחה לאירופה, תהיה זו התקדמות משמעותית בניסיון של אירופה להתמודד עם גל המהגרים האדיר ששוטף אותה, שמאיים על ביטחונה (כפי שהעידה מתקפת הטרור בפריז שבה השתתפו גם מחבלים שנכנסו לאירופה במסווה של מחבלים), ושגורם למתיחות בין מדינות שונות באיחוד.

 

נשיא מועצת אירופה, דונלד טוסק, אמר בצהריים לפני פתיחתה של הפסגה האירופית-טורקית כי מטרת הפסגה היא לעצור את

זרם המהגרים לאירופה. "גיבשנו הסכם שאני מקווה שיתקבל על-ידי כל הצדדים היום", הוא אמר בהגיעו לשיחות. טוסק הוסיף כי ההסכם עם טורקיה לא יספיק לבדו כדי להתמודד עם משבר המהגרים הקשה ביותר של אירופה מאז מלחמת העולם השנייה, וכי בנוסף לכך חייבות מדינות האיחוד האירופי לשלוט באופן הדוק בגבולות החיצוניים של האיחוד. הוא אמר כי אם הדבר לא יקרה – "אזור שנגן" יהפוך להיסטוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סירת מהגרים בדרך לאירופה
צילום: AFP
מומלצים