זו עובדה: התחקירן שמעצבן את נשיא מצרים
שבחים רבים נקשרו לשמו של עבד אל-פתאח א-סיסי מאז שנבחר לנשיא המדינה הערבית, אך בעיקר בדיווחים של כלי התקשורת הממלכתיים ואלה שמקורבים למשטר בקהיר. מי שכבר משמיע ביקורת או מציג את מצרים האמיתית נשלח לחקירה, למעצר, ואף למאסר. תשאלו את חוסאם בהג'ת
עד השבעתו של עבד אל-פתאח א-סיסי לנשיא מצרים ביוני 2014 ידעו המצרים מהפכה עממית מטלטלת (2011), שבעקבותיה הודח הנשיא חוסני מובארק, הפיכה צבאית (2013) שהביאה להדחת הנשיא האיסלאמיסטי מוחמד מורסי, חוסר יציבות פוליטי, חברתי, כלכלי וחברתי ומאות הרוגים. עלייתו של מפקד הצבא לשעבר לשלטון הפיחה תקווה רבה בקרב אזרחי המדינה הערבית לשינוי מצבם העגום, ועל פי הדיווחים שמגיעים ממצרים נראה שרוח חדשה וחיובית נושבת באוויר: פרויקטים כלכליים, בהם תעלת סואץ השנייה, יוצאים לפועל, קשרים ביטחוניים נרקמים, עם רוסיה למשל, ואפילו זכויות הנשים זוכות לחיזוק מצד הראיס המצרי.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
אבל בדיווחים שמגיעים ממצרים טמונה בעיה גדולה - רובם מגיעים מכלי התקשורת הממלכתיים ומכאלה שמקורבים לממסד ולעומד בראשו, א-סיסי. רק דיווחים של כלי תקשורת עצמאיים, לצד דוחות של ארגוני זכויות אדם, מאפשרים הצצה למצרים האמיתית, זו שבה שלטון הכוח עדיין שולט ושזכויות האדם בה עדיין נרמסות כאילו לא הייתה מהפכה למען דמוקרטיה ולא הייתה הפיכה להפלת הנשיא הלא דמוקרטי. אלא שאת הדיווחים האלה, ובכלל כל קול של ביקורת, מנסה המשטר בקהיר לצנזר או להעלים כדי לשדר מראית של דמוקרטיה בהתהוות.
סיפורו של העיתונאי החוקר חוסאם בהג'ת, פעיל זכויות אדם מוכר במצרים, מסמל את ניסיונות א-סיסי ומשטרו להעלים תקשורת חוקרת אמיתית במצרים ולרמוס זכויות אדם במדינה. בהג'ת בן ה-36 נודע בעמדותיו נגד הממשל הנוכחי ונגד א-סיסי. מאז 2002 הוא פרסם תחקירים באתר החדשות "מדא מיסר", בהם על "המשפט הצבאי הכמעט סודי שנעשה לכמה פעילי טרור של 'אנסאר בית אל-מקדס'", "הארמונות של משפחת מובארק" ו"מאחורי הקלעים של הוצאת בנו של ראש המודיעין הסעודי מחקירותיו של איש העסקים המוכר מעידן מובארק, חוסיין סאלם". במקביל, בהג'ת הקים ב-2002 את הארגון "היוזמה המצרית לזכויות הפרט" וניהל אותו עד 2013.
המשפט שא-סיסי ניסה להסתיר מהציבור
אולם, נראה שהקש ששבר את גב הגמל מבחינת השלטונות במצרים היה התחקיר האחרון שפרסם העיתונאי החוקר ובו פרטים, כביכול חדשים, על המשפט הצבאי שנוהל נגד קציני צבא מצרים בגין ניסיון הפיכה נגד משטר א-סיסי. במשטר בקהיר התאמצו "להסתיר" את עובדת קיומו של המשפט, והציבור המצרי שמע עליו לראשונה מאמצעי התקשורת שמזוהים עם מתנגדי הנשיא. אחד מהם, רשת אל-ג'זירה הקטארית, דיווחה על 26 קצינים ובכירים נוספים בארגון "האחים המוסלמים", שמוגדר ארגון טרור במצרים מאז הדחת מורסי, שנשלחו לכלא לתקופה שבין עשר שנים למאסר עולם (25 שנה).
בהג'ת כתב בתחקיר שארבעה קצינים שהורשעו בניסיון ההפיכה מוגדרים כנמלטים והרשויות במדינה עדיין לא שמו את ידן עליהם. עוד בנמלטים - שני בכירים ב"אחים המוסלמים" שנידונו למאסר עולם. תחקירו של העיתונאי ופעיל זכויות האדם התבסס בין היתר על ראיונות שערך עם קרובי משפחותיהם של קציני הצבא שהורשעו בניסיון להפוך ולשנות את חוקת המדינה, המשטר הרפובליקני והרכב הממשלה. הם גם הורשעו שניסו להשתלט בכוח על מבני ציבור ושלטון.
"פרסם ידיעות כוזבות? ומה עם הצבא?"
מעצרו גרר גל של הזדהות עמו ברשתות החברתיות, בייחוד בקרב ארגוני זכויות אדם וגם מצדו של הקומיקאי המצרי הנודע באסם יוסף - "ג'ון סטיוארט המצרי" - שגם הסתבך עם משטר א-סיסי בעקבות הביקורות שמתח ע המשטר ונאלץ להפסיק אותה. "חוסאם בהג'ת מואשם בכך שפרסם ידיעות כוזבות? אז מה עם עבד אל-עאטי, המפקדים, הדוקטורים ואנשי התקשורת שצחקו על מיליוני חולים עם המכשיר לריפוי איידס", כתב הבדרן המצרי בחשבון הטוויטר שלו. יוסף התייחס בדבריו להודעת הצבא המצרי בשנה שעברה שפיתח מכשיר המזהה איידס ומרחוק ושגילה מרפא לאיידס ולהפטיטיס C. הודעת הצבא הייתה מפוקפקת ויומרנית, לא נתמכה בהסברים משכנעים וגררה ביקורת קשה נגד מצב גורמים רפואיים ומדענים במצרים ובמערב.
בהג'ת שוחרר ממעצר אחרי שחתם על מסמך לפיו הוא חייב לציית לקודים המשפטיים והביטחוניים בכתבות שהוא מחבר על הצבא, ובעקות ביקורת חריפה שמתח מזכ"ל האו"ם באן קי מון על מעצרו. העיתונאי החוקר כתב בבלוג שלו שבסך הכול הוא הוחזק בתנאים טובים ושלא פגעו בו פיזית, אך ציין שהוא נשמר מקרוב על ידי חמושים ושעיניו כוסו כמה פעמים. "אני מייחל לשחרורם של אלפי העצורים העשוקים בבתי הכלא המצרי", כתב בסיום הבלוג שלו.
רשת החדשות הבריטית BBC דיווחה שעשרות עיתונאים עצורים בארץ הנילוס בגין פרסומים שונים שלא היו נוחים למשטרו של א-סיסי. אחד המקרים המפורסמים ביותר היה של עיתונאי אל-ג'זירה בשפה האנגלית, שהורשעו בשיתוף פעולה עם "האחים המוסלמים", נידונו למאסר ומאוחר יותר שוחררו בעקבות לחץ בינלאומי כבד על מצרים.
במשרד החוץ המצרי תקפו את מזכ"ל האו"ם ומסרו שהוא מיהר להסיק מסקנות לגבי מצב חופש התקשורת במצרים, וציינו שחקירתו של בהג'ת הייתה קשורה בבירור להפרות אפשריות של חוק העונשין. ברשת CNN בשפה העברית הזכירו שב-13 באוגוסט 2012, יום בלבד לאחר שנשיא מצרים דאז מורסי מינה את א-סיסי לשר ההגנה שלו, צייץ בהג'ת בטוויטר: "כל הזכויות שמורות: ייפול, ייפול שלטון א-סיסי". כלומר, כבר אז הניח העיתונאי החוקר שהנשיא האמיתי של מצרים הוא לא איש "האחים המוסלמים", אלא שר ההגנה שלו - הנחה שקשה לחלוק עליה לאור העובדה שא-סיסי הדיח בסופו של דבר את מורסי בהפיכה צבאית ונבחר במקומו לנשיא מצרים.