הלך לעולמו האיש שהמציא את "הטובים לטיס"
משה (פומי) הדר, מייסד ביטאון חיל האוויר ומפיק סרטים, הלך לעולמו בגיל 89 בלוס אנג'לס. "באותן שנים חשבו שטייס זה ג'ובניק וניסיתי להכניס גאוות יחידה", נימק עזר ויצמן את החלטתו לאמץ את הסיסמה
ב-1960 ישב משה (פומי) הדר, עורך ביטאון חיל האוויר, בכניסה לבית הדפוס הצבאי בתל השומר. "זה היה באחד מימי הקיץ הלוהטים. חשתי כי המוזה פולשת אט אט למוחי, מתרוצצת בין התאים האפורים. לפתע הבהיקה הסיסמה 'הטובים לטיס' במוחי ויצאה לאוויר העולם", סיפר שנים אחר כך על הולדת סיסמת הגיוס המפורסמת - והשנויה במחלוקת - שאומצה במהירות אז בידי מי שהיה אז מפקד חיל־האוויר, עזר ויצמן.
בסוף השבוע, בגיל 89, נפטר הדר בלוס אנג'לס, שם חי לאחר שערך את הביטאון במשך 28 שנים. הוא נולד וגדל בתל אביב והיה שכנם של דוד ופולה בן גוריון. בהמשך התגייס לחיל האוויר עם הקמת המדינה והיה אחראי להסברה החיל.
הדר השאיר מאחוריו רעיה, בלה בת ה-86, שהייתה בת זוגו במשך 66 שנה, הילדים רוני ואתי, והנכד רועי. הוא ייקבר בלוס אנג'לס.
כבר בספטמבר 1948 פורסם הגיליון הראשון של הביטאון, ומאז נחשפו באמצעותו טייסים רבים לעתיד לעולם התעופה, תוך שהם בונים את דגמי המטוסים המפורסמים שלו מקרטון, עוד מפעל שייסד הדר. בשנות ה-50 וה-60 היו החוברות הקטנות והעבות של הביטאון אחד הירחונים הנקראים בישראל.
"באותן שנים חשבו שטייס זה ג'ובניק", סיפר הנשיא ויצמן בראיון לביטאון ב-1998. "ניסיתי להכניס גאוות יחידה וליצור מצברוח אחר, שסוכם בסיסמה 'הטובים לטיס', ולא איכפת לי שימתחו עליה ביקורת מהיום עד מחר. אנשים לא זוכרים את התקופה שבה חבר'ה לא רצו להתגייס לחיל, והייתי צריך לכתת את רגלי מבית ספר לבית ספר, ממושב למושב.
"היינו צריכים להכניס לטייסים לראש שעוד לא נגמרו המלחמות, ושבכל המלחמות הבאות שתהיינה לנו, ותהיינה לנו, חיל האוויר יהיה הגורם המכריע. היה קשה להסביר את זה, כיוון שכל האנשים שסובבו אותנו אמרו כל הזמן 'חיל־האוויר בא ודופק 200 מטר לפני הטנקים, וזהו'".
הדר יצר גם סרטים רבים, חלקם מסרטי ההסברה המפורסמים ביותר של החיל, כמו "3 שעות ביוני" על מלחמת ששת הימים, שהוקרן גם בחו"ל. הוא כתב תסריטים לסרטים נוספים ויצר עשרות סרטי פרסומת לצד טורים בעיתונים.
"כילדה, אף פעם לא פחדתי להתעורר בלילה", סיפרה אתמול (א') בתו אתי. "הייתי צועדת בשקט אל דלת חדר העבודה של אבא, צופה בו רוכן על שולחן המהגוני שלו, אוחז בעט וכותב במרץ, בזמן שמנורת העבודה שלו גורמת לו להשאיר צל גדול מאחוריו. הוא היה אמן עט שיצר חיוכים ושתל מחשבות בלבבות ובמחשבות הקוראים והצופים".
העורכת הנוכחית של הביטאון, סא"ל יעל בר: "בגיל 89 הוא עוד התכתב איתי בצ'ט, הצחיק אותי בשנינותו ולא הפסיק לאהוב את חיל האוויר. מעטים מכירים את השם פומי הדר אבל רבים המתינו בציפייה לדגמי המטוסים להרכבה מקרטון שפומי יזם והפכו לסמל המסחרי של ביטאון חיל האוויר עד היום".
משה (פומהדר ז"ל
צילום: בטאון חיל האוויר
מומלצים