שתף קטע נבחר

 

המרגל מרקוס קלינגברג הלך לעולמו בגיל 97

המדען, שריצה 20 שנות מאסר בכלא הישראלי בגין ריגול עבור ברית המועצות, מת בפריז. סנגורו: "הוא תמיד אמר שימות כשכל אלה שהביאו למעצרו ימותו. הוא לא כל כך מימש את השאיפה הזאת". נכדו: "האמנתי שהוא יכול להיות בלתי מנוצח"

המדען מרקוס (אברהם) קלינגברג, חוקר לשעבר במכון למחקר ביולוגי בישראל שריגל למען ברית המועצות, מת אתמול (ב') בפריז בגיל 97. ב-1983 הורשע קלינגברג בריגול עבור הסובייטים ונידון בעקבות כך ל-20 שנות מאסר בכלא הישראלי. ב-2003 הוא שוחרר מהכלא ומאז התגורר בצרפת.

 

איון ברוסה, נכדו של קלינגברג, פרסם פוסט בפייסבוק בעקבות מות סבו: "הוא התנגד לכול, אז האמנתי בו שהוא יכול להיות בלתי מנוצח. אמש הוא נפטר, סבא שלי, מרקוס קלינגברג, אני אהיה נאמן לזכרו, בדרך שבה הוא היה נאמן לדרך שלו".

  

קלינגברג עלה לארץ בשנת 1949 עם אשתו ונדה ובתו סילביה. את שירותו הצבאי עשה בחיל הרפואה ומונה לתפקיד ראש ענף רפואה מונעת. אז ככל הנראה חודשו קשריו עם שירותי המודיעין של ברית המועצות.

מת בגיל 97. קלינגברג בשנת 2002 (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
מת בגיל 97. קלינגברג בשנת 2002(צילום: חיים הורנשטיין)

ב-1952 השתחרר קלינגברג מהשירות הצבאי, החל את פעילותו במכון למחקר ביולוגי ונמנה עם ראשוני עובדיו. במהלך 23 השנים שבהן פעל במכון, שימש כראש המחלקה האפידמיולוגית והיה מנהל אדמיניסטרטיבי וסגן מנהל כללי. כמו כן נמנה עם סגל ההוראה במחלקה לרפואה מונעת בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב.

 

פעילותו המודיעינית עבור הרוסים נמשכה כ-30 שנה, שבמהלכן נחקר מספר פעמים על ידי אנשי השב"כ עקב חשדות שעלו נגדו. בכל הפעמים הצליח לשכנע את החוקרים בחפותו ואף עבר בהצלחה כמה בדיקות פוליגרף. ב-1982 הגיע למערכת הביטחון מידע נוסף ופעילותו של קלינגברג נחשפה. הוא נעצר בחשאי, והודה במעשיו לאחר חקירה מאומצת.

הפוסט של הנכד ()
הפוסט של הנכד

 (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

סוגיית מניעיו של קלינגברג לפעילותו המודיעינית אינה ברורה עד תום. לפי גרסה אחת הוא הונע מאהדה לרעיון הקומוניסטי ונאמנות למולדתו הישנה - ברית המועצות. לפי גרסה אחרת הוא נסחט על ידי המודיעין הסובייטי שהחזיק מידע בעל חשיבות על-אודות השכלתו האקדמית.

 

בשנת 1983 הורשע קלינגברג בהעברת מידע בטחוני מסווג לידי גורמים זרים ונידון כאמור ל-20 שנות מאסר. במשך 10 שנים נשמר מאסרו בחשאי ולמעט כמה קרובי משפחה איש לא ידע כי נאסר. את רוב תקופת מאסרו העביר בבידוד מוחלט כאשר מצבו הבריאותי הולך ומידרדר.

 

בזכות משרתו במכון למחקר ביולוגי (מן המוסדות החשאיים במדינת ישראל) היה קלינגברג בעל נגישות למידע מודיעיני ברמת סיווג גבוהה, שנוגע לפעילות המכון עצמו ומוסדות חשאיים נוספים. בשל מסירת

מידע זה לידי מפעיליו הוא נחשב לאחד מן המרגלים (אם לא הראשון בהם) שהסבו נזק רב במיוחד לביטחונה של מדינת ישראל.

 

פגישה בפריז 

עו"ד אביגדור פלדמן, שייצג את קלינגברג, גילה כי פגש את מרשו לשעבר לפני שבועיים בפריז. "הוא היה אדם מרתק, מלא חיים עם חוש הומור", סיפר עו"ד פלדמן. "היו לו חיים מדהימים מכל בחינה שהיא. הוא היה חזק, שמעתי לפני כחודש שמצבו הולך ומידרדר אז החלטתי לנסוע לפריז לפגוש אותו. הוא כבר לא כל כך דיבר, היה במצב לא טוב, אבל הוא חייך, ראיתי שהוא מכיר אותי".

 

הסנגור אמר עוד כי הוא יזכור את "חוש ההומור של קלינגברג, את יכולת המרד שלו שהוא שמר עליה גם בבית הסוהר כל השנים. מה שהחזיק אותו בחיים זה באמת היצר הפרובוקטיבי שלו וחוש ההומור. היינו מדברים על תקופתו כמרגל, הוא לא הכחיש מעולם שהוא היה מרגל לטובת הרוסים. הוא תמיד אמר שימות כשכל אלה שהביאו למעצרו ימותו, הוא לא כל כך מימש את השאיפה הזאת".

פורסם לראשונה 30/11/2015 22:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
מרקוס קלינגברג
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים