לזכר גירוש היהודים: תורה ונרות בעיראק
תערוכת צילומים, מסמכים ישנים והדלקת מנורה: בבירת כורדיסטן נערך לראשונה טקס לציון "הפרהוד" - הפרעות ביהודי בגדד וגירושם לאחר מכן. חוקר שגר בישראל הדליק נרות בארביל: מקווה שזו תחיית יהדות כורדיסטן
טקס לציון הפרעות ביהודי עיראק לפני שבעה עשורים וגירושם מהמדינה נערך לראשונה בעיראק עצמה - בשטח שבשליטת הכורדים. כורדים ממוצא יהודי ונציגי הממשל העצמאי של כורדיסטן השתתפו בטקס שנערך בארביל, בירת כורדיסטן. עליית יהודי מדינות ערב לישראל תעלה היום (ג') לדיון גם לאו"ם.
הטקס בארביל, שבו הודלקה גם מנורה, היווה גם את הפעם הראשונה שבה היה ייצוג יהודי במשרד לענייני דתות בכורדיסטן, כחלק מחוק שעבר במאי לקידום זכויות מיעוטים.
"החוק קובע שמספיק שיש אדם אחד ממאמיני דת מסוימת כדי שזכויותיו יישמרו", אמר שרזאד עומאר ממסאני, הנציג היהודי במשרד האזורי הכורדי. במקום הוצגה גם תערוכת צילומים ישנים ומסמכים הקשורים לקהילה היהודית הכורדית.
על פי ממסאני, הטקס הוא הראשון מסוגו לציון את "הפרהוד" - הפרעות ביהודי בגדד בחג השבועות ב-1941. בפרעות נרצחו 179 יהודים, שנקברו בקבר אחרים בבגדד ו-2,118 נפצעו. שנים לאחר מכן עלה הרוב הגדול של יהודי עיראק לישראל.
ממסאני, ממוצא יהודי, אמר כי הוא מעריך שמספר המשפחות שמגדירות עצמן כיהודיות בכורדיסטן - אף שהרשויות מתייחסות אליהן כמוסלמיות - עומד על 400. לדבריו, אלפי משפחות עיראקיות ממוצא יהודי התאסלמו. באזור אין בתי כנסת פעילים, אבל ממסאני אמר כי הוא מקווה שהדבר ישתנה בקרוב.
זאק האף, חוקר אמריקני המתגורר בישראל ומתמחה בנושאים כורדים, הדליק נרות ואמר כי הוא מקווה שהטקס שנערך אתמול הוא ההתחלה של התחייה היהודית בכורדיסטן. "יש כ-200 אלף כורדים שחיים בישראל, רבים מהם גרים בירושלים ובסביבותיה", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית.
"אותם יהודים מנסים תמיד ליצור קשר עם אבות אבותיהם בכורדיסטן", הוסיף האף. "הם רואים שכורדיסטן פתוחה ומקבלת אותם בזרועות פתוחות. אני מעריך שהקשרים העסקיים והתיירותיים בין היהודים הכורדים לאנשי כורדיסטן רק יתגברו, ומערכת היחסים תהיה אפילו צמודה יותר".
אתמול השתתפו רבבות באירוע המרכזי בירושלים לציון גירושם של היהודים מארצות ערב ומאיראן. השרה גילה גמליאל אמרה במהלך הטקס כי "הערב הזה בא כדי לתקן עוול היסטורי. אנחנו נפעל כך שכל ילד בישראל יידע ויכיר את הפוגרומים ואת הרדיפות שהתרחשו בארצות המזרח, בדיוק כשם שהוא יודע ומכיר את הפרעות בארצות אירופה".
גמליאל הוסיפה כי הממשלה תפעל "להחדרת מורשת יהודי ארצות ערב ואיראן למערכת החינוך." הערב הנושא יגיע גם לאו"ם. כותרתו של האירוע שמארגנת שגרירות ישראל לציון גירוש היהודים הוא "הסיפור על 850 אלף פליטים - הסיפור על תרבות יהודית עתיקה בארצות ערב".