נכדו של קלינגברג ל-ynet: "ההפך ממרגל"
המדען מרקוס קלינגברג, שריצה 20 שנות מאסר בגין ריגול לברית המועצות, הלך אמש לעולמו. נכדו יאן כתב עבור ynet הספד לסבו ומבהיר: "ישראל תיארה אותו כמרגל, אך הוא היה חב את חייו לברית המועצות וזה מעורר הערצה"
נכד סופד לסבו המרגל: יממה לאחר שהלך אמש לעולמו, נכדו של מרקוס (אברהם) קלינגברג, שריצה 20 שנות מאסר בגין ריגול לברית המועצות, מתגאה במעשיו של סבו בהספד מיוחד שכתב היום (ג') עבור ynet: "ישראל תיארה אותו כמחבל, אך הוא בדיוק ההפך הגמור מכך", כתב הנכד יאן ברוסה.
קלינגברג, בן 97 במותו, היה חוקר במכון למחקר ביולוגי בישראל. ב-1983 הורשע קלינגברג בריגול עבור הסובייטים ונידון בעקבות כך ל-20 שנות מאסר בכלא הישראלי. ב-2003 הוא שוחרר מהכלא ומאז התגורר בצרפת.
יאן ברוסה ואמו הם הצאצאים היחידים שעדיין חיים ממשפחתו של המרגל. בהספד כתב יאן כי הוא מתקשה להאמין שסבו נפטר. "הוא הצליח להתגבר על הכול. אני ואמי חשבנו שהוא בן אלמוות", מספר יאן.
בהמשך ההספד הוא כותב על השיעורים שלמד מסבו. "הוא לעולם לא נכנע, שרד את המלחמה, מחלות, רעב, עוני ומאסר מאחורי סורג ובריח. שום דבר לא שבר אותו", כתב.
לאחר מכן הוא ממשיך לשיעור הנאמנות שלדבריו, ישראל לימדה אותו. "הוא היה נאמן לחלוטין לברית המועצות. הם הרשו לו לא רק לשרוד אלא גם להילחם בנאצים שרצחו את משפחתו. הוא מעולם לא שכח את מהשהוא חייב להם. הנאמנות שלו לברית המועצות מעוררת הערצה מבחינתי".
קלינגברג עלה לארץ בשנת 1949 עם אשתו ונדה ובתו סילביה. את שירותו הצבאי עשה בחיל הרפואה ומונה לתפקיד ראש ענף רפואה מונעת. אז ככל הנראה חודשו קשריו עם שירותי המודיעין של ברית המועצות.
ב-1952 השתחרר קלינגברג מהשירות הצבאי, החל את פעילותו במכון למחקר ביולוגי ונמנה עם ראשוני עובדיו. במהלך 23 השנים שבהן פעל במכון, שימש כראש המחלקה האפידמיולוגית והיה מנהל אדמיניסטרטיבי וסגן מנהל כללי. כמו כן נמנה עם סגל ההוראה במחלקה לרפואה מונעת בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב.
פעילותו המודיעינית עבור הרוסים נמשכה כ-30 שנה, שבמהלכן נחקר מספר פעמים על ידי אנשי השב"כ עקב חשדות שעלו נגדו. בכל הפעמים הצליח לשכנע את החוקרים בחפותו ואף עבר בהצלחה כמה בדיקות פוליגרף. ב-1982 הגיע למערכת הביטחון מידע נוסף ופעילותו של קלינגברג נחשפה. הוא נעצר בחשאי, והודה במעשיו לאחר חקירה מאומצת.
בשנת 1983 הורשע קלינגברג בהעברת מידע בטחוני מסווג לידי גורמים זרים ונידון כאמור ל-20 שנות מאסר. במשך 10 שנים נשמר מאסרו בחשאי ולמעט כמה קרובי משפחה איש לא ידע כי נאסר. את רוב תקופת מאסרו העביר בבידוד מוחלט כאשר מצבו הבריאותי הולך ומידרדר. קלינגברג ייטמן בפריז ביום שישי.