שתף קטע נבחר
 

ר' מטה הדיור: נראה שינוי בנדל"ן ב-2017

בכנס נדל"ן באילת אמר אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור במשרד האוצר, כי אין בירוקרטיה בישראל - יש שיתוק משום שבצמרת השלטונית לא מקבלים החלטות. עם זאת, הוא הבהיר כי בעוד כשנה וחצי נראה קפיצה בהתחלות הבנייה, והבטיח כי בשנים הקרובות יהיו 85-90 אלף התחלות בנייה

"אין בירוקרטיה במדינת ישראל - יש שיתוק. פקידי המדינה מפחדים לקבל החלטות אז אי אפשר לפטר אותם או למתוח ביקורת. גם אלה שנמצאים בצמרת השלטון מפחדים לקבל החלטות, וכיום בתור יו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, אני מקבל החלטות שמחכות להכרעה כבר 7 שנים".

 

"קניית קרקע חקלאית לא מתאימה לזוג צעיר"

רכשתם דירה חדשה? שלמו פחות בטאבו

 

דברים אלה אמר הבוקר (ב') יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, בכנס "עיר הנדל"ן" השנתי שעורך מרכז הבנייה הישראלי באילת. בפאנל בנושא רציפות שלטונית שהנחתה דפנה הרלב, מנכ"לית חברת הנדל"ן אביב, הוא התייחס לחסמים ולסרבולים שבמערכת התכנון.

 

"אנחנו צריכים לגרום למצב שיהיה פה שוק שפוי, שאינו נלחץ בצורת ביקושים עצומה", הוסיף יצחקי, "המטרה שלנו להביא את מערכת התכנון לתנועה - לא לשנה-שנתיים בלבד אלא ל-25-30 השנים הבאות". יצחקי התייחס למכרזי מחיר למשתכן וציין כי מדובר בפתרון זמני. זאת מאחר שהוא מקווה כי מטה הדיור יצליח להוציא לפועל 85-90 אלף התחלות בנייה ולדבריו, באמצע 2017 ישראל כבר תראה שינוי כיוון בשוק הנדל"ן, בין השאר בקפיצה בהתחלות הבנייה.

 

בפאנל השתתפו גם אורן הוד, מנכ"ל חברת אפריקה ישראל מגורים; עו"ד ענת בירן העוסקת בתכנון ובבנייה; סגן ראש עיריית ירושלים, קובי כחלון; ממונחה על תחום שיווק מכרזים במשרד הבינוי והשיכון, אריאל רוזנברג; והשמאי עו"ד חיים מסילתי.

את הקפיצה בהתחלות הבנייה נראה עוד כשנה וחצי? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
את הקפיצה בהתחלות הבנייה נראה עוד כשנה וחצי?(צילום: shutterstock)

הרלב הציגה את עמדת היזמים לגבי הסרבול בהוצאה לפועל של תוכניות בנייה. "כיזם, אתה לא יודע דבר על תוכנית בנייה שיוצאת לדרך כי לאורך הזמן מתחלפים נושאי התפקידים. אמנם זכותם לבדוק את התוכניות, אבל היזם כבר משקיע כספים רבים - ופתאום התוכנית נופלת. כך אנחנו מוצאים את עצמנו מתכננים תוכניות בנייה במשך 20 שנה, גם באזורי הביקוש, והמפסידים הגדולים הם האזרחים".

 

מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים חיזק את הדברים. "אנחנו יושבים מול גופים ממשלתיים אבל בסופו של יום פוגשים מערכת שנחסמת", אמר הוד, "כשכותבים תוכנית בניין עיר - תב"ע - חייבים לכתוב אותה ברור. ברגע שנשאיר אותה לפרשנויות, ניכנס לדיוני התנגדויות אינסופיים ובפועל לא נוכל לבנות".

 

"מה שאנחנו שונאים זה אי ודאות - ואנחנו דורשים שיתוף פעולה מלא מהרשויות", המשיך הוד, "הרי מחירים קופצים בגלל אי ודאות. אנחנו מבקשים רציפות שלטונית כי לא ייתכן שבוועדה אחת לתכנון ולבנייה אומרים דבר אחד, ובוועדה אחרת אומרים דבר אחר. עדיף להתקדם ולעשות - ולא לתת לכל אחד בדרך לתקן את התוכנית".

 

"ככה זה השיטה הפוליטית", הסבירה עו"ד ענת בירן, "האג'נדה של מקבלי ההחלטות משתנה - ואי אפשר לפסול את זה לחלוטין. הרי ראשי ערים נבחרים משום שהם מציגים אג'נדה שונה. ברור שבמצבים כאלה היזמים נמצאים במבוכה".

 

מסילתי הסביר כי "חשוב להחזיר בדחיפות את האפשרות להגיע לשומות מוסכמות בהיטלי השבחה ולהגביל את השומות המכרעות לגובה דרישת הוועדה המקורית. הדבר יביא לחסכון בלוחות זמנים ולתשלומים הוגנים וצודקים יותר".

 

"היתרון הגדול בממשלה הוא שיש לה מטה דיור", סיכם רוזנברג. "קבינט הדיור מאגד את השרים הרלוונטיים ואת התוכניות - ומטה הדיור מוציא אותן לפועל. שוק הנדל"ן הוא שוק של ציפיות והיזמים איבדו את האמונה בממשלה הקודמת והאשמה הייתה בנו, אבל אני מאמין שכעת יראו את השינוי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קרייג אריאב
יו"ר מטה הדיור באוצר, אביגדור יצחקי, בכנס הנדל"ן באילת הבוקר
צילום: קרייג אריאב
מומלצים