"זוג צעיר יקנה במחיר למשתכן ויגור בת"א"
בכנס נדל"ן באילת הזכיר נציג משרד השיכון את העיוות שנוצר במחירי הדיור במכרזי מחיר מטרה: "יש עיוות כשמביאים מחיר של כרמיאל לראש העין - חייבים לאזן. לכן עברנו למכרזי מחיר למשתכן". נציג היזמים טען: "לא בטוח שזוגות צעירים יגורו בשכונות מחיר למשתכן בפריפריה"
"לא ייתכן ששכונה שלמה תהיה לזכאי מחיר למשתכן. בשכונות האלה מחירי הדירות תמיד יהיו נחותים. גם הבן של דנקנר יכול להיות זכאי אם אין דירה שרשומה על שמו וצריך לקחת את זה בחשבון - מדובר בילדים של כולנו". כך אמר היום (ד') אלי אביסרור, מנכ"ל חברת אביסרור, בכנס "עיר הנדל"ן" של מרכז הבנייה הישראלי באילת. בפאנל בנושא מחיר למשתכן מתח אביסרור ביקורת על מכרזים אלה וטען: "לא בטוח שהזוגות הצעירים יגורו בשכונות האלה. הם יקנו דירה להשקעה וימשיכו לגור בתל-אביב".
ר' מטה הדיור: נראה שינוי בנדל"ן ב-2017
"קניית קרקע חקלאית לא מתאימה לזוג צעיר"
בני דרייפוס, מנהל באגף השיווק במשרד השיכון והבינוי, הזכיר כיצד עלול היה להיווצר עיוות במחירי הדיור ברחבי הארץ בעקבות מכרזי מחיר למטרה. זו הייתה אחת הסיבות של המעבר למכרזי מחיר למשתכן. "יש עיוות של מחירים כשמביאים מחיר של כרמיאל לראש העין. עשינו טוב לראש העין - אבל הרסנו את כרמיאל, חייבים לעשות איזונים", אמר. הוא הסביר שיש צורך לשמור על פער מחירים בין המרכז לפריפריה, ובכל מקרה יש צורך לספק מענקים למגורים בפריפריה ולסבסד פיתוח קרקעות.
נציגי הממשלה הסבירו את מטרות התוכנית. "המטרה היא להוריד את מחירי הדירות מהר, ושירידת המחירים תגיע למשתמש הקצה (הרוכש - ה.צ) ולא תגיע לכיס הקבלן", ציין השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, טל אלדורטי. הוא העריך כי היקף רחב של דירות חדשות ישפיע על מחירי הדיור, והציע שלא לייחס לרבעונים האחרונים של השנה חשיבות בכל הנוגע למחירי הדירות ולמספר העסקאות.
"הממשלה הנחיתה מכה עם העלאת מס הרכישה על דירות להשכרה, שגרמה לשוק לפעול בצורה לא נורמטיבית", אמר אלדורטי, "אני אמין שהשוק יחזור להתנהגות רגילה". לדבריו, "כשהממשלה מחליטה להתערב בשוק יש לזה מחיר. כי כאשר רגולטור מקבל החלטה, הוא פותר בעיה אחת או שתיים - אבל יוצר 4 בעיתו חדשות. כל ממשלה לומדת מטעויות קודמותיה, והממשלה הנוכחית החליטה להוציא כסף מהכיס".
עדיאל שמרון, מ"מ מנהל רשות מקרקעי ישראל, הבהיר כי המשך ההצלחה של מכרזי מחיר למשתכן תלוי בהיקפי שיווק הקרקעות. "כל המכרזים בבנייה רוויה (בנייה לגובה - ה.צ) יהיו של מחיר למשתכן", אמר והוסיף כי יש בקנה מכרזים לעוד 14 אלף דירות. לדבריו, בראשון לציון ישווקו 1,212 דירות אחרי 7 שנים שבהן לא שווקו קרקעות לבנייה בעיר; וב-2016 ישווקו כ-3,000 דירות במסגרת מכרז מחיר למשתכן באזור צריפין.
איילת רוסק, ראש תחום הנדל"ן בבנק ירושלים, העריכה כי שינוי במחירים לא יגיע ב-2016. "אנחנו רואים את העבודה של הממשלה, את המכרזים שיוצאים, אבל אנחנו לא צופים שנראה את ההשפעה ב-2016". עם זאת, הבהירה כי בהתאם לזמינות ושיווק הדירות החדשות, תיתכן השפעה בעוד שנה-שנתיים.
בהמשך הזהירה את היזמים כי לא תמיד יוכלו לקבל מימון מהבנקים עבור מכרזי מחיר למשתכן. "המערכת הבנקאית מדברת על 15% רווח בפרויקט יזמי, בפרויקטים האלה אין סיכוי שיזמים יעברו את ה-10% רווח", הסבירה, "בהחלט נצטרך לעשות שינוי בצורת החשיבה". היא הודתה כי "בינתיים ראינו כמה קבלנים שזכו שלא היה לי כנציגת הבנק רצון להתקשר ולהציע להם מימון".
יזם הנדל"ן יקי רייסנר, מנכ"ל חברת רייסדור, התייחס לקבלני הבנייה הקטנים במסגרת המכרזים. "בשנים האחרונות הורחב מאוד חוק הבדק ואחריות הקבלן היא לשנים רבות ובעלויות גבוהות", אמר, "הפתיחה של המכרזים לכל דיכפין הביאה למצב של זכיות 'קבלני טנדר' (הכוונה לקבלנים חסרי ניסיון בהקמת שכונות - ה.צ) - שום דבר לא מונע מהם לסגור את החברה במסירה החארונה בפרויקט, ולהשאיר עשרות משפחות עם ליקויים ללא מענה". על כך השיב יצחקי: "הרוכשים צריכים לבדוק ממי הם קונים כי להבטיח את עצמם".
היזם יוסי אברהמי, יו"ר חברת יוסי באברהמי הבונה בין השאר באילת, הצטרף לביקורת ואמר כי "מקדשים את המחיר למשתכן וזה בסדר, אבל זה לא הפתרון היחיד. הבעיה היא שלא נותנים לנו לבנות בגלל עודף בירוקרטיה ורגולציה. בעבר אמרו לנו 'צאו לבנות', היום אנחנו אומרים - תנו לנו לבנות".