באישור הפרלמנט: בריטניה החלה להפציץ את דאעש בסוריה
שנתיים אחרי ההשפלה שספג רה"מ קמרון בפרלמנט, הוא הצליח לשכנע את המחוקקים לאשר תקיפות נגד דאעש. "לא נשאיר לבד את ארה"ב וצרפת", אמר קמרון. מנהיג הלייבור: "במה זה יעזור?" זמן קצר לאחר האישור תקפו שני מטוסי קרב בריטיים בסוריה לראשונה
בריטניה מצטרפת לקואליציה נגד דאעש: בתום דיון שנמשך שעות ארוכות, אישר הפרלמנט הבריטי בלונדון את בקשת ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון להורות לצבא הבריטי להפציץ מהאוויר מטרות של דאעש בסוריה. 397 מחוקקים הצביעו בעד ההצעה, בעוד 223 התנגדו לה. הדיון התקיים אחרי חודשים ארוכים שבהם היה ספק אם מספיק חברי פרלמנט ממפלגת הלייבור, שיושבת באופוזיציה, יתמכו במהלך של ראש הממשלה, מנהיג המפלגה השמרנית שבשלטון. זמן קצר לאחר מתן האישור, שני מטוסי קרב בריטיים המריאו מבסיס הממלכה המאוחדת "אקרוטירי" בקפריסין לעבר סוריה ושם ביצעו את התקיפה הראשונה של הממלכה נגד יעדי דאעש.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
עוד חדשות בעולם :
- "עוד חולם שזורקים אותי מבניין". להיות הומו אצל דאעש
- סערה בברזיל: שוטרים רצחו חמישה שחורים
- שטיח לבן מגרמניה עד יפן. תמונות השלג הראשון
- פצצה במטרו של איסטנבול: צפו ברגע הפיצוץ
קמרון אמר מיד לאחר מתן אישור הפרלמנט כי "מדובר בהחלטה הנכונה עבור ביטחון המדינה". הוא הוסיף כי "התקיפות בסוריה הן חלק מאסטרטגיה רחבה יותר".
קמרון התמודד עם הקשחה בעמדות של חברי הלייבור בעקבות דיווחים בתקשורת הבריטית, שלפיהם הפציר בחברי פרלמנט מהמפלגה השמרנית שלו בפגישה פרטית שלשום בלילה שלא להתייצב לצדו של מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין "וקבוצה של אנשים שיש להם סימפתיה לטרוריסטים". בלשכתו של קורבין מיהרו לדרוש מקמרון התנצלות בעקבות הפרסומים.
חברי פרלמנט מהלייבור שמסתמנים כתומכים באישור ההפצצות הבריטיות נגד דאעש בסוריה ספגו בימים האחרונים התקפות קשות ברשתות החברתיות מצד פעילי שמאל קיצוני.
קמרון הצהיר כי הוא מאמין שמטוסים בריטיים, שמפציצים מטרות של דאעש בעיראק כבר יותר משנה, צריכים לתקוף את הארגון גם בסוריה במקום להשאיר את העבודה המלוכלכת הקשורה לענייני ביטחון לאומי למדינות אחרות שתוקפות שם את דאעש.
מתקפת הטרור של דאעש בפריז ב-13 בנובמבר, שבה נרצחו 130 בני אדם, נתנה מומנטום לקו שמוביל קמרון, אבל מבקריו מפקפקים באפשרות שהצטרפות בריטית לתקיפות בסוריה תתרום באופן משמעותי למאמצים הבינלאומיים למגר את דאעש.
קמרון ניצב גם בפני סיכון פוליטי מסוים - הוא רצה להימנע מחזרה על ההשפלה בפרלמנט בשנת 2013, אז לא התקבלה בקשתו להפציץ בסוריה את כוחותיו של נשיא סוריה, בשאר אסד, בעקבות החשיפה כי הוא השתמש בנשק כימי נגד מתנגדיו. קמרון הבהיר כי לא יביא את ההצעה להצבעה בפרלמנט אם הוא לא יחשוב שהיא יכולה לזכות ברוב, אך הפעם הרוב היה מובטח - וההצעה עברה ברוב גדול.
הסיכוי שההצעה תאושר גדל כבר אחרי שקורבין, הידוע זה שנים כפעיל נגד מלחמות וטוען כי הפצצות יהיו בלתי יעילות ויובילו להרג
אזרחים, הודיע השבוע כי יאפשר לחברי הפרלמנט של הלייבור חופש הצבעה לפי צו מצפונם.
עם זאת, קורבין האשים את קמרון כי הוא נחפז למלחמה. "ראש הממשלה לא הצליח להסביר מדוע הרחבת ההפצצות לשטח סוריה, שם דאעש כבר מופצץ על-ידי ארה"ב, צרפת, רוסיה וגורמים אחרים – תביא השפעה צבאית משמעותית", כתב קורבין ב"גרדיאן".
קורבין ציטט בחודשים האחרונים שוב ושוב את התפקיד שמילאה בריטניה בפלישה האמריקנית לעיראק בשנת 2003, פלישה שההצדקה לה הייתה נשק כימי שבו מחזיק לכאורה הרודן סדאם חוסיין – אבל נשק כימי מעולם לא נמצא בפועל. עובדה זו גרמה בדיעבד לביקורת אדירה על המהלך, וקורבין הזהיר כי הדבר צריך להוות תמרור אזהרה.
סקר מכון הסקרים YouGov מהשבוע שעבר הראה כי התמיכה של הבריטים בפעולה צבאית בסוריה ירדה ל-48% בלבד – הנתון הנמוך ביותר מאז ספטמבר 2014. 31% מתנגדים לתקיפה.