הרשעה חלקית ל"סנדק" הישראלי
איתן חייא, שהוגדר "ראש המאפיה הישראלית בניו יורק", הורשע ברוב סעיפי האישום על סחיטה באיומים והלבנת הון. השופט זיכה אותו מסחיטת עדי המדינה בתיק ומתח ביקורת על המשטרה: "הם לא היו תמימים"
איתן חייא, מי שכונה בעבר "ראש המאפיה הישראלית בניו יורק", הורשע הבוקר (ה') ברוב האישומים שהוגשו נגדו על הלבנת הון וסחיטה באיומים של חייבים שלהם הלווה כספים בריבית גבוהה במיוחד. בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע את חייא (63) בשלושה סעיפי עבירות סחיטה באיומים, שימוש ברימון רסס, קשירת קשר לביצוע פשע ושלוש עבירות של הלבנת הון והעלמת מס. מנגד, הוא זוכה משני סעיפים של סחיטה, אחד מהם של שני עדי המדינה בתיק. בנושא זה מתח השופט צבי גורפינקל ביקורת על המשטרה: "לא התרשמתי שניתן להיבנות מעדות עדי המדינה בלבד. עדי המדינה נגועים באינטרסים דומים. התביעה לא עמדה בנטל להוכיח שסחט".
פרשת איתן חייא - כתבות נוספות:
- פיצוח: כך הופל "הסנדק ממגדל W"
- שיטת הסחיטה: כלבים מאיימים במגדל בת"א
- "חייא אמר: אני גרוע מהשטן, אתה הכלב שלי"
- פרקליטו של חייא: "הוא סטר לעד המדינה במשרדי"
- העבריין איתן חייא עתר: רוצה סיגרים בכלא
השופט גורנפינקל הוסיף: "אף שסווגו כעדי מדינה, לא מדובר בעדי מדינה קלאסיים, הם טענו שחייא איים עליהם ועל משפחותיהם, אך חייא טען שמדובר בנוכלים שהערימו עליו והוא דרש באופן לגיטימי את כספו בחזרה. לעדי המדינה היה עניין רב לחתום (על הסכם עד מדינה, ג"מ). החוקרים התעלמו מקשיים בעדותם, בעייתיות בחקירה... דברי עד המדינה נעשו כראה וקדש בעיני החוקרים".
על העבירות הכלכליות שבהן הורשע חייא - הלבנת כספים שהביא מחו"ל - אמר השופט: "חייא בחר שלא לדווח על עסק להלוואות. מרבית ההלוואות ניתנו בעל פה. יש איסור לבצע פעולות שמטרתן להימנע מדיווח לרשויות".
כתב האישום שהוגש בשנה שעברה נגד חייא ושותפיו תיאר את האימה שהטילו על חייבים שלקחו הלוואות בריבית גבוהה במיוחד, ובכללה גבייה אלימה באמצעות איומים, מכות ואפילו ירי.
חייא, שעזב את ישראל ב-1981, חזר אליה ב-2004 והתמקם במגדל W היוקרתי בתל אביב. על פי האישום הוא הסתיר מרשויות האכיפה במדינה את רוב פעילותו הכלכלית, לא פירט את מקורות הכנסותיו, לא פתח חשבון בנק על שמו והתנהל במזומן. הוא ביצע עסקאות תוך הסתרת זהותו,
קיבל כספים באמצעות חשבונות בנק של אחרים ועוד. רק ב-2010 דיווח שברשותו כ-15 מיליון שקל.
אחרי חקירה ארוכה שניהלה היחידה המרכזית של מחוז תל אביב הצליח צוות החוקרים בראשות פקד יוני חג'ג' לגייס שני אנשים שנסחטו על ידי חייא והסכימו להפוך עדי מדינה והוברחו לארה"ב מחשש לחייהם.
על פי אחד האישומים, חייא הודיע לאחד המתלוננים שהוא חייב לו 700 אלף שקל במקום אדם שנפטר. אותו אדם נאלץ לשלם לו 20 אלף שקל מדי חודש במשך כמה שנים. על פי אישום אחר נטען שחייא וכמה מאנשיו תקפו אדם במרפסת ביתו בסטירות ואגרופים. על פי אישום אחר הוא אמר לקורבן: "אני לא אהרוג אותך. אני אתן לך לסבול כמו כלב כל החיים. אני אפגע בילדים שלך וכל החיים אתה תהיה כלב שלי".
שני אישומים כלכליים ייחסו לחייא מסירת מידע כוזב ופעולה ברכוש במטרה שלא יהיה דיווח - הלבנת כספים שהביא מחו"ל.
עו"ד מוטי כץ שמייצג את חייא אמר: "אני שמח רק על כך שהסיפור של עדי המדינה לפי הכרעת הדין היה מופרך ושבכל האישומים שהתייחסו אליהם הוא זוכה. לגבי שאר האישומים נקרא ונלמד את ההכרעה ואז נוכל להתייחס".
עו"ד גיא רוסו מפרקליטות תל אביב אמר לאחר הכרעת בית המשפט. "בית המשפט העביר מסר חד-משמעי בנוגע לביצוע עבירות אלימות וסחיטה כלפי אזרחים תמימים. המסר הוא המשך של אותה אכיפה של המשטרה, ימ"ר ת"א, רשות המסים והפרקליטות. בית המשפט זיכה את חייא בחלק מהעבירות נגד עדי המדינה כמתלוננים כי לא מצא ראיית סיוע (בנוסף לתלונתם- ג.מ), אך לא קבע ממצאים בנוגע לאמינותם".