שתף קטע נבחר

הפטור מארנונה על מבנים נטושים יקוצר

הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק לקיצור תקופת הפטור מתשלום ארנונה על מבנים שנהרסו או ניזוקו ואין בהם שימוש. יוזם החוק: "לא ייתכן שלא ניתן את הדעת להפסדים של כסף ציבורי ממאות אלפי מ"ר"

הכנסת אישרה היום (ד') פה אחד בקריאה טרומית את הצעת החוק לקיצור תקופת הפטור מתשלום ארנונה הניתן למבנים נטושים ברשויות המקומיות. הקיצור אושר לפי הצעת חוק פרטית של ח"כ רועי פולקמן (כולנו) לתיקון פקודת העיריות. הפטור קוצר למשך 3 שנים. בחוק הקיים, המחזיק במבנה נטוש שנהרס או ניזוק חייב לאחר תקופת הפטור בארנונה מזערית וסמלית במשך 5 שנים, ואם מצב המבנה לא השתנה חוזר הפטור המוחלט ללא הגבלת זמן.

 

נכס נטוש או הרוס: האם הוא יחויב בארנונה?

הצעה: הגבלת פטור מארנונה למבנים נטושים

 

לפי תיקון הפקודה, לאחר תקופת הפטור הראשונה לא יינתן פטור נוסף. מטרתו להגדיל את היצע הדירות בשוק שמצבו קשה עקב המחסור ויוקר הדיור. ח"כ פולקמן אמר למליאה כי "חוקי הארנונה משחקים לידיהם של בעלי המבנים הנטושים. הם לא ראויים למגורים, אבל ניתן לשקם אותם ולהוסיף אלפי יחידות דיור לזוגות צעירים. החוק החדש אמור להכניס לראש של בעלי הנכסים כי לא משתלם להם להחזיק בשטחי המבנים כבני ערובה".

 

הוא הוסיף כי "מבנים נטושים רבים ממוקמים בערים הגדולות על שטחים שכל אחד מהם יכול להפוך לנכס עתיר ממון. בעלי הנכסים מבינים זאת, ובינתיים, עד שתיפול לידם ההזדמנות, אין להם שום אינטרס לתרום את המבנה הנטוש להקמת בניין מגורים עממי, לפי יכולתם וצרכיהם של מחוסרי הדיור. לא כאשר בשטח אורבים יזמים של מגדלי דירות יוקרה מהם ניתן להרוויח את הכסף הגדול ללא מאמץ כלכלי ובטח בלי שמץ של מחשבה חברתית".

 

לדברי פולקמן, "העיריות לא חייבות להשתלב במשחק הזה ולוותר על הכנסות מארנונה של מיליוני שקלים, שלא נכנסים לקופות של הרשויות המקומיות והיו יכולים להיות מתועלים לפחות למימון שירותים טובים יותר לתושבים. לא ייתכן שנמשיך לעצום עיניים ולא לתת את הדעת להפסדים של כסף ציבורי ממאות אלפי מטרים רבועים של המבנים הנטושים שגם מכערים את מרכזי הערים הגדולות אם ניתן להפעיל נגד בעליהם את נשק הארנונה".

 

הצעת החוק הועלתה לראשונה בכנסת הקודמת בידי חבר הכנסת לשעבר, בועז טופרובסקי (יש עתיד), אך נגנזה בגלל הקדמת הבחירות. מאחורי יוזמת החקיקה עומד סגן ראש העירייה עופר ברקוביץ, ראש תנועת התעוררות, שמחזיק היום בתיק הפיתוח הכלכלי ועידוד התעסוקה.

 

לפני 5 חודשים קודמה ההצעה, אז סיפר ברקוביץ כי ב-2013 היו כ-1,500 מבנים נטושים על שטח כולל של כ-416 אלף מ"ר בעיר ירושלים לבדה. הפטור מארנונה נאמד בהפסד הכנסות שנתי של כ-37 מיליון שקל. מלאי זה איננו כולל מאות דירות ריקות שבעליהן תושבי חו"ל אשר אינם עושים בהן שימוש כלשהו. רוב הנכסים הנטושים הוגדרו כלא ראויים למגורים או לשימוש, ובמקרים רבים מהווים מפגעים סביבתיים מבחינה אסתטית או בטיחותית.


פורסם לראשונה 02/12/2015 23:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
שובר ארנונה חשבון תשלום
צילום: הרצל יוסף
מומלצים