דו"ח האו"ם: מ-2009 איראן לא מפתחת נשק גרעיני. זו מפת הגרעין האיראני
לקראת הסרת הסנקציות: בדו"ח חדש מודה סבא"א כי טהרן פעלה לפיתוח נשק גרעיני, אבל פעולותיה לא עברו את שלב התכנון והניסויים הבסיסיים
מכינים את הקרקע להסרת הסנקציות על איראן : הדו"ח החדש של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית קובע כי איראן פעלה בעבר לפתח נשק גרעיני, אבל פעולותיה לא עברו את שלב התכנון והניסויים הבסיסים.
לפי הדו"ח, שפרטים ממנו הגיעו היום (ד') לסוכנות הידיעות AP, העבודה "המאורגנת" ביותר על פיתוח נשק שכזה נעשתה לפני שנת 2003, אך פעולות מסוימות נמשכו גם עד 2009. על פי הסכם הגרעין שנחתם בקיץ האחרון בין טהרן למעצמות, ראש סבא"א התחייב אמור להגיש עד 15 בדצמבר את הדו"ח הרשמי שיכריע אם איראן עמדה בתנאים.
הניתוח של סבא"א מתבסס על מודיעין שהועבר אליה מארצות הברית, מישראל וממדינות אחרות, וכן מחקירות וראיונות שביצעה סוכנות הגרעין בעצמה. חשיבות הדו"ח היא בכך שהוא מהווה למעשה את סיום חקירת האו"ם על פיתוח נשק גרעיני באיראן, ובעקבותיו תגיע ככל הנראה הסרת הסנקציות על הרפובליקה האיסלאמית כחלק מההסכם.
בתגובה אמר סגן שר החוץ האיראני עבאס ארקצ'י כי הפרסום מוכיח שלתוכנית הגרעין של טהרן לא היה אופי צבאי. לסוכנות הידיעות האיראנית הוא אמר: "הדו"ח מאשר שהתוכנית האיראנית הייתה למטרות שלום".
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה לדו"ח כי "החקירה של סבא"א מוכיחה מעל לכל ספק שאיראן הפעילה תוכנית סודית לפיתוח נשק גרעיני, גם אחרי שנת 2003, כפי שאמרה ישראל. בנוסף חושף הדו"ח את טכניקות ההונאה וההסתרה של איראן בכל הקשור לתוכניתה הגרעינית. הדוגמה הבולטת ביותר לכך היא בהתנהלות סביב המתקן בפרצ'ין שממנו ניסו האיראנים להעלים ולטשטש ראיות לפעילותם האסורה.
"ישראל מצפה מהקהילה הבינלאומית להמשיך ולהעמיק את החקירה באמצעות סבא"א בתחומים אלה ולהפעיל את כל האמצעים העומדים לרשותה בכדי לוודא שאיראן לא תוכל לבנות בחשאי נשק גרעיני. ללא מיצוי חקירה זו העולם לא יידע להיכן הגיעה התכנית החשאית של אירן ומה הסטטוס הנוכחי שלה".
על פי ההסכם, איראן הייתה אמורה ליישם עד אמצע אוקטובר את "מפת הדרכים" שסוכמה בעבר עם סבא"א. היא נדרשה לאפשר לעקוב אחר יישום הצעדים המופיעים במסמך, ובהם: נוכחות ארוכת טווח של סבא"א באיראן; השגחה של סבא"א על ייצור האורניום מכל מפעלי האורניום למשך 25 שנים; מעקב ובלימה של חוגות של צנטריפוגות למשך 20 שנה ועוד.
העמידה של איראן בהסכם צפויה להביא להסרת כל הסנקציות והאמצעים המגבילים בתחומים הבאים:
- העברת כספים בין מוסדות ואישים מהאו"ם לבין מוסדות ואישים איראניים, כולל מוסדות כלכליים.
- פעולות בנקאיות, כולל ייסוד יחסים בנקאיים ופתיחת סניפים חדשים של בנקים איראניים במדינות החברות באו"ם.
- יישום ביטוח וביטוח-משנה.
- אספקה של שירותי הודעות כספיות, כולל SWIFT, למוסדות ופרטיים, כולל הבנק המרכזי של איראן ומוסדות כלכליים איראניים.
- תמיכה כלכלית בסחר עם איראן (אשראי חוץ, ביטוח או עירבון).
- התחייבויות למענקים, תמיכה כלכלית והלוואת זיכיונות לממשלת איראן.
- עסקאות באגרות חוב ציבוריות.
- ייבוא וייצוא של נפט ומוצריו, גז ופטרוכימיה מאיראן.
- ייצוא של ציוד או טכנולוגיה למגזר הגז והפטרוכימיה.
- השקעה במגזר הגז והפטרוכימיה.
- גישה של טיסות מטען לנמלי תעופה של האו"ם.
- ייצוא זהב, מתכות יקרות ויהלומים, גרפיט ואלומיניום, ותוכנות לשילוב תהליכים תעשייתיים.