שתף קטע נבחר

הקליפה מגלה: דינוזאורים דגרו על הביצים?

חוקרים מקנדה שבדקו קליפות ביצים מצאו: הדינוזאורים קברו את הביצים ואז דגרו עליהן

חוקרים שבוחנים קליפות ביצים ככל הנראה מצאו את התשובה לשאלה רבת שנים על אבולוציית הדינוזאורים: האם הם קברו את הביצים שלהם כמו תנינים או שמא קיננו ודגרו עליהם באוויר הפתוח כמו ציפורים?

 

התשובה, מסתבר, היא שתי האופציות, והיא נמצאה על ידי בחינת נַקְבּוּבִיּוּת קליפות ביצים עתיקות. הממצאים פורסמו השבוע בכתב העת PLoS One.

 

דוגרים על הביצים, שקודם לכן נקברו (צילום: מתוך דף הטוויטר של אוניברסיטת קלגרי)
דוגרים על הביצים, שקודם לכן נקברו(צילום: מתוך דף הטוויטר של אוניברסיטת קלגרי)

 

הארכוזאורים היא קבוצה של זוחלים קדומים וצאצאיהם, בהם עופות ומשפחת התנינאים, כמו גם פטרוזאורים ודינוזאורים. מכיוון שקנים פרה-היסטוריים לא נשמרו היטב, מרבית המידע שידוע על הארכוזאורים שנכחדו מגיע מהשוואות ומסקנות המבוססות על הארכוזאורים שעדיין קיימים - שיכולים לבנות קנים מכוסים שעליהם דוגרים עם גורם חום חיצוני, או שהם בונים קנים חשופים שמצריכים דגירה של הורי הצאצאים. חוקרים המנסים להבין את סוג הקן לרוב בוחנים את המאפיינים השונים של הביצים ואת סביבת הקן.

 

דינוזאור ענק (צילום: AFP PHOTO / MARK A. KLINGER / CARNEGIE MUSEUM OF NATURAL HISTORY) (צילום: AFP PHOTO / MARK A. KLINGER / CARNEGIE MUSEUM OF NATURAL HISTORY)
דינוזאור ענק(צילום: AFP PHOTO / MARK A. KLINGER / CARNEGIE MUSEUM OF NATURAL HISTORY)

 

צוות מחקר מאוניברסיטת קלגרי שבקנדה צבר בסיס נתונים של נקבוביות קליפות ביצה ושרידי ביצים של 120 ארכוזאורים חיים ו-29 ארכוזאורים שנכחדו. הצוות מצא מתאם חזק מאוד בין נַקְבּוּבִיּוּת קליפות הביצים וקנים חשופים ומכוסים של ארכוזאורים חיים.

 

דבר זה אומר שנַקְבּוּבִיּוּת קליפות ביצים יכולה לשמש כמדד לסוגי הקנים בקבוצות שנכחדו. אלו שייצרו קליפות ביצים בעלות נַקְבּוּבִיּוּת גבוהה נטו יותר לקבור את ביציהם בקנים, בעוד החיות שייצרו קליפות ביצים בעלות נַקְבּוּבִיּוּת נמוכה דגרו על ביציהם בקנים חשופים.

 

כאשר ניתחו החוקרים את הנתונים על הארכוזאורים שנכחדו, הם מצאו כי קנים מוסתרים

 היו שכיחים יותר בקרב דינוזאורים פרימיטיביים יותר. המעבר של תרופודים (תת-סדרה של דינוזאורים הכוללת אוכלי בשר ענקיים כמו הטי-רקס) מתקדמים מקנים מכוסים לחשופים כנראה אפשרה להם לנצל מקומות קינון חלופיים. השינוי הזה הנמיך את הסיכויים לקינון כושל בשל טריפה, הצפה או גשמים עזים – וייתכן שעובדה זו היא שתרמה להצלחה האבולוציונית של קבוצת המנירפטורים, שכוללת אובירפטורים וציפורים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך דף הטוויטר של אוניברסיטת קלגרי
קוברים וגם דוגרים. הדמיה
צילום: מתוך דף הטוויטר של אוניברסיטת קלגרי
מומלצים