רובים ומטעני נפץ: מבצעי הטבח - בני זוג
משטרת סן ברנרדינו שבקליפורניה פרסמה את זהות מבצעי הטבח במסיבה במרכז רווחה בעיר - סאייד פארוק וטאשפין מאליק, שנהרגו על ידי שוטרים. עמיתיו לעבודה של פארוק מספרים שהיה אדם שקט ואהוד מאוד. "הוא היה מוסלמי אדוק, נסע לסעודיה ושב ממנה עם רעייתו החדשה שהכיר ברשת"
השאירו את התינוקת אצל המשפחה ויצאו לרצוח: משטרת סן ברנרדינו שבקליפורניה פרסמה הבוקר (יום ה') את זהות שני האנשים שביצעו מסע ירי במרכז רווחה ומכון שיקומי לבעלי מוגבלויות בעיר, ורצחו 14 בני אדם ופצעו 17. השניים הם סאייד פארוק, בן 28, וטאשפין מאליק, בת 27. השניים נשואים, ולפי המשטרה המקומית, פארוק נולד בארצות הברית ומחזיק באזרחות אמריקנית והוריו הם ילידי פקיסטן.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
גורם פדרלי המעורב בחקירה אמר לעיתון "לוס אנג'לס טיימס" כי נבדקת אפשרות שפארוק נכח במסיבה ועזב אותה לאחר ויכוח שהתרחש שם. לאחר זמן קצר הוא שב עם חמוש נוסף והשניים פתחו באש. המשטרה מסרה כי ייתכן שהירי היה מתוכנן ולא ספונטני וכי הבעל ואשתו היו חמושים ברובי סער ומטעני נפץ. עם סיום האירוע פירקה המשטרה שלושה מטעני נפץ בזירה. גורמים פדרליים מסרו שכלי הנשק ששימשו את השניים נרכשו באופן חוקי. עוד נמסר שפארוק עבד כמפקח סביבה ומזון במחלקת הבריאות בסן ברנרדינו.
על פי הערכת המשטרה, רק בני הזוג - שנהרגו בחילופי אש עם שוטרים במהלך המרדף אחריהם - ביצעו את מסע הירי הקטלני. מוקדם יותר דווח על חשוד שנעצר, אולם כנראה אין לו קשר לאירוע.
ה-FBI לא פוסל אפשרות של פיגוע טרור
המשטרה נשאלה לגבי האפשרות שבני הזוג פעלו בהשראת ארגון הטרור הסוני "המדינה האיסלאמית" (דאעש), והשיבה כי נסיבות הירי נחקרות ושעדיין מוקדם לקבוע מדוע ביצעו השניים את הטבח הקשה. בבולשת הפדרלית האמריקנית, ה-FBI, לא פוסלים את האפשרות שהירי במרכז הרווחה בסן ברנרדינו היה פיגוע טרור.
המשטרה מסרה שבני הזוג "היו לבושים בבגדים טקטיים" ושברחו מזירת הירי במכונית דרך נתיב מילוט שתוכנן מראש. "אלה אנשים שבאו מוכנים", אמר מפקד המשטרה המקומית ג'ארוד במסיבת עיתונאים. "הם היו לבושים ומצוידים באופן שמעיד על כך שהם היו מוכנים. הם היו חמושים ברובים ארוכים ולא באקדחים", הוא אמר.
פארוק היה כאמור מומחה סביבתי במחלקת הבריאות בסן ברנרדינו. מפקד המשטרה סיפר שהוא עזב בזעם את המסיבה במשרד שבו עבד בטרם חזר למקום עם רעייתו מאליק. חוסאם עיילוש, מנהל המועצה ליחסים אמריקניים-איסלאמיים, סיפר שבני הזוג השאירו ביום רביעי בבוקר את התינוקת שלהם, בת שישה חודשים, אצל אמו של פארוק ולא שבו אליה. השניים, כך סיפר עיילוש, אמרו לאמו של פארוק שהם הולכים לפגישה אצל הרופא. כעבור כמה שעות גילתה האם שבנה ביצע ירי במקום עבודתו.
עמיתיו לעבודה של פארוק סיפרו שנדהמו לשמוע שהוא מעורב בירי הקטלני. שניים מהם היו בשירותים בזמן התקרית. לדבריהם, פארוק היה אדם שקט ומנומס שלא רב עם איש. עוד הם סיפרו שהוא נסע בתחילת השנה לסעודיה ושב ממנה עם רעייתו החדשה שהכיר ברשת. פטריק באקרי, עמית של פארוק במחלקה לפיקוח על מזון, סיפר שלשניים הייתה תינוקת ושהם "חיו את החלום האמריקני".
"פארוק מעולם לא נראה לי פנאטי"
באקרי ועובדת נוספת במחלקה, כריסטיאן נוואדיק, סיפרו שעבדו עם פארוק במשך שלוש שנים ושהוא לא נהג לפתוח בעצמו בשיחה עם חבריו לעבודה. עם זאת, לדבריהם, האיש הצעיר והמזוקן היה אהוד מאוד בעבודה ובילה זמן רב בשטח. הם ועמיתים נוספים של פארוק סיפרו שהוא היה מוסלמי אדוק, אך לעתים נדירות דיברו איתו על דת בעבודה.
"הוא מעולם לא נראה לי פנאטי, מעולם לא נראה לי חשוד", סיפרה גריזלדה רייזינגר, שעבדה עם פארוק עד חודש מאי האחרון. היא גם סיפרה שבמשרדו של פארוק ערכו באחרונה מסיבה לכבוד הולדת התינוקת של פארוק ושהוא יצא לחופשת לידה.
פרחאן חאן, גיסו של פארוק, סיפר שהוא הכיר אותו רוב חייו ושראה אותו לאחרונה בשבוע שעבר. "אינני יכול לומר עד כמה אני עצוב", הוא אמר בהודעה שפרסם במרכז אנהיים. "אין לי מושג מדוע הוא עשה דבר כזה. אני בהלם שמשהו כזה קרה. תנחומיי לאנשים שאיבדו את חייהם".
ב-2015: 350 מקרים של ירי המוני בארה"ב
הטבח הקטלני בסן ברנרדינו טלטל את העיר, שנמצאת 100 קילומטרים מזרחית ללוס אנג'לס ושבה גרים 200 אלף תושבים. גורמי ממשל אמריקניים אמרו שהאירוע במרכז הרווחה לא נשא את סימני ההיכר של ירי של "זאב בודד", אולם הוא שונה מפיגועים דומים שבוצעו על ידי דאעש או ארגוני ג'יהאד איסלאמי אחרים.
הגורמים אמרו, למשל, שמתקפת הטרור של דאעש בפריז בחודש שעבר התמקדה במקומות ציבוריים ונועדה לגרום לזעזוע גדול בעולם. לעומת זאת, הירי בסן ברנרדינו אירע במקום קטן ולא ממש ידוע וכוון נגד האנשים המוגבלים, בני משפחותיהם ועובדי המקום.
במהלך שנת 2015 נרשמו בארה"ב 350 מקרים של ירי המוני – שמוגדרים ירי שבו ארבעה אנשים או יותר נורים. כך על פי נתוני האתר shootingtracker.comשמבצע רישום של מקרי הירי ההמוני במדינה.
פעילים למען הגבלת כלי נשק, בהם נשיא ארה"ב הדמוקרטי ברק אובמה, טוענים שהנגישות הקלה לכלי נשק חם היא גורם מרכזי במגיפת הירי ההמוני. מנגד, אגוד הרובאים האמריקני ופעילים שתומכים בהחזקת נשק ללא הגבלות טוענים שהתיקון השני לחוקת ארה"ב מבטיח שלאמריקנים יש זכות לשאת נשק.