שתף קטע נבחר

 

למה הם תורמים מיליארדים?

אחרי שמארק צוקרברג הכריז כי יתרום 99% ממניותיו בפייסבוק, בדקנו מי עוד תרם מיליארדים ולמה הם עושים את זה?

השבוע הגיעה לעולם היורשת הראשונה לבית צוקרברג ואחריה הכרזה משמעותית נוספת. אביה, מייסד ומנכ"ל פייסבוק - הממוקם במקום ב-16 ברשימת עשירי העולם, יחד עם אישתו, ד"ר פרסיליה צ'אן, הכריזו בפוסט שנכתב לאחר הלידה כי יתרמו 99% ממניותיהם בחברה לצדקה. או במילים אחרות - אם פודים את הצ'ק היום, מדובר ב-45 מיליארד דולר שיוקדשו לדבריהם "לשיפור העולם למען הדור הבא".

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עולם טוב יותר בזכות פייסבוק

פרופ' אילנה סילבר מהחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת בר אילן שחוקרת את תחום הפילנתרופיה של האליטות, לא חושבת שהרעיון מאחורי התרומה הנדיבה הגיע רק בעקבות התפרצות רגשית של ההורים הטריים. "כבר מספר שנים צוקרברג מפגין עניין בפילנתרופיה ותרם עד כה סכומים מכובדים לטובת הקהילה. מעניין שבני הזוג לא הקימו קרן רגילה כמו שנהוג בדרך כלל, הם כנראה רוצים לתרום קצת אחרת מדפוס הקרנות. המשמעות היא שהתרומה יותר מפוקחת: הוא לא מבקש פטור ממס והוא ישלוט יותר על התרומה. אולי גם יש קשר להתרגשות מהאירוע הפרטי - התינוקת הביאה למחשבה לקראת העתיד"

 

אז למה אנשים תורמים את הונם? פרופ' סילבר עונה ומסייגת, בכל זאת מדובר בהחלטה פרטית בסופו של דבר. "יש המון מניעים שונים, זה תלוי בנסיבות. מהרגע שיש המון כסף צריך להחליט מה לעשות בו והוא הופך לסוגיה - בעיה. יש נטייה לחשוב שאנשים תורמים מתוך חיפוש יוקרה. אני מתנגדת לפרשנות זו. יש הרבה מניעים והם מתערבבים. אני לא מאמינה שניתן לדעת ממש עכשיו מה קורה בלב ליבם של אנשים".

 

היו שם קודם

כשאנחנו מדברים על מיליארדרים שהחליטו להחזיר את הונם לחברה, שני הפילנתרופים המובילים הם מייסד ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט ביל גייטס וגורו ההשקעות וורן באפט. הראשון הוא האיש העשיר בעולם, השני מדורג "רק" במקום השלישי וכבר ב-2006 הצהיר כי יתרום 99 אחוזים מהונו במהלך חייו למטרות צדקה. לעומת באפט, גייטס נשבע כי לאחר מותו הוא יתרום 95 אחוזים מהונו לצדקה ויוריש לילדיו את חמשת האחוזים הנותרים.

 

גייטס ובאפט מעשירים את העולם, גם בתרומות   (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
גייטס ובאפט מעשירים את העולם, גם בתרומות (צילום: gettyimages)
 

גייטס, שבחשבון הבנק שלו נחים 79.2 מיליארד דולר, מנהל את קרן ביל ומלינדה גייטס - הקרן הפרטית הגדולה והעשירה בעולם עם הון של 42.3 מיליארד דולר. מטרת הקרן ברמה הגלובלית היא להאבק בעוני ובמחלות במדינות מתפחות ובתוך ארה"ב לשפר את החינוך. לצדו של גייטס בניהול הקרן נמצא האורקל מאומהה (כינויו של באפט), שהוא ההפך המוחלט מגייטס והשקעותיו נמצאות סביב הכל - רק לא הייטק, טכנולוגיה או תקשורת.

 

בלי ציניות, שני המיליארדרים הם בעלי מוניטין מוצדק של עשירים שבאמת אכפת להם מהאנושות ועתידה. הם לא תמיד היו שם, בעיקר גייטס ש"סבל" ממוניטין של אדם שמייצר מונופולים ודורס את המתחרים הקטנים, אך לאחר שפרש מניהול מיקרוסופט עבר לעסוק בעיקר בנתינה ומאז שמו הטוב הולך לפניו. דוגמה חזקה להצלחתה של קרן התרומות היא כמעט הכחדתה של מחלת הפוליו במדינות עולם שלישי. בתחילת דרכה של הקרן, כ-400 אלף ילדים בשנה היו נולדים עם המחלה ונשארים משותקים בגללה וכיום הקרן הצליחה לצמצם את המספר ל-1000 ילדם בשנה.

 

השניים ייסדו את מיזם התחייבות הנתינה שפונה לעשירי העולם ומבקש מהם לתרום מעל 50% מהונם לצדקה. עד כה חתמו עליו 125 מיליארדרים ובין המצטרפים ניתן למצוא את צוקרברג, ראש עיריית ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג, הבמאי ג'ורג' לוקאס, מייסד חברת אורקל לארי אליסון ועוד רבים ומוכרים.

 

 

כל אחד תורם את חלקו

פילנתרופיה קיימת בכל שכבות האוכלוסייה ולא תמיד מדובר בסכומים של מיליארדים או בכלל בתורמים מיליארדרים. כמעט בכל פינת רחוב אפשר למצוא נדבנות בסדרי גודל שונים וזה מתחיל מגבוה ומגיע לכל אחד מאיתנו:

 

  • אי אפשר שלא להזכיר את הנדבן הגדול שלנו שבלעדיו דברים היו נראים אחרת - אדמונד ג'יימס דה רוטשילד (הברון רוטשליד בקיצור). רוטשילד, בן לשושלת ענפה של בנקאים אירופאים, עזר בזכות הונו לממן רכישת אדמות בתקופת העלייה הראשונה לארץ ישראל ולאחר מכן לפתח את היישובים הראשונים ביניהם ראשון לציון, ראש פינה וזכרון יעקב. אה, וגם פתח תקווה. הוא השקיע כ-5 מיליון לירות שטרלינג בהם רכש 500 אלף דונמים בארץ ישראל. מלבד זאת, קרן רוטשילד קיימת עד היום ופועלת בתחומי החינוך ועזרה לקהילה.

 

  • ג'ון ד. רוקפלר נחשב לנדבן הגדול בעולם, אפילו יותר מבאפט וגייטס ביחד. הוא אחד מאילי הנפט הראשונים בעולם,ייסד את חברת סטנדרד אויל שמיקמה אותו גבוה מעל כולם כאיש הכי עשיר בעולם אי פעם. מגזין פורבס חישב ומצא שאם משווים את אחזקותיו להיום הונו היה עומד על 318.3 מיליארד דולר. במהלך חייו תרם כחצי מיליארד דולר שהם שווי ערך ל-70 מיליארד דולר של היום.

 

  • שחקן הקולנוע ג'ורג' קלוני, שהונו האישי מוערך בכ-181 מיליון דולר, החליט לתרום את הכנסותיו מקמפיין נספרסו לקניית לווין שיטוס מעל אפריקה ויתעד פשעי מלחמה בסודן, בפרויקט שנקרא The Satellite Sentinel Project

 

 
  • ולפעמים התורמים הם אנשים מן השורה שרק רוצים לעזור ותרומה צנועה בסכום של 10 דולר יכולה להיות מצילת חיים. אחד מאותם סיפורים הוא של סמי גרינר שאתם בטח מכירים אותו מה-meme המפורסם של "success kid". אמו של כוכב הרשת הצעיר ניצלה את פרסומו האינטרנטי של בנה בן ה-8 על מנת לגייס כסף לניתוח להשתלת כליה בהול שאביו של סמי זקוק לו. הציבור התגייס ו-4885 אנשים תרמו למשפחה 100,995 דולר דרך פרויקט למימון המונים.

 

ממשיך להצליח - גורף מאה אלף דולר תרומות לאבא ()
ממשיך להצליח - גורף מאה אלף דולר תרומות לאבא

 

הרבה רצון טוב

פרופ' סילבר מסכמת: "צריך לעשות הבחנה בין אלו שתורמים בית ספר לכאלה שתורמים באופן ישיר כסף לעמותות או לנזקקים. למרות שיש כנגדם ביקורת שהם עשו זאת למען יוקרה או קידום המוניטין העסקי

 , צריך לזכור שהם משכנעים תורמים אחרים שיצטרפו אליהם. בכל זאת, יכול להיות שהתרומה נובעת מהרצון לעשות מעשה טוב"

 

צוקרברג נכנס למועדון המיליארדרים הפילנתרופים שכבר עשו את זה כשהוא בעצמו עוד היה עולל. למה חשוב להם כל כך לוותר על מיליונים? התשובה הפשוטה - כי הם יכולים ובעיקר מבינים שזה הדבר הנכון לעשות. ומה אצלנו? האלפיון העליון שומר את רוב הכסף שלו לעצמו ואנחנו נמשיך להסתפק בימי התרמה ובקופות הצדקה בסופר. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים