שתף קטע נבחר

 

מעין פורמן-שחף: "אני מוכנה לעבור 1.94 מ'"

למרות פציעות וחוסר מזל, הקופצת לגובה מציגה כבר שנים יציבות מרשימה ונחשבת לאחת מהאתלטיות המחוננות שהיו פה. כעת, היא תעשה הכל כדי להשיג את שני הסנטימטרים שחסרים לה להגשמת החלום האולימפי. אבינעם פורת שוחח איתה לקראת השנה החשובה בקריירה שלה

גם אם מעין פורמן-שחף לא מוכנה לומר זאת במלים מפורשות ("אני מסתכלת רק על התחרות הקרובה ולא מעבר לכך"), כמעט ברור כי השנה שבפתח תהיה החשובה ביותר בקריירה שלה. בגיל 29, היא אמורה להתמודד, אולי בפעם האחרונה, על המינימום להשתתפות באולימפיאדה.

 

כדי שהדבר יקרה, הקופצת בעלת המבנה המעולה (1.84 מ'), חייבת להשאיר על כנו רף בגובה 1.94 מ'. מספר פעמים כבר קבעה 1.92, שווה לשיא הלאומי באצטדיון פתוח שקבעה ראשונה דניאל פרנקל ב-2010. "בסך הכול" שני סנטימטרים בתחרות חשובה הנקראת בעגת הוועד האולימפי "תחרות מטרה", מפרידים בינה לבין החלום.

 

מעין שחף בבאקו. קרובה-קרובה לקריטריון האולימפי (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
מעין שחף בבאקו. קרובה-קרובה לקריטריון האולימפי(צילום: גטי אימגס)
 

 

שני סנטימטרים. דמיינו לעצמכם שני סנטימטרים. וההבדל הזה, שני סנטימטרים לכאן או לכאן, הוא הדבר שעבורו היא מתאמנת 11 פעמים בשבוע, שני אימונים בכל יום למעט יום שישי בו היא מסתפקת באימון אחד. על סנטימטר אחד או שניים תקום או תיפול קריירה. האם היא תצליח לעמוד במטרה?

 

פעם, לאחר שהגיעה לתחרות גמר אליפות אירופה בציריך 2014, מעמד מכובד לכל הדעות, שאלתי אותה מדוע בגמר לא הצליחה להפיק יותר מ-1.85מ'? היא התעצבנה על השאלה. קיבלה אותה כאילו לא הסתפקתי בכך שהגיעה לגמר. אוקיי, סיכמנו, מעין, אם תגיעי למינימום האולימפי ברגע הנכון, תקבלי את כל התהילה.

 

מקצוע הקפיצה לגובה הוא אחד הבודדים בו יש לאתלטיקה הישראלית מה להציע ברמה הבינלאומית. שני גברים השתתפו באולימפיאדות והשלישי בדרך. קונסטנטין מאטוסביץ' סיים במיקום הגבוה ביותר של אתלט ישראלי באולימפיאדות, חמישי בסידני 2000 עם 2.32. ניקי פאלי נשר במוקדמות בייג'ינג 2008 כשהיה כבר עמוק בתוך פציעתו המעיקה עם 2.20. דימה קרויטר השיג את המינימום לריו 2016 עם 2.29.

 

דימה קרויטר. ייצוג גברי בתחרויות הקפיצה לגובה בריו הובטח לנו, האם יהיה גם ייצוג נשי? (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
דימה קרויטר. ייצוג גברי בתחרויות הקפיצה לגובה בריו הובטח לנו, האם יהיה גם ייצוג נשי?(צילום: ראובן שוורץ)

 

בין הנשים, יש כיום שתי קופצות לגובה הנחשבות לשתיים מהאתלטיות המחוננות ביותר שהיו פה. דניאל פרנקל כיום מתאוששת מפציעה קשה וכולנו מאחלים לה כשירות והחלמה. עד הגעתה של פרנקל, פורמן-שחף הייתה שיאנית ישראל. מאז פרנקל הספיקה להגיע עד 1.94 מ' ולסיים רביעית באליפות אירופה באולם ב-2011, ופורמן-שחף השתפרה בעצמה וקבעה שיא אישי של 1.92 מ'. בשנים האחרונות תוצאה של 1.93 מ' מספיקה להעפלה לגמר אליפות העולם.

 

מה שמעודד בכל הקשור להמשך הקריירה של שחף-פורמן הוא יציבותה. בכל אחת מארבע השנים האחרונות היא קפצה לפחות 1.90 מ'. מה חסר לה? בין השאר קצת מזל. ב-2012, שנת האולימפיאדה הקודמת, היא נפצעה במהלך מחנה אימונים בקישינב והתקשתה לחזור לעצמה. היא נפגעה בתאונת דרכים כשנסעה עם מאמנה אלברט פונגין. המכונית לפניהם נעצרה בפתאומיות, הרכב שלהם גם עצר וכתוצאה מכך נכנסה בהם המכונית מאחוריהם שלא הצליחה לבלום. "היינו כמו מכונית סנדוויץ' בתאונה", נזכרת שחף-פורמן, "היא ניסתה לחזור לתחרויות אבל המוגבלות הזמנית גרמה לה לסיים את העונה מבלי ששיחזרה את יכולת השיא. גם ב-2014 הושבתה לחודש כשנפגעה בלסת במהלך אימון.

 

למרות שכבר השתתפה בגמר אליפות אירופה, הישגה הבינלאומי הטוב ביותר היה באליפות העולם במוסקבה ב-2013. פורמן-שחף חלפה על פני 1.88 מ' והייתה זקוקה לגובה אחד נוסף (1.92 מ') כדי להעפיל להצגת הגמר. פורמן-שחף עצמה כלל לא בטוחה שבמקרה שהייתה עוברת את הגובה, המארגנים היו מסכימים להעלות 14 קופצות לגבר, אך מקרי העבר מלמדים גם על מקרים בהם 17 ספורטאים העפילו לגמר – כך למשל היה בתחרות הקפיצה במוט באליפות אירופה באתלטיקה ב-2006. אברבוך היה אחד מאותם 17 קופצים שעלו לגמר, והמשיך לזכייה בזהב עם 5.70 מ'.

 

תאונת דרכים פגעה לה בהשגת הקריטריון ללונדון (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
תאונת דרכים פגעה לה בהשגת הקריטריון ללונדון(צילום: אורן אהרוני)
 

 

"מה, מקום 15 בעולם עם 1.88, זה לא מכובד?" שואלת-אומרת שחף-פורמן. אחר כך היא מסבירה את עמדתה: "למדתי לקחת את החיובי מכל סיטואציה".

שחף-פורמן התחילה את הקריירה הספורטיבית שלה כמתעמלת. היא אפילו הייתה אלופת ישראל. "כשניסיתי לקפוץ לגובה, התאהבתי במקצוע והחלטתי לעבור אליו. אם לא הייתי כל כך אוהבת קפיצה לגובה, הייתה מתאמנת כל כך קשה? כמה אנשים אתה מכיר שעושים מה שאוהבים ועוד מקבלים כסף על מה שהם עושים באהבה?", אומרת שחף-פורמן, פריקית של ספורט ואתלטיקה בפרט, עד כדי כך שבגיל 29 אינה מוכנה לחשוב אפילו על פרישה.

 

ייתכן ותנסי גם בגיל 33 להשיג את הקריטריון לאולימפיאדת טוקיו 2020?

"הכול פתוח, אם ארגיש שמיציתי, אפרוש. בינתיים אני לא מרגישה שמיציתי והכול עוד פתוח".

 

פורמן-שחף גאה בכך שהיא מתפרנסת ממקצוע אהוב. טוב, אפשר לסייג ולהזכיר שלא מדובר במשכורת עתק. את עיקר ההכנסה מביא הביתה בעלה, מאור, איש היי-טק.

 

גם הוא פריק של ספורט?

"עד שהכרנו, הוא לא היה כזה. עכשיו מאור מאוד מפרגן לי ומגיע לכול תחרות חשובה. הוא מאוד מתעניין בהצלחה שלי".

 

מעין שחף עם בעלה מאור. "הוא מאוד מפרגן" (צילום: פרטי) (צילום: פרטי)
מעין שחף עם בעלה מאור. "הוא מאוד מפרגן"(צילום: פרטי)

 

בואי נשחק בסיטואציה אפשרית: את ודניאל פרנקל קופצות ביחד בתחרות 1.94, ואת מגיעה למקום השני. מוכנה להסכם הזה?

"למה שאהיה במקום השני?".

 

אבל שתיכן תהיו אז באולימפיאדת ריו.

"המוטו שלי הוא תמיד להיות במקום הראשון. מה שקורה, קורה".

 

שובה של דניאל פרנקל, מאתגר אותך עוד יותר?

"אני לא מתכוונת לדבר על דניאל. הראיון הוא איתי, לא?".

 

אוקיי, יהיה מינימום אולימפי?

"מבחינת היכולות, אני מוכנה ל-1.94. כל המרכיבים צריכים להתחבר בתחרות אחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
מעין שחף
צילום: אורן אהרוני
מומלצים