שתף קטע נבחר

 

זה לא לוק סקייווקר, זה רק זיוף שלו

יציאת "מלחמת הכוכבים" ב-1977 שינתה את תעשיית הקולנוע בהוליווד ובעולם כולו. וכמו תמיד, גם להצלחה הזאת נוצרו העתקים: יוצרי "באטלסטאר גלקטיקה" שנתבעו, הטורקים שגנבו בלי בושה, האיטלקים שצילמו בנגב, והחלום של ג'ורג' לוקאס שהוגשם על ידי אחרים. זהו סיפורם

ה-25 במאי 1977 הוא יום היסטורי בדברי ימי הקולנוע. "מלחמת הכוכבים" יצא בבתי הקולנוע בארצות הברית וכבש את העולם בסערה. ג'ורג' לוקאס יצר עולם חלופי, פנטסטי, אבל אמין ואטרקטיבי כל כך שמשך את ההמונים ושבר את כל השיאים הקופתיים. מאז הפכו לוק סקייווקר, האן סולו, פרינסס ליה, ודארת' ויידר לדמויות משמעותיות בחיים של רבים כל כך ברחבי העולם, ועכשיו יש מי שמצפה שגם הסרט השביעי בסדרה "מלחמת הכוכבים: הכוח מתעורר" ישחזר את ההצלחה.

 

מלבד המהפכות ההפקתיות והשיווקיות שהביא הסרט, וההטמעה האדירה שלו בתרבות הפופולארית העכשווית עם אינספור ציטוטים, איזכורים, מחוות ופארודיות (בראשן "ספייסבולס" של מל ברוקס מ-1987) - המפץ הגדול של לוקאס גם סחף יוצרים שמיהרו להכות בברזל בעודו חם ולחקות את הלהיט, לפעמים אפילו לגנוב ממנו, בניסיון לזכות במעט מאבק הכוכבים והמזומנים שהותיר אחריו. הנה הם כמה מהחיקויים והזיופים הבולטים שצולמו ויצאו מיד אחרי - בזמן אמת.

 

"באטלסטאר גלקטיקה" (1978-79)

שנה עברה מאז צאת "מלחמת הכוכבים" לאקרנים השיק גלן א. לארסון את סדרת המדע הבדיוני המושקעת. העלילה סיפרה על כנופיית רובוטים בשם סיילונים שמערימים על בני האנוש בתיווכו של פוליטיקאי תככן בשם בלטאר, ומחריבים את רוב רובם. הניצולים מתקבצים סביב תחנת חלל עצומה בשם גלקטיקה, שמפקדה אדאמה סירב להתפתות ליוזמת השלום של בלטאר וה פך למנהיג שארית הפליטה. בנו אפולו וחברו הפרוע סטארבק מנהיגים את צי סילוני קרב המגוננים על חללית האם, ונאבקים במתקפות הסיילונים, תוך כדי בחינת הפוליטיקה הפנימית בשעת משבר.

 

הטריילר של "באטלסטאר גלקטיקה"

הטריילר של "באטלסטאר גלקטיקה"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הגיבורים: אפשר לראות בקפטן אפולו הנאה והכריזמטי (ריצ'רד האטץ') תואם לוק. זאת למרות שאביו המפקד אדמה (לורן גרין) אינו נבל אלא מפקד חכם ונערץ - יותר מהזן של אובי וואן קנובי. בתו היפהפיה אתנה (מארן ג'נסן) היא בת דמותה של פרינסס ליה, ולכן רק טבעי שתהיה מעורבת רומנטית עם תואם האן סולו, הלא הוא סטארבק השובב (דירק בנדיקט). ויש גם רובוט דמוי כלב - מעין שילוב של R2D2 ואיווק (שיגיעו אחר כך) שמלווה את הזאטוט בוקסי (נואה הת'אוויי - לעתיד אטריו מהסיפור שאינו נגמר).   

הנבל: הסיילונים נטולי פרצוף, אך השריון האפל שלהם מזכיר מאוד את הגרדרובה של דארת' ויידר. בלטאר החלקלק הוא הפנים של הרוע כאן, והוא זוכה כראוי לאדם במעמדו המרושע לתואר דוכס. הוא מזכיר בהתנהלותו את הקיסר פלפטין.

הנשק האולטימטיבי: הסד"כ הסיילוני העצום והמשוכלל.

 

חללית מדגם וייפר ב"באטלסטאר גלקטיקה". מישהו אמר X-ווינג?  ()
חללית מדגם וייפר ב"באטלסטאר גלקטיקה". מישהו אמר X-ווינג?
 

ובכל זאת משהו מקורי: הופעתה של "באטלסטאר גלקטיקה" על המרקע היתה ציון דרך בדברי ימי הוליווד, ובעקבותיה נוסד למעשה הז'אנר הקולנועי "אופרת חלל". אולפני פוקס/המאה ה-20 תבעו את לארסון על הפרת זכויות יוצרים וטענו כי העתיק מלוקאס וצוותו אלמנטים עלילתיים ועיצוביים כמו כלי החלל (דמויי X-Wing), אקדחי הלייזר והרובוטים. בתום התדיינות משפטית נקבע באופן עקרוני שאין מדובר בתכנים בלעדיים של הפקת "מלחמת הכוכבים", אלא בנוף יצירתי חדש שנפתח בהשראתה ובו יכולים להשתלב אחרים. כך הגיעו הצדדים לפשרה, והמהפכה התחילה.  

 

"סטארקראש" (1978)

לצד מאסטרים כמו של פליני, ברטולוצ'י ואנטוניוני, היוצרים האיטלקים היו ידועים כזייפנים קולנועיים, וכך גם לואיג'י קוזי שהגיב במהרה גם הוא ליציאת "מלחמת הכוכבים". הרולר (תמיד יש רולר) שנע על המסך מעדכן אותנו על מאבק בין קיסר היקום מול דוכס האופל. הבנדיטים החלליים סטלה סטאר ואקטון נתפסים ונכלאים, הם מקבלים חנינה ונשלחים ביחד עם אל הרובוט ומפקדו הישיר והירוק ת'ור - לאתר את הדוכס הנבזי, ולשחרר גם את בנו של הקיסר שנתפס בשבי. זה קורה אחרי חילופים של מטחי לייזר באוויר וביבשה ואפילו קרב לייטסייברים כמו של הג'דייז. 

 

הטריילר של "סטארקראש"

הטריילר של "סטארקראש"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הגיבורים: הקיסר במקרה הזה הוא דמות חיובית ואבהית, וכריסטופר פלאמר הבריטי שמגלם אותו פה על תקן אלק גינס - הוא אובי וואן קנובי. אקטון הנווט (מרג'ו גורטנר) על תקן לוק, בעל לייטסייבר משלו. הרובוט אל יכול לשמש על תקן צ'ובאקה כי הוא גדול וקשוח, R2D2 בגלל תושייתו, וגם C3PO כי הוא קצת נוירוטי. הטייסת הפוחזת סטלה (קרולין מונרו) על תקן האן סולו בגרסה נשית, שובבה ונדיבת מחשוף בלי הרבה סנטימנטים. מה שמשאיר לנו את הנסיך סימון כבבואה גברית לפרינסס ליה בגילומו של דיוויד האסלהוף הצעיר.

 

מרג'ו גורטנר עם לייטסייבר בלי בושה. משמאל: דיוויד האסלהוף ()
מרג'ו גורטנר עם לייטסייבר בלי בושה. משמאל: דיוויד האסלהוף

הנבל: הדוכס זארת' ארן הוא בעל תואר של כבוד ומוגדר כנציג האופל. מסכת מתכת אין לו, מראה של משוגע דווקא כן.

הנשק האולטימטיבי: קרינה אדומה קטלנית בשירות דארת' ארן שעשויה להשמיד כוכבי לכת - אולדרן ודומיו.

ובכל זאת משהו מקורי: למרות כל הקשיים ההפקתיים והתקציביים (הסרט צולם במשך חצי שנה), נוצר לו ב-1981 המשכון בדמות "בריחה מגלקסיה 3", ובו יותר התנסויות אירוטיות מהרפתקאות בחלל.   

 

"היומנויד" (1979)

"The Humanoid" של אלדו לאטו הוא עוד חיקוי איטלקי לא אלגנטי במיוחד, בכיכובם של ריצ'רד קיל (מלתעות מסרטי ג'יימס בונד), קורין קלרי וברברה באך. העלילה מספרת על כוכב מטרופוליס ובו חברה מפותחת ומתקדמת וגם תמימה. כשלורד גראל המרושע בורח מהמאסר שגזר עליו אחיו מנהיג הדמוקרטיה הגלקטית, ובעזרת צי החלליות המרשים שלו (שמזכיר מאוד את זה של האימפריה מ"מלחמת הכוכבים") מתכנן להפיל את השלטון. רגע לפני שהמזימה צולחת, לוחם צעיר וחוקרת יפהפיה חוברים להיומנויד הענק שהשתחרר מלפיתת שוביו ומסכלים את האיום הנורא.

 

הטריילר של "היומנואיד"

הטריילר של "היומנואיד"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הגיבורים: ניק על תקן לוק (והדמיון בשם לא מקרי) - לוחם צעיר שהוא במקרה אחיינו של לורד גראל. המדענית ברברה גיבסון על תקן ליה. גולוב ההיומנויד כשילוב של האן סולו וצ'ובקאה. והרובוט טום טום על R2D2.

  

לורד גראל. גם הוא אביר אפל ומרושע ()
לורד גראל. גם הוא אביר אפל ומרושע

הנבל: לורד גראל, שהוא ברנש חסר רחמים העוטה על עצמו משום מה חליפת מתכת שחורה שכוללת גם מסכה וקסדה א-לה דארת' ויידר

הנשק האולטימטיבי: חומר שיהפוך כל אדם לחייל נאמן חסר תודעה. ויש גם רובי לייזר וחלליות.

ובכל זאת משהו מקורי: חלק גדול מהסרט צולם בישראל באנדרטת חטיבת הנגב בקרבת באר שבע.

  

"פלאש גורדון" (1980)

הדמות של פלאש גורדון באה לעולם הרבה לפני לוק סקייווקר. למעשה המאייר אלכס ריימונד יצר אותו על דפי הקומיקס בינואר 1934 - עשר שנים לפני הולדת לוקאס. אבל רק אחרי יציאת "מלחמת הכוכבים", נמצאה התנופה להפיק סרט הוליוודי מפנטזיית החלל הזאת (שעלתה על המסך כבר בשנות ה-30 בפורמט של סרטוני סריאלז) ובבימויו של מייק הודג'ס. גורדון הוא שחקן פוטבול בכדור הארץ שנסחף להרפתקה בחלל החיצון בעקבות מדען מטורף שחוזה את סוף העולם.  

 

הטריילר של "פלאש גורדון"

הטריילר של "פלאש גורדון"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לאחר שעוזרו הפחדן (וויליאם הוטקינס ששלוש שנים לפני כן הופיע ב"מלחמת הכוכבים" כאחד מטייסי צי המורדים במתקפה על כוכב המוות) נמלט, ד"ר זרקוב חוטף את פלאש ודייל ארדן הנאווה בדרך לכוכב מונגו. שם הם נכנסים לסבך של תככים בהיכלו של הקיסר מינג חסר הרחמים, המתיימר להיות שליט הגלקסיה. כשפלאש מצליח לתווך בין שני היריבים המרים הנסיך בארין והנסיך המכונף וולטאן, הוא בעצם כורת ברית שתהווה בסיס למרד בדיקטטור שכמו באגדות מתכוון להפוך את דייל לאשתו.

 

הגיבורים: פלאש גורדון (סם ג'יי. ג'ונס) מוביל את העלילה כלוק והוא גם בלונדיני, אם כי השרמנטיות השחצנית שלו מזכירה יותר את האן סולו. זרקוב (חיים טופול שלנו) הוא מקביל ראוי לאובי וואן, וארדן (מלודי אנדרסון) יכולה לשמש על תקן פרינסס ליה, למרות שיש בנמצא נסיכה אחרת - אאורה בגילומה של אורנלה מוטי. מדובר בתסבוכת רומנטית שנעדרה מ"מלחמת הכוכבים" שכן אאורה חושקת בפלאש, אך חולקת רומן עם בארין (טימותי דלטון, ג'יימס בונד לרגע) דמוי הרובין הוד או האן סולו - שני איקונים של גנבים טובי לב. וולטן (בריאן בלסד) גדול, רועש וגרגרן כמו צ'ואי לצורך העניין.  

 

פיטר וויינגרד מתחת למסכת גנרל קליטוס. מזכיר לכם מישהו? ()
פיטר וויינגרד מתחת למסכת גנרל קליטוס. מזכיר לכם מישהו?
 

הנבל: מינג בעל השם והלוק האסיאתי מגולם דווקא על ידי מקס פון סידוב השבדי (לו שמור תפקיד גם ב"הכוח מתעורר"), והוא בן דמותו של פלפאטין המושך בחוטים. אבל זהו יד ימינו הגנרל קליטוס בעל מסיכת המתכת שמתבקש להשוותו לדארת' ויידר.

הנשק האולטימטיבי: לרשות מינג יש מכשור בעזרתו הוא יכול לשלוט כרצונו במזג האוויר וכוחות הטבע ביקום כולו.

ובכל זאת משהו מקורי: כסטודנט קולנוע לוקאס חלם לעבד את פלאש גורדון ממנו הוקסם כילד. הניסיון כשל אך מתוכו נולד העולם של "מלחמת הכוכבים".  

 

"גלקסינה" (1980)

מבחינת העלילה אין הרבה בין הקומדיה הטראשית הזו של וויליאם סאקס ליקום של לוקאס, אבל כן יש פה אלמנטים צורניים דומים מאוד, וגם איפיון דמויות ומרחבים בהשראתו. כך למשל במקרה של סצנת הקנטינה המפורסמת מ"תקווה חדשה" שמושאלת במקרה זה במסעדה מלאה בחייזרים ממינים שונים ובה מוגש בשר אדם.

 

הטריילר של "גלקסינה"

הטריילר של "גלקסינה"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הגיבורים: גלקסינה (נערת הפלייבוי דורות'י סטראטן בתפקידה הראשי היחיד) שמובילה את העלילה היא אנדרואידית פתיינית מה שלא קושר אותה בכלום ל-C3PO הא-מיני בעליל. אבל מי שמוצאים עצמם נמשכים אליה הם הקאובוי החללי באז וגם טייס בשם ת'ור (האם זה חיקוי של "Starcrash" שמחקה את "מלחמת הכוכבים"?). שניהם יכולים לשמש פה כהאן סולו.

הנבל: בין החייזרים, מתחבא אחד עם מסכת זהב. שמו אורדריק, ובדיעבד גלקסינה מגלה שהוא רובוט כמוה.

הנשק האולטימטיבי: אין פה אחד כזה מלבד אולי הומור מטופש.

ובכל זאת משהו מקורי: זמן קצר אחרי סיום הצילומים, סטראטן - נערת פלייבוי לשנת 1980 - נרצחה והיא בת 20 בלבד. גופתה העירומה התגלתה לצד בן זוגה לשעבר, שעל פי החשד נטל את חייה, אנס אותה והתאבד. 

 

"הקרב מעבר לכוכבים" (1980)

המפיק רוג'ר קורמן הצטרף לחגיגה עם הבמאי ג'ימי טי. מורקאמי בגרסה ששואבת אינספור אלמנטים מהתסריט של לוקאס ובו נער צעיר בשם שאד, שבברכת הלוחם הזקן, עוזב את החווה החקלאית שלו כדי לארגן מרד אינטר-גלקטי נגד דיקטטור אכזר ומאיים בשם סאדור. ברית המורדים המתגבשת כוללת קאובוי חלל, קבוצה של חייזרים שתקנים עם כוחות על, מתנקש אגדי ומנודה, לוחמת קשוחה וגם יצור דמוי לטאה. כולם משלבים כוחות נגד הרודן וצי החלליות והנשק העומד לרשותו. מדובר במיש-מש של לוקאס למערבון "שבעת המופלאים" של ג'ון סטרג'ס ו"שבעת הסמוראים" של אקירה קורסווה.

 

הטריילר של "הקרב מעבר לכוכבים"

הטריילר של "הקרב מעבר לכוכבים"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הגיבורים: שאד (ריצ'רד תומאס) הוא לוק וזה ברור בגלל נעוריו בחווה, וזד הלוחם הזקן משמש כמנטור שלו מהזן של וואן קנובי. מי שלוקח את מקומו של האן סולו הוא ג'ורג' פפארד (שבהמשך ינהיג כחניבעל סמית' את הצוות לעניין ביחד עם דירק בנדיקט. זוכרים? מדובר בקפטן סטארבק מ"באטלסטאר גלקטיקה), ובמקום ווקי שעיר יש לנו קיימן לטאתי. כפרינסס ליה יש לנו את אקסין הלוחמת (סיביל דנינג) ובמקום רובוטים יש את החייזרים השתקנים וגם כמה מחשבי על.

 

"מורדים, פושעים, שכירי חרב" - ערבוב בין "מלחמת הכוכבים" ל"שבעת המופלאים" ()
"מורדים, פושעים, שכירי חרב" - ערבוב בין "מלחמת הכוכבים" ל"שבעת המופלאים"

הנבל: אין לו מסיכה, יש לו כתם לידה ליד עין שמאל, אבל סאדור (ג'ון סקסון) הוא חתיכת מניאק תאב כוח.

נשק אולטימטיבי: הטכנולוגיה שעומדת לרשות סאדור אינה משמידה כוכבים, רק מכווצת אותם.

ובכל זאת משהו מקורי: קורמן שכר איש אפקטים צעיר בשם ג'יימס קמרון כדי שיבנה את המודלים של החלליות, בהשראת "מלחמת הכוכבים". בעתיד הוא יהפוך לאחד הקולנוענים הבולטים בהוליווד, אבל עוד לפני "שליחות קטלנית 2", "טיטניק" ו"אווטאר", המודלים שלו זכו לשימוש נוסף בשירות קורמן ב"Space Raiders" שהפיק מ-1983.

 

"האיש שהציל את העולם" (1982)

הסרט מבית תעשיית הסרטים ישליצ'ם של איסטנבול (שחוקי זכויות יוצרים הינם מדע בדיוני מבחינתה) נקרא "האיש שהציל את העולם", אך בעולם האמיתי שממש לא זקוק להצלה ברוח הסרט, הוא ידוע פשוט בכינויו "מלחמת הכוכבים הטורקי". הבמאי המקומי הוותיק צ'טין אינאנץ' אימץ מוטיבים שונים מהיקום של לוקאס וחירבש תסריט ביחד עם השחקן הראשי ג'ונייט ארקין, שהוקסם מהפלא הקולנועי ההוליוודי הזה.

 

"האיש שהציל את העולם" וגנב מ"מלחמת הכוכבים"

"האיש שהציל את העולם" וגנב מ"מלחמת הכוכבים"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הכוכב המקומי מופיע כגבר קשוח שהתרסק על כוכב מדברי ונאבק במכשף מרושע, וכן חייזריו המרושלים, מפלצות וזומבים, בעזרת חרב עצומה (הנחשדת כעשויית קרטון) והכוח - שהוא אללה במקרה זה. יש פה גם חלליות שנחטפו מ"מלחמת הכוכבים", וסצנת הקנטינה שנוכסה לטובת הסרט. זוהי יצירת מופת מעורבלת לחובב טראש, קאלט אמיתי לבעלי עצבים חזקים.

 

יש נבל במסכה, יש גיבור עם כוחות על ויש גם חרב עוצמתית. "האיש שהציל את העולם" ()
יש נבל במסכה, יש גיבור עם כוחות על ויש גם חרב עוצמתית. "האיש שהציל את העולם"
 

הגיבורים: מוראט (ארקין) הוא טייס קרב מסוקס שמציג מיומנות מרשימה באמנויות לחימה עם ובלי החרב וממלמל פסוקים מהקוראן ששונים לחלוטין מתורת הג'דיי. עלי חברו הוא השובב - א-לה האן סולו - שיש ברשותו שריקה מיוחדת לכיבוש הבנות. ויש גם עלמה במצוקה שנכבשה ונכלאה על ידי המכשף.

 

במקום סטורמטרופרים, אנשי פח. "האיש שהציל את העולם" ()
במקום סטורמטרופרים, אנשי פח. "האיש שהציל את העולם"

הנבל: המכשף בן אלף השנים נולד בכדור הארץ ורוצה לשוב אליו כדיקטטור. לא ברור איך אנחנו אמורים לקבל אותו ככזה עם מסכה וכרבולת אדומה מגוכחת. 

הנשק האולטימטיבי: הקלישאות של המכשף יעלו חיוך על פניכם, ולהבות בעולם המגוחך של הסרט.

ובכל זאת משהו מקורי: יש גניבה של זכויות יוצרים, ויש גניבה של ממש. לצורך ההפקה, היוצרים הטורקים שיחדו שומר בבית הקולנוע באיסטנבול, נטלו את הסלילים של "מלחמת הכוכבים" ושכפלו חלקים ממנו בתור אפקטים מיוחדים לפני שהשיבו אותו למקום בבוקר. למעשה: כשמוראט ועלי בפעולה כטייסים, הם מצולמים כשהם חובשים קסדות של אופנוע ומאחוריהם מוקרנות סצנות של קרבות החלל מתוך הסרט של לוקאס.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים