שתף קטע נבחר
 

שטייניץ: "נפתח את הים לחברות גלובאליות נוספות"

שר האנרגיה הזהיר הערב מפני "חוסר ביטחון אנרגטי": "אם היינו פועלים כמדינה מתוקנת, היו לנו היום 2-3 שדות גז ובעיקר ביטחון אנרגטי, הכנסות למדינה ואוויר נקי יותר. העיכובים גרמו נזק של עשרות מיליארדים". על רפורמה בחברת החשמל: "אין עוד שום החלטות על מתווה"

"כשר האנרגיה לא אוכל להתחייב לרמה סבירה מינימאלית של ייצור אנרגטי, כשכל החשמל מיוצר משדה אחד בעומק הים", כך אמר הערב שר האנרגיה, יובל שטייניץ, בכנס חשמל 2015 שעורכת באילת התאגדות מהנדסי חשמל ואלקטרוניקה בישראל.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

השר, שנשא דברים בטקס הענקת אות הוקרה למהנדסי חשמל, התייחס להתנגדויות למתווה הגז. "אנחנו מתחת לקו האדום, אולי אפילו מתחת לקו השחור בביטחון אנרגטי. אם יש תקלה בעומק 1,700 מטר בעומק הים - לוקח שבועות לתקן, שום צוללן לא יכול להגיע לעומק הזה, גם שום צוללת, רק רובוטים תל מימיים.

 

"עוד חמש שנים נביט אחורה ונאמר - גילינו בשנת 2010 את אוצר הטבע הכי גדול בישראל - ו-10 שנים אח"כ הוא שוכב כאבן שאין לה הופכין בלב הים, בלי פיתוח, בלי הכנסות ובלי ביטחון אנרגטי", הוסיף. "האם זה אפשרי? לצערי הרב - התשובה היא שזה לא מצב בלתי סביר, היינו בדרך לשם. זה המצב בשנים האחרונות, גילינו את שדה לוויתן בשנת 2010 - היום אנחנו בתחילת 2016 ועוד לא התחלנו לפתח אותו.

 

"אם היינו פועלים כמדינה מתוקנת ופועלים במתכונת מואצת, היינו יכולים להיות עם 2-3 שדות ובעיקר עם ביטחון אנרגטי, הכנסות למדינה ואוויר נקי יותר", אמר השר. "העיכובים הללו, שנמשכו 3-4 שנים, גרמו נזק של עשרות מיליארדים. שמתי בראש סדר העדיפויות לקחת אחריות ולקדם תהליך בכמה חודשים, אחרי עיכובים של כמה שנים. התוצאה היא מתווה הגז שאושר בממשלה ובכנסת ומחכה עכשיו לתום ההתייעצות במשרד הכלכלה כדי שיכנס לתוקף".

 

"משלמים מחיר סביר עבור הגז"

בהתייחסו לביקורות הנשמעות נגד המתווה ציין כי "זה לא מתווה סביר, זה מתווה טוב, ובכל השוואה בינלאומית הוגנת אפילו מבנה טוב מאוד. אנחנו משלמים מחיר סביר עבור הגז וזאת למרות שהשדות שלנו במים עמוקים מאוד, בניגוד לארה"ב ואירופה", הוסיף. "כשאנו מסתכלים על המתווה מבחינת חברות הגז והנפט יש לנו את הדרישות הנוקשות ביותר במדינות המערב. יש לכך הצדקה וסיבות, אבל אי אפשר כשאומרים שהממשלה נכנעת, מתרככת. אנחנו פונים לחברות אנגיה לחזור לחפש גז בישראל - ואנחנו הולכים לפתוח את הים בשיטת המכרזים בחצי השנה הקרובה ורוצים שחברות גלובאליות גדולות אחרות ימצאו גז".

 

בהמשך דבריו התייחס השר לרופרמה ברשות החשמל והדחתה של אורית פרקש מתפקיד היו"ר. "היו טענות שאני עושה את זה מסיבות אישיות בגלל יושבת ראש רשות החשמל. להד"ם - הרפורמה נדרשת והייתי עושה אותה בלי קשר לזהות. במשך 10 שנים מינהל החשמל ורשות החשמל משתקים זה את זה וזה הלך והחמיר. לכן אחד המהלכים הראשונים שלי היו לאחד אותם לרשות חשמל מאוחדת אחת, שבמקום לשתק זה את זה תאפשר לנו לנוע קדימה.

 

השר התייחס גם לרפורמה נוספת המתוכננת בחברת החשמל, לאחר שכל הניסיונות הקודמים ב-20 השנים האחרונות להוציא אותה לפעול כשלו כפי שגילה דו"ח מבקר המדינה לאחרונה. "הכרזתי על מאמץ מרוכז להשלים רפורמה בשנת 2016", אמר. "התחלנו לעבוד עליה, אך אין עוד שום החלטות על מתווה. זה רק בדיונים ראשונים אבל אנחנו נחושים להוביל עם חברת החשמל והעובדים רפורמה ולעובדה שזה לא צלח אסור לרפות את ידינו. ישראל חייבת גם להגביר את הקצב של כניסת אנרגיות מתחדשות, סולאריות ורוח - והרפורמה תשרת גם את המטרה הזו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים