שתף קטע נבחר

 

שיפוץ שחוסך: הכינו את הבית לשינוי האקלים

אנשי פרויקט TABULA האירופי יודעים שלפעמים מספיק שינוי קטן בשביל לקבל תוצאה גדולה, ומבחינתם שינוי האקלים יכול להיבלם אם רק התושבים יהפכו את בתיהם ליעילים יותר מבחינה אנרגטית

לפני חמש שנים עברנו לבית ישן שהיו לו קירות בטון שעוביים 20 סנטימטרים וגג אסבסט שכבר אסור להשתמש בו. תמיד היה שם חם בקיץ וקר בחורף. כשהחלטנו לשפץ אותו החלפנו לגג אטום ומבודד מפני החוץ, עטפנו את הבית בשכבה מבודדת, התקנו חלונות איכותיים והגדלנו את הפתחים כדי לזכות ביותר תאורה טבעית בבית. היום הבית נעים ומואר, וקל לחמם ולקרר אותו.

 

עוד כתבות בזווית - סוכנות ידיעות למדע וסביבה:

לייק לאנרגיה נקייה

מכוניות? לא אצלנו

מפריז תצא הבשורה?

 

בהשוואה לשני בתים זהים באותו היישוב שלא זכו בהתאמות אקלימיות, שבהם גרות משפחות באותו הגודל ועם ילדים באותם הגילים בערך, אנחנו חוסכים בהוצאה על חשמל 650-100 שקלים בכל חודש, שמצטברים לסכום עצום במשך שנים. ברור שיש הבדלים בהרגלי השימוש במוצרי חשמל, אבל גם אם לוקחים בחשבון את העניין הזה עדיין החיסכון בזכות הבידוד הוא גדול.

 


 

פרויקט אירופי ייחודי בהיקפו בשם TABULA עוסק בנושא הזה בדיוק - 20 המדינות המשתתפות בו פועלות להעריך את הביצועים האנרגטיים של מבנים באירופה ואת הפוטנציאל לחיסכון אנרגטי בהם.

 

התוצאות מאפשרות למשרדי הממשלה הרלוונטיים לקבל החלטות מושכלות על חיסכון אנרגטי פוטנציאלי, על הקטנת פליטות גזי חממה ועל צמצום הזיהום באמצעות שיפוץ מבנים קיימים בלבד. כלומר לא חייבים לבנות חדש, אפשר גם סתם לתקן.

 

איפה אתה גר?

הפרויקט ממפה את סוגי הבניינים השכיחים במדינות האירופיות החברות בו (אוסטריה, איטליה, אירלנד, בולגריה, בלגיה, בריטניה, גרמניה, דנמרק, הולנד, הונגריה, יוון, נורבגיה, סלובניה, ספרד, סרביה, פולין, צ'כיה, צרפת, קפריסין ושבדיה).

 

הבדיקה מתמקדת בגיל המבנה, בחומרי הבניין שמהם הוא עשוי, מספר הדירות, האמצעים לחימום ולקירור, האם קיים בידוד ומאיזה סוג, באזור האקלימי שבו הוא נמצא ועוד

.

 

החוקרים הפועלים במיזם בדקו מהי שכיחות המבנים השונים באזורי המחקר; הנתונים האלה נאספו ומשוקללים בנוסחה מיוחדת שתוצאתה היא מספר שמציין את הביצוע האנרגטי של כל סוג מבנה. אחר כך הם חישבו שתי רמות של חיסכון אנרגטי -רגיל ומתקדם, שמתייחס לרמת השיפוץ הנדרש בכל בניין (בידוד הגגות, הרצפות, הקירות, החלונות וכדומה), שדרוג מערכות החימום והקירור (החלפה המערכות לכאלה שצורכות פחות אנרגיה, בידוד הצינורות ועוד).

 

שיפוץ לרמה רגילה של חיסכון אנרגטי כולל בידוד רגיל, פשוט וזול יחסית שנותן את התמורה הכי גבוהה יחסית להשקעה. שיפוץ לרמה מתקדמת של חיסכון אנרגטי כולל את הרמה הטכנולוגית המתקדמת ביותר שקיימת, אלא שברוב המקרים הוא יקר יותר ובעל תמורה נמוכה יותר ביחס להשקעה הכספית.

 

הפתעה במחיר נמוך

באחרונה פורסם מאמר שמתאר את הפעילות הזו וסוקר את תוצאות הביניים של הפרויקט. התוצאות היו

 מפתיעות: באיטליה, למשל, התברר ששיפוץ פשוט וזול יכול לחסוך עד 77% מהצריכה האנרגטית של הבניינים באותו אזור, ובאמצעות שיפוץ מתקדם אפשר להגיע אף ל-85% חיסכון אנרגטי לעומת המצב כיום, אם כי בעלויות גבוהות יותר. ביוון שיפוץ פשוט יכול לחסוך עד 62% מצריכת האנרגיה, ובשאר המדינות האירופיות שנחקרו החיסכון מגיע ליותר מ-40% מהאנרגיה במבני מגורים, באמצעות שיפוץ לא יקר.

 

שדרוג המבנים תורם לא רק לרווחת האנשים שגרים בהם אלא יש לו תרומה עולמית גדולה בהרבה: צריכת האנרגיה של בתי המגורים קטנה, חסינות התושבים והמדינה בפני אירועי מזג אוויר קיצוניים (חום וקור) גדלה, פליטות מזהמים וגזי חממה לאטמוספרה מצטמצמת ואיתם גם שינוי האקלים. ובאופן די מפתיע, כל אלה יכולים לקרות באמצעות שיפוץ פשוט במחיר הגיוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן זאוסמר
בתים ישנים באיטליה. ארכיון
צילום: חן זאוסמר
מומלצים