שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

גירל פאוור. הנשים כבשו את הפרלמנט המצרי

הבחירות לפרלמנט לא עניינו את הציבור המצרי ושיעור ההצבעה היה נמוך מאוד, אבל לנשות המדינה זה לא ממש אכפת לאחר שנקבע מספר שיא של 87 מחוקקות בבית הנבחרים. והן מבהירות: "לא נהיה קישוט. באנו להשפיע"

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

הבחירות לפרלמנט במצרים נערכו במשך יותר מחודש בכמה סבבים של הצבעה, אך לצערם הגדול של הרשויות הן לא ממש עניינו את הציבור, בייחוד לאור התוצאות הצפויות, ושיעור ההצבעה היה נמוך ביותר עם 28 אחוזים כשרק 15 מיליון אזרחים הלכו לבחור מתוך 53 מיליון בעלי זכות הצבעה. אבל מי שמסתמן כמרוויח הגדול בבחירות, מלבד הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי, הן הנשים המצריות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם הגדול בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בתום השלב השני של ההצבעה עלה שמספר שיא של נשים (87) הבטיחו את מקומן בבית הנבחרים הבא שבו 568 מקומות - 17 נבחרו בבחירות אישיות, 56 במסגרת הרשימות המפלגתיות ו-14 נוספות ייבחרו על ידי הנשיא א-סיסי, שהוקצו לו מראש חמישה אחוזים מהמושבים בפרלמנט.  

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
אף ששיעור ההצבעה בבחירות הכלליות במצרים היה נמוך מאוד, נראה שדווקא אחוז ההצבעה בקרב הנשים היה גבוה מאוד, עובדה שכנראה תרמה למספר השיא של מחוקקות בפרלמנט החדש. 

 

היסטוריה של דומיננטיות גברית

מאז שנת 2000, שיעור הייצוג של הנשים בפרלמנט המצרי לא עבר את שלושת האחוזים. ב-2000 זכו הנשים בבחירות לפרלמנט (מועצת העם בזמנו) בשבעה מושבים בלבד מתוך 444. בפרלמנט של 2005 המספר ירד לארבעה מושבים בלבד. בפרלמנט שנבחר בנובמבר 2010 הוקצתה מכסה מיוחדת לנשים והן החזיקו ב-64 מושבים. אלא שבית נבחרים זה פוזר בעקבות המהפכה העממית בפברואר 2011 שהובילה להדחתו מהשלטון של חוסני מובארק. 

 

לאחר המהפכה המצרית נשבו במדינה הערבית רוחות של שינוי ומחוללי המהפכה קיוו ששיעור הנשים בפרלמנט יעלה באופן משמעותי. אלא שדבר זה לא קרה. בבחירות הכלליות שנערכו ב-2011 למועצת העם זכו הנשים ב-11 מושבים בלבד חרף העובדה שכאלף נשים העמידו את עצמן לבחירה. באותן בחירות עלו לגדולה האיסלאמיסטים ובראשם "האחים המוסלמים" ומפלגת "א-נור" הסלפית, שבבחירות האחרונות התרסקה. 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בבחירות הנוכחיות התמודדו אמנם רק 417 נשים, אולם התוצאות הרבה יותר מרשימות ואת הפרחים צריכות 87 המחוקקות החדשות לשלוח כאות תודה לנשיא א-סיסי בשל חוק הבחירות שחוקק ב-2014. בחוק נקבע כי בפרלמנט החדש ישוריינו 70 מושבים לנשים במסגרת הרשימות המפלגתיות וההקצאה שקיבל הנשיא למנות בעצמו חמישה אחוזים מהמחוקקים. תוצאות הבחירות מראות שהנשים קיבלו בפועל יותר מושבים ממה שהוקצה להן במסגרת המכסות שנקבעו בחוק החדש ושהן מהוות 15 אחוזים מכלל החברים בפרלמנט - נתון שיא. 

 

"לא נקבל שום חוק נגד האישה"

חברת הפרלמנט מיי מחמוד, שזכתה במושב מטעם "למען אהבת מצרים", הרשימה המובילה של הבחירות, הביעה לפני פרסום התוצאות תקווה שמספר הנשים בבית הנבחרים יהיה גבוה ויעמוד על 80. "המספר הזה 80 הוא בפני עצמו מעין גוש, אפילו אם זה לא בגלוי. זה גוש שמבטיח את זכויותיה של האישה. חברות הפרלמנט לא יקבלו שום חוק נגד האישה". למרות התוצאה המשימה וכניסתן של נשים רבות לבית המחוקקים, צפויה להן משימה קשה ביותר בסוגיות שקשורות למעמד הנשים במצרים כמו למשל חוק דיני אישות, אלימות במשפחה ותופעת ההטרדות המיניות במדינה. א-סיסי עצמו כבר הרבה מאז בחירתו לנשיא שהוא מחויב, יותר מקודמיו, להיאבק בתופעה הקשה. 

 

קיוותה ל-80 מושבים לנשים ובסוף קיבלה 87. חברת הפרלמנט מיי מחמוד ()
קיוותה ל-80 מושבים לנשים ובסוף קיבלה 87. חברת הפרלמנט מיי מחמוד

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

קבע מכסות ייצוג לנשים בפרלמנט. א-סיסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קבע מכסות ייצוג לנשים בפרלמנט. א-סיסי(צילום: AFP)

נשים שנבחרו לפרלמנט החדש הבהירו שאין להן כוונה לשמש "קישוט" בפרלמנט, אלא בהחלט להשפיע מתוכו. אולם גם הן יודעות שהדרך עוד ארוכה עד שנשים במצרים יגיעו לראש הפירמידה כפי שקרה למשל לאחרונה באיחוד האמירויות עם בחירתה של אישה ערבייה ראשונה לתפקיד יו"ר הפרלמנט. "אני מקווה שחברות פרלמנט יגיעו לראשות הוועדות הפרלמנטריות ואפילו לראשות הפרלמנט עצמה", אמרה ד"ר מיי אל-בטראן מרשימת "למען אהבת מצרים".

"אישה בראש הפרלמנט היא דבר קשה. הדרך עוד ארוכה. האישה עדיין סובלת מאפליה לטובת הגבר, אפילו בתוך הפרלמנט". 

 

ד"ר פרחנדה חסן, לשעבר מזכ"ל המועצה הלאומית של האישה במצרים, הזהירה את הנבחרות החדשות לפרלמנט. "אני מתנגדת לכך שהנשים בפרלמנט יהוו גוש שישרת רק את האינטרסים של האישה. האישה בפרלמנט לא צריכה לפעול מתוקף היותה אישה, אלא מתוקף היותה נבחרת ציבור על ידי העם ועליה לדון בכל הסוגיות שקשורות למשל לבריאות ולחינוך. הנשים השיגו באחרונה מעמד בתוך הפרלמנט ועליהן להוכיח את עצמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
עשו היסטוריה. מצביעה בקהיר
צילום: EPA
מומלצים