מחאה נגד מתווה הגז ברחבי הארץ
בקיסריה יצאה צעדת לפידים לעבר בית ראש הממשלה, מפגינים אחרים התקבצו בתל אביב, מודיעין, קריית שמונה, אשדוד, כפר יונה ועוד - במחאה על מתווה הגז המתגבש
מחאת הגז נמשכת: גם אמש (שבת) התקבצו מפגינים במוקדים שונים בארץ כדי למחות נגד מתווה הגז. אור-לי ברלב ממובילות המאבק אמרה כי "למרות הקור העז אנשים ממשיכים גם במוצ"ש הזה לצאת לרחוב מתוך הבנה שאנחנו נמצאים ברגע היסטורי שבו הציבור צריך לומר את דברו - שוד הגז לא יעבור. ראש הממשלה צפוי להגיע ביום שלישי לוועדת הכלכלה ולתת את עדותו בנוגע למתווה הגז. אנחנו נמצאים לאחר שבועיים של דיונים שבכל אחד מהם כל הצדקה והגיון מאחורי המתווה התפוררו אחד אחד".
ברלב ציינה כי טרם הגעתו של ראש הממשלה לוועדת הכלכלה תתקיים משמרת מחאה מחוץ לכנסת. ההפגנה המרכזית התקיימה הערב מול כיכר הבימה בתל אביב, והמפגינים צעדו לכיוון קריית הממשלה ברחוב בגין בעיר. המפגינים הניפו שלטים בהם נכתב: "שלישי בכנסת המתווה לא יעבור", "ביבי תן גז". הם קראו: "זה הגז של כולנו", "לא נכנעים לטייקונים", "העם יכול לשבור את המונופול", "גם בגשם, גם בקור שוד הגז לא יעבור".
המפגינים עטו על פניהם מסיכות של דיוקנאות השרים דרעי, כחלון וראש הממשלה: "ברגע שהם באו לחתום על המתווה, הם נפלו. זה המסר שלנו", קראו. "אם הממשלה תחתום, הממשלה תיפול". בקיסריה יצאו כ-200 מפגינים לצעדת לפידים מצומת הרחובות הדר-רוטשילד לבית ראש הממשלה.
אחד המפגינים, חאי בנימין, אמר: "המדינה הזו יקרה ואנחנו זולים. עד לפני חודש הייתי אזרח טוב ותמים. הספיק לי חודש שבו אני לומד את מי משרתים מנהיגי העם שלי. כנצר למשפחת הרצל ואחרי חודש בו עיניי לא נעצמות לנוכח השוד הזה אני רוצה לומר: 'אם נרצה המתווה הזה יהיה לאגדה. ממציאות לאגדה'". עילי אברמוביץ, פעיל מגמה ירוקה, התריע: "המתווה הזה הוא דוגמה מובהקת לאיך נבחרי הציבור שכחו את מי הם משרתים".
הפגנות נוספות התקיימו בצומת שילת במודיעין, במרכז רסקו בקריית שמונה, בגן העיר מול עיריית אשדוד, וברחבת העירייה והמתנ"ס בכפר יונה. צעדות מחאה נוספות יצאו מצומת נהריה על רחוב הגעתון בעיר עד כיכר דוד וגולית, מגן המייסדים לגן טיול בזכרון יעקב וממרכז העיר ערד לגן החמישה. סביב אזורי ההתכנסות ומסלולי הצעידה בערים השונות בוצעו חסימות צירים.
מוקדם יותר השבוע מנע היועמ"ש מהשר להגנת הסביבה, אבי גבאי, להשמיע את עמדתו נגד מתווה הגז בפני ועדת הכלכלה של הכנסת. "חובתו האתית של השר היא לא לחלוק על עמדת הממשלה בדיונים בכנסת", הורו לשר, שהביע בעבר התנגדות למתווה המוצע.
נציגי הממשלה השיבו בוועדת הכלכלה לשאלה הבוערת ביותר במחלוקת על מתווה הגז הטבעי - איזה מחיר ישלם הצרכן תמורתו בסופו של חשבון. הוועדה אמורה להעביר את המלצתה לראש הממשלה, שיכריע במחלוקת. עדיפות האופציה של הפיקוח הממשלתי על מחיר הגז, נוכח המחירים הגבוהים שעולים במתווה ההפעלה, בניגוד למגמת ההוזלה בשוק הגז העולמי, חזרה ועלתה מפי חברי הוועדה.
נציגי הממשלה העדיפו לדבר על "שיקולי תחרות" ועידוד המשקיעים בחיפושי הגז, וקימצו בכל דיבור ישיר לגבי כיסו של הצרכן, או שאם כבר דיברו בשני קולות. כך למדו הח"כים מצד אחד ש"פיקוח על המחירים בכלל לא היה עוזר כי אין מקום בעולם שהפיקוח עזר ואם היה - הוא גרם נזק. לא ניתן בו זמנית לפתח שדות גז ולפקח על המחירים", כדברי מוריס דורפמן נציג המועצה הלאומית לכלכלה בצוות שגיבש את המתווה. לעומתו גילו נציגי האוצר, כמעט בדרך אגב, ש"הטלת הפיקוח היא אופציה קיימת רק למקרה שהזכיינים לא יעמדו בתנאי התחרות כעבור שש שנים".
יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) הטיח בראש אגף התקציבים, אמיר לוי: "אני לא זוכר שנתת לנו הנחות כמו שאתם נותנים בגז. חזרת ואמרת לי בכל ויכוח, כמו על מחירי החשמל, שאנחנו פוגעים בתחרותיות. אתם לא יכולים לסדר את העולם לפי צרכי אגף התקציבים, כשהפירוטכניקה שלכם רק מובילה לעליית מחירים. אני יושב כאן כבר כמה שעות ומרגיש מבוכה, האם אני הטמבל היחיד? בנושא הגז כולם מבולבלים. אף אחד לא יודע מה קורה, אתם מדברים שלא יהיה פיקוח אבל נותנים למונופול הגז לעבוד בתקווה שעוד שש שנים ייווצרו התנאים להטלת הפיקוח".
המתווה אמור לדלל את המונופול של שותפות דלק-אנרגיה ונובל אנרג'י בשדות הגז הגדולים תמר ולוויתן. הוא מציע שחברת דלק תצא מתמר וחלקה של נובל יפחת ל-25%. בתמורה הם יתמקדו בפיתוח מאגר לווייתן הגדול והרווחי יותר, ויפנו את הדרך למשקיעים חדשים גם לפיתוח שני השדות הקטנים יותר, תנין וכריש. דילול התיאבון של דלק-נובל היה גם הרקע להתפטרות הממונה על ההגבלים, ד"ר דוד גילה, שלא ראה במתווה הגז את הקץ לניגוד העניינים המלווה את שליטת שני הטייקונים באוצרות הגז והפקעת מלוא הבעלות עליהם מעם ישראל.