שתף קטע נבחר

בסולמות מעל הגדר החדשה: 200 מסתננים אפריקנים נכנסו השנה לישראל

המסתננים הצליחו לטפס על הגדר החדשה באמצעות סולמות גבוהים, אך נעצרו על ידי צה"ל והועברו למתקן סהרונים עד להחלטת המדינה בעניינם. המצרים הגבירו את מאמצי הבלימה, אבל המחיר כבד: כ-20 מסתננים נהרגו בשבועות האחרונים

למרות הגדר החדשה: קרוב ל-200 אפריקנים מסודן ומאריתריאה הצליחו לחצות את הגבול לישראל מסיני, על אף סיומה של בניית גדר הגבול האימתנית מול מצרים בתחילת השנה שעברה - כך נודע ל-ynet.

 

הקבוצות, שטיפסו על הגדר באמצעות סולמות גדולים בגבהים של שישה עד עשרה מטרים, נעצרו על-ידי כוחות צה"ל שהוקפצו למקום לאחר שאלו זוהו מתקרבות לגבול. המסתננים הועברו לשהייה זמנית במתקן סהרונים שבנגב, שם הם ממתינים להחלטת המדינה אם להכיר בהם כמבקשי מקלט או לנסות ולגרשם חזרה לאפריקה. זאת, על רקע החלטות בג"צ בחודשים האחרונים להגביל עד לכשנה את משך הזמן שבו מותר למדינה להחזיק במעצר ללא משפט את מהגרי העבודה שהסתננו מאפריקה. 

 

טיפסו על סולמות. מסתננים בגבול מצרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טיפסו על סולמות. מסתננים בגבול מצרים(צילום: רויטרס)

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

הגדר החדשה נבנתה לאורך 220 ק"מ (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
הגדר החדשה נבנתה לאורך 220 ק"מ(צילום: רועי עידן)

במשך שנים חצו יותר מעשרת אלפים אפריקנים את הגבול לישראל מדי שנה. התופעה נבלמה עם הקמת הגדר, וכשקבוצות מבריחים חמושים הגיעו עם קבוצות מסתננים, כוח צה"ל שהוקפץ למקום החל בנוהל מעצר חשוד לעברם. שבחלק מהמקרים זה הסתיים בחילופי אש, ובחלק אחר בהסתלקותם של המסתננים ומבריחיהם חזרה לעומק השטח המצרי. בשנה הראשונה לקיומה של גדר הגבול החדשה, שנבנתה לאורך של כ-220 ק"מ מכרם שלום ועד הרי אילת, ובהשקעה של כשני מיליארד שקלים כולל אמצעי איסוף מתקדמים ושיפור התשתיות המבצעיות לאורך הגבול, ניתן היה לספור על שתי ידיים את כמות המסתננים שחצו אותה. 

 

ניסיונות מסתננים אפריקנים לחדור לישראל נמשכו לאחר הקמת הגדר החדשה, גם בגלל המחיר הזול יחסית של המעבר. תשלום שינוע של מהגר אפריקני לאירופה מסתכם עבור מבריח בכ-3,000 דולרים, בעוד המחיר לישראל נע בין 600 ל-1,500 דולרים. גם ניסיונות הברחות הסמים לישראל נמשכו השנה בקצב דומה לזה של שנה שעברה, וכללו בחלק מהמקרים ניסור של הגדר החדשה. אולם חלק מניסיונות ההברחה סוכלו על ידי כוחות צה"ל והמשטרה.

ממתינים להחלטת המדינה. מסתנן במתקן סהרונים (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
ממתינים להחלטת המדינה. מסתנן במתקן סהרונים(צילום: חיים הורנשטיין)

 

לפי המדיניות שגובשה בצבא בשנה וחצי האחרונות, יש לקלוט מסתננים שהגיעו לקו הגדר, ולא להשאירם בנקודה. אולם מדיניות זו נוצלה בשנה האחרונה על ידי המסתננים ומבריחיהם והובילה למצב שבו חיילים טיפסו אף הם על הגדר הגבוהה וניסו להדוף חזרה את המסתננים. דרך פעולה זו שנראתה לא טוב גם סיכנה את שלום החיילים והמסתננים.

 

בחלק מהאירועים אף פונו חלק מהמסתננים לקבלת טיפול רפואי בבית החולים סורוקה בבאר שבע, לאחר שקפצו לצד הישראלי של הגדר בהנחיית מבריחיהם, וסבלו משום כך מחבלות, שריטות וגפיים שבורות.

 

הכוחות המצריים נמנעו מסיכול ניסיונות החדירה הללו עוד בשטחם מחשש לחילופי אש עם המבריחים. בדיונים שקיימו נציגים ישראלים וקציני צה"ל עם עמיתיהם המצרים לפני כחודש וחצי סוכם, בהתאם להמלצות מקצועיות שקיבלו המצרים, על האופן שבו הם יסכלו עוד בשטחם את ניסיונות החדירה לישראל. כך, בשני ניסיונות בחודש וחצי האחרונים, החדירה אמנם סוכלה, אך לוותה באש מצרית שגבתה את חייהם של כ-20 מסתננים. בניסיון השלישי, הצליחו המצרים לעצור קבוצת מסתננים מבלי לגרום לנפגעים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
הגדר בגבול מצרים
צילום: יואב זיתון
מומלצים