שתף קטע נבחר

הקשר המפתיע בין בירה לאורח חיים בריא

מכילה נוגדי חמצון, עשויה מחומרים טבעיים בלבד ומחקרים מראים כי צריכה מתונה שלה עשויה להוריד משמעותית את התחלואה הלבבית. האם כדאי לנו לשתות בירה כחלק מאורח חיים בריא ומה באמת גורם ל"כרס בירה"?

בשיתוף israel beer breweries ltd

 

ערב, יושבים לארוחה, לבד, או עם בן/בת הזוג או סתם עם חברים בבר שכונתי. לוגמים מבירה קרה ומתענגים על טעמה הייחודי והאהוב של הבירה. האם מדובר בחטא בריאותי או שמא יכולה להיחשב חלק מאורח חיים בריא?

 

מה יש בתוך הבירה?

בירה מורכבת בדרך כלל ממים, דגן (שעורה/חיטה), כשות ושמרים. שעורה היא הדגן הנפוץ ביותר לשימוש בבירה. הכשות מוסיפה את המרירות כדי לאזן את המתיקות של הדגן (מאלט). הכשות גם פועלת כחומר משמר.

 

לבסוף, שמרי הבירה ישמשו לתסיסת הדגן וייצור אלכוהול. ישנה אפשרות להשתמש בדגנים אחרים כגון חיטה או תירס ואף אורז. ויש גם שמוסיפים פירות, עשבי תיבול, תבלינים כדי ליצור בירות טעימות ייחודיות.

 

האלכוהול של הבירה נע בין פחות מ -3% ל -40% בהתאם לסגנון הבירה והמתכון. רוב הבירות נעות סביב 4% עד 6% אלכוהול.

 

קיראו עוד

מרזה ומונעת סוכרת: הסיבות לשתות בירה

מה הקשר בין שתיית בירה לפעילות גופנית?

הסוד של מרק בן ה-110 לאריכות ימים – בירה

 

האם בירה יכולה להיות מזינה?

הרכיבים הטבעיים של הבירה מעלים את ערכה התזונתי בעיקר בנוכחות אשלגן ומגנזיום, שנחשבים למינרלים חיוניים וחלק מאורח חיים בריא. בירה גם מכילה חומרים נוגדי חמצון (פוליפנולים).

 

מחקר שפורסם בכתב העת מוביל בתחום התזונה מצביע על כך שהרמות של חומרים נוגדי חמצון עלו בדמם של צרכני מתונים של בירה.

 

בירה מכילה אלכוהול?

מנת משקה נחשבת לכ-16-17 גר' אלכוהול= 330 מ"ל בירה 5% או 150 מ"ל יין אדום/לבן או 50 מ"ל משקה אלכוהולי חריף (וודקה,ויסקי).

 

ממה נוצרת "כרס בירה"?  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ממה נוצרת "כרס בירה"? (צילום: shutterstock)

 

האם בירה משמינה?

בקרב אנשים רבים קיימת סברה כי בירה משמינה. מכאן המושג "כרס בירה". אבל זה פשוט לא נכון.

 

מפתיע? אבל בואו נחשוב על זה: בירה עשויה מחומרים טבעיים בלבד, אינה מכילה שומן, ואינה מכילה סוכרים פשוטים –בבקבוק של 330 מ"ל של בירה עם 5% אלכוהול יש כ- 5 גר' פחמימה לעומת פרי מוצע המכיל 15 גר', שלא נדבר על משקאות ממותקים או מיצים טבעיים שאף מכילים יותר.

 

משקה בירה ממוצע (בקבוק של 330 מ"ל ) מכיל כ- 130-150 קק"ל, בעוד כוס משקה ממותק מכיל אותה כמות קלוריות אם לא יותר. בהסתכלות על צריכה קלורית בלבד, בירה יכולה להיות בחירה נבונה יותר מאשר צריכת מיצי פירות ומשקאות ממותקים אחרים.

 

אז נכון, לירקות ופירות יתרונות חשובים, והם חלק בלתי נפרד מהתפריט שלנו, אבל אין זה אומר שלא ניתן ליהנות ולשלב בירה כחלק מאורח חיים בריא, כאשר המפתח הוא במתינות.

 

באופן כללי כדאי לזכור כי יותר מדי קלוריות מכל סוג יגרמו ל"כרס בירה". במיוחד שאלו קלוריות שמגיעות בצורה נוזלית וקלילה שכמעט ואינה משפיעה על תחושת השובע. בנוסף, אלכוהול מעלה את תחושת הרעב ומוריד את העכבות שלך, כך שאתה עלול לאכול יותר ממה שאתה מתכנן, כאשר אתה שותה.

 

האם בירה יכולה למנוע מחלות?

מחקרים מראים כי שתייה מתונה של אלכוהול וביניהם בירה (בדיוק כמו יין) יכולים להיות לה יתרונות בריאותיים.

 

מהי שתייה מתונה של אלכוהול/בירה?

לא יותר ממשקה אחד ביום לנשים, ועד שני משקאות ליום לגברים. לדוגמה 330 מ"ל בירה נחשב למשקה אחד. מחקרים רבים מצאו כי צריכת אלכוהול מתונה ובינה גם הבירה, עשויה להפחית את הסיכון למחלות כגון: השמנה, מחלות כלי דם ולב, סוכרת, אלצהיימר, אוסטאופורוזיס ועוד.

 

בירה והשמנה

מחקרים שהשוו צריכה זהה של אלכוהול מיין או מבירה הראה כי אין הבדל באחוז ההשמנה שנמדד במשקל והיקף מתניים.

 

בירה וסרטן

מרבית המחקרים מראים תוצאות שונות, חלק מראים עלייה, חלק מראים ירידה בסיכון לסרטן וחלק לא מראים השפעה. מחקרי מעבדה מראים כי מרכיבים ייחודים בבירה (שמקורם בכשות) יכולים לדכא גדילה של תאים סרטניים, אך מעולם לא הוכח בבני אדם.

 

מחקרים גדולים הראו קשר הפוך בין צריכה מתונה של בירה וסרטן פרוסטטה בגברים וסרטן כליה בנשים. ככל הנראה לצריכת בירה מתונה וסרטן יש אפקטים רבים ומגוונים, אך ככל שצריכת האלכוהול עולה, כך עולה הסיכון לסרטן מכל הסוגים.

 

בירה ומחלות לב

מחקרים רבים מראים כי צריכה מתונה של בירה ואלכוהול יכולים להוריד משמעותית תחלואה לבבית. חלקם דרך העלאת רמות HDL או הורדת הצמדות טסיות.

 

ישנם מחקרים כי שתיית בירה מורידה סמני דלקת הקושרים קשר ישיר לתחלואה לבבית. תכולת הפוליפנולים (נוגדי חמצון) בבירה אמנם נמוכים משמעותית לעומת יין אדום, אך האפקט נוגד החמצון על הכולסטרול הרע LDL היה זהה בין צרכני היין ולבין צרכני הבירה.

 

עובדה זו מעידה כי למרות כמות נמוכה יותר של פוליפנולים, אלו כנראה זמינים יותר ונספגים טוב יותר מבירה, שכן כמות האלכוהול שנצרכה היתה זהה.

 

בירה ואוסטאופורוזיס

מחקרים מראים כי שתיית בירה מתונה יכולה למנוע אוסטאופורוזיס ולשפר צפיפות עצם. החוקרים מצאו כי בירה היא מקור טוב לסיליקון בדיאטה, וסיליקון חשוב לצמיחת עצמות והתפתחותן.

 

בירה ומחלות אחרות

מחקרים הראו כי לצריכה מתונה של בירה יכולה להיות השפעה על הורדת הסיכון לסוכרת ודמנציה. לעומת אנשים שאינם שותים כלל.

 

איך לבחור את הבירה הנכונה עבורך?

בעת בחירת בירה, המפתח הוא לבחור את טעם שאתה נהנה ממנו ותמיד לצרוך במתינות. תמיד העדיפו איכות על פני כמות. ואל תשכחו, מה שתורם להיקף המתניים בשתיית בירה הוא האוכל שאתה צורך לידו. צריכת מזונות עתירי שומן עם בירה- בוטנים, צ'יפס וכדומה הם אלו שיתרמו לכרס, ולא הבירה עצמה.

 

מתי לא מומלץ לשתות בירה?

הריון. הימנעות מאלכוהול מוחלטת. הדבר נכון במיוחד בשליש הראשון של הריון, כאשר איבריו של תינוק נוצרים.

 

הנקה. מותר משקה אחד אך צריך לחכות לפחות 4 שעות עד הנקה.

 

מחלת כבד מכל סיבה.

 

נטילת תרופות. מומלץ לדבר עם הרופא שלך לפני שתיית אלכוהול.

 

חשוב לזכור שלצד היתרונות הברורים בשתיית אלכוהול ובירה במתינות, צריכת אלכוהול כבדה מוחקת את התועלות הבריאותיות.

 

דנה ויינר היא מנהלת היח' לתזונה ודיאטה בבית חולים שיבא תל השומר

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשלב את הבירה באורח חיים בריא
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים