שתף קטע נבחר
 

דמי חנוכה: להצליח לעבור את החג - בלי להתרושש

שבוע החנוכה הפך להיות בשנים האחרונות אחד השבועות היקרים להורים. הופעות מושקעות, סרטים ואין ספור פעילויות. המשותף לכל אלה הוא שהם עולים המון כסף. מה עושים, אם רוצים שהילדים ייהנו בלי שאנחנו נתרושש, ואיך להצליח ללמד את הילדים את ערך הכסף? רמז, זה לגמרי אפשרי

חג החנוכה מנקז לתוכו את ההפקות היקרות ביותר. ההיצע רב, השיווק נרחב והילדים שלנו רוצים ללכת ומתקשים לבחור. וכך אנו תרים אחר כרטיסים מוזלים, מכתתים רגלינו ממופע למופע, ומרוקנים את שארית כספינו בדוכני המזון והמוצרים הנלווים. ולכן, בהכירנו את חג החנוכה ואת הפיתויים שהוא מזמן, דווקא מעניין לראות בחג הזה הזדמנות לספק לילדים שלנו כמה תובנות חשובות על...כסף.

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

בילוי יקר

רובנו כבר יודעים שהמחירים המופקעים המפורסמים אינם המחירים בפועל, ועדיין - המחיר למשפחה אינו זול, ומופעי חנוכה, כידוע, הם מופעים לכל המשפחה.

 

בכל מופע יש שפע של דוכני מזון ומוצרים נלווים, הילדים שלנומפצירים בנו לקנות, ואנחנו עוברים בייאוש מדוכן לדוכן ומרוקנים בתסכול את הארנק בקניית שרביטים זוהרים יקרים להחריד, שלא שורדים את סוף המופע.

 

כך קורה, שגם לאחר שריכזנו מאמצים וממון, ההנאה נפגמה. הילדים ביקשו הרבה וקיבלו רק חלק, אנחנו קנינו למרות שלא רצינו, הם טוענים לקיפוח ואנחנו טוענים לחוסר הערכה.

 

הצעות לבילוי עם הילדים בחג

אטרקציות לחנוכה: לאן לקחת את הילדים?

 

קשה לנו לומר לא

מצד אחד, זה בילוי משפחתי ואנחנו ממש רוצים לשמח אותם. מנגד, אנחנו לפעמים פשוט לא עומדים בתחנונים ובהפצרות, וקונים כדי להימנע מדרמות, התקפות בכי והשתטחויות מביכות. אבל בסופו של יום, יש גבול אמיתי ליכולת שלנו להיענות לכל גחמה, אין גבול לדרישות וחשוב שלא לחנך אותם לפזרנות.

 

להתנהלות כלכלית נכונה יש ערך עצום בחינוך ילדינו ולחייהם כבוגרים – היא מלמדת להפעיל שיקול דעת ולקבוע סדרי עדיפויות והיא דורשת מאיתנו, ההורים, להציב גבולות.

 

ללמד את הילדים התנהלות כלכלית נכונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ללמד את הילדים התנהלות כלכלית נכונה(צילום: shutterstock)

 

אז איפה עובר הגבול וכיצד נכון להציב אותו?

 

סל תקציב וסיכום מוקדם

מרכיב חשוב בהתנהלות כלכלית נכונה, הוא היכולת להתמודד עם שפע ופיתויים, והדרך היא לקבוע סל תקציב ברור ולהתנהל בתוכו. זהו כלי מעולה ללמד שיקול דעת וסדרי עדיפויות.

 

תשתפו את הילדים בהחלטה להתנהל בתוך מסגרת התקציב שקבעתם, ותסבירו למה זה חשוב. לגדולים יותר תקציבו סכום מסוים, ותאפשרו להם לבחור מה לקנות. לקטנים תאמרו "תוכל לבחור ממתק אחד / צעצוע אחד..."

 

אם הם רוצים להרחיב את הסל התקציבי מתוך דמי הכיס שלהם, זו בחירה לגיטימית. תתייעצו איתם גם לעניין החטיפים, הכריכים והשתייה שאפשר להביא מהבית, כדי לחסוך את ההוצאה המיותרת בדוכנים.

 

רגע האמת

תמיד לאחר הצבת גבול מגיע רגע האמת. למרות ששיתפנו את הילדים ברציונל וגייסנו הבטחות להתנהג כמוסכם, ברגע האמת, הילדים שלנו יתקשו להסתפק בתקציב שקבענו. אפשר להבין אותם. שפע מבלבל גם אותנו וקשה לעמוד בפיתוי.

 

אבל הגבול אינו עונש וחשוב לא להציג אותו ככזה. הוא מייצג ערך, עקרון שסיכמתם עליו, וחשוב לכבד אותו גם כשהוא לא נוח.

 

תקני לי!

במקרה הטוב, הם יפצירו בכם בתחנונים לחרוג מהתקציב -השתדלו לשמור על קור רוח, תאמרו שאתם מבינים/רואים שהם מאוכזבים, כועסים, עצובים, תעודדו על ההשתדלות והבגרות ותדברו בזכות הפריטים שהם קנו. (כשבוחרים – מעריכים יותר, כשרוכשים בשפע – מעריכים פחות).

 

במקרה הפחות טוב הם ישטחו על הרצפה ויצרחו שהם רוצים גם וגם וגם - המסר עדיין חייב לעבור. לכן תרחיקו אותם מההמון ומהדוכנים, תחבקו ותבהירו בקול שקט וסמכותי שהחלטתכם בעינה עומדת – הם יכולים לבחור בפריט אחד בלבד.

 

תסבירו שאם לא יירגעו, לא תיכנסו למופע, והם לא יוכלו לבחור פריט. כשהמסר ברור וחד משמעי, והתנהגותכם עקבית, הגבול יופנם וההתנגדות תחלוף.

 

למה להם כן ולנו לא?

קורה שאנחנו הולכים עם חברים או משפחה, והסיכום התקציבי לא חל על ילדיהם. אלו מקפצים בין הדוכנים וקונים מכל הבא ליד, והילדים שלנו גם רוצים. האפשרות האחת היא לשתף את ההורים בסל התקציבי שקבענו. אולי גם הם ירצו לאמץ את השיטה.

 

במידה שלא, חשוב שנשוחח עם הילדים שלנו לפני המפגש, ונסביר שהחלטנו בעינה עומדת. תעודדו על הבגרות ותאמרו שאתם סומכים על שיקול דעתם.

 

שיקול דעת

מחד, חשוב מאוד לכבד את הגבול וליישם את הכללים עליהם הצהרנו, מנגד, חשוב לשמור על גמישות ולהפעיל שיקול דעת. תסייעו לילדים לקבוע סדרי עדיפויות, תאפשרו להם להתחרט במידת הסביר, תעזרו להם לתכנן את הבילוי הבא.זכרו שהגבול נועד ללמד אותם, והבילוי המשפחתי נועד להנאה, ולכן הנוקשות מיותרת.

 

דמי חנוכה

בחג החנוכה נהוגים דמי הכיס, וזו הזדמנות מצויינת לומר כמה דברים בזכותם, כי הם כלי מעולה ללמד את ילדינו להתנהל עם תקציב. נהוג לתת דמי כיס לילדים החל מגיל 6.

 

להתחיל עם תקציב קטן שמתאים לצרכיהם ולהחליט ביחד למה דמי הכיס ישמשו. מומלץ לעודד אותם לחסכון, ובגילאים הגדולים יותר גם לנהל טבלת הוצאות חודשית שתקל עליהם.

 

זו ההזדמנות הראשונה של ילדינו לעצמאות כלכלית. חשוב מאוד שנקפיד על הנוהג, ניתן את דמי הכיס דרך קבע, נאפשר לילדים שלנו שיקול דעת ונישאר בתמונה לעודד, לייעץ ולכוון.

 

 הכותבת היא מנחת הורים ומרצה

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה החג הזה עולה להורים?
צילום: shutterstock
מומלצים