שתף קטע נבחר

 

מהפך: השמאל הסוציאליסטי הובס בוונצואלה

לאחר 16 שנות שלטון: המפלגה הסוציאליסטית השלטת נחלה מפלה בבחירות לפרלמנט כשקיבלה 46 מושבים בלבד לעומת 99 מושבים של קואליציית האופוזיציה: "השינוי התחיל היום". הנשיא מדורו הודה בהפסד, ואם תשיג האופוזיציה שני שליש מהמושבים היא עשויה לערוך משאל עם לקיצור כהונתו

סיבה למסיבה. תומכי האופוזיציה חוגגים את ניצחונם ברחובות קראקס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סיבה למסיבה. תומכי האופוזיציה חוגגים את ניצחונם ברחובות קראקס(צילום: AFP)

 

גבירותי ורבותי - מהפך! מכה גדולה למהפכה הסוציאליסטית של הוגו צ'אבס אחרי שהאופוזיציה בוונצואלה השיגה שליטה על האסיפה הלאומית כשניצחה בבחירות הכלליות במדינה. בכך באו לסיומן כ-17 שנות שלטון סוציאליסטי בבית הנבחרים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ 

 

ועדת הבחירות הודיעה הלילה (יום ב') שקואליציית מפלגות האופוזיציה זכתה ב-99 מושבים לפחות מתוך 167 המושבים בפרלמנט. המפלגה הסוציאליסטית השלטת זכתה ב-46 מושבים בלבד. 19 מרוצים נוספים עדיין לא הוכרעו, אבל לאופוזיציה בוונצואלה יש סיכוי לא רע לזכות ברוב של שני שלישים בפרלמנט, דבר שיאפשר לה לאתגר את שלטונו של הנשיא ניקולס מדורו.  

 

חגיגות האופוזיציה בוונצואלה    (צילום: רויטרס)

חגיגות האופוזיציה בוונצואלה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


ליליאן טינטורי, אשתו של מנהיג האופוזיציה הכלוא לאופולדו לופס, הצטרפה לחגיגות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ליליאן טינטורי, אשתו של מנהיג האופוזיציה הכלוא לאופולדו לופס, הצטרפה לחגיגות(צילום: AFP)
רחובות הבירה קראקס התמלאו בהמוני תומכים של האופוזיציה שחגגו את ניצחונם הגדול. נהגי מכוניות הרעישו בצופרים, כמה מהחוגגים ירו זיקוקים לאוויר ורבים אחרים צעקו צעקות שמחה על המהפך הגדול לאחר שנשיאת מועצת הבחירות הראשית טיביסיי לוסיאנה הכריזה על התוצאות הראשוניות.

 

יורשו של צ'אבס הודה מיד בהפסד מפלגתו

שניות ספורות עברו מאז ההודעה על התוצאות ונשיא ונצואלה מדורו עלה לאוויר בנאום בפני האומה, הודה בהפסד מפלגתו והכיר בניצחון האופוזיציה. הוא אמר כי למרות ניצחון יריביו הפוליטיים, הדמוקרטיה והחוקה של ונצואלה ניצחו, הזכיר את ההיסטוריה הארוכה באמריקה הלטינית של הפיכות צבאיות והאשים את יריביו בניסיון לחבל בכלכלת המדינה, שתלויה רבות בנפט שלה, ולערער את שלטונו.

 

"אני יכול לומר היום שהמלחמה הכלכלית ניצחה", אמר מדורו בנאום טלוויזיוני שנשא מהארמון הנשיאותי ומסביבו הנהגת המפלגה הסוציאליסטית השלטת.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
מנהיגי האופוזיציה בוונצואלה חגגו אמנם את ניצחונם הגדול, אולם נותרו עם רגליים על הקרקע ואמרו כי צפויה להם תקופה קשה של מאבק פוליטי קשה ביותר במדינה שממילא סובלת מקיטוב. "המדינה רוצה שינוי והשינוי התחיל היום", אמר חסוס טוראלבה, ראש "האיחוד הדמוקרטי", קואליציית המפלגות של האופוזיציה בוונצואלה, לתומכיו במלון שבו שהה בקראקס.

 

מכה גדולה גם לשמאל באמריקה הלטינית

ניצחון האופוזיציה בוונצואלה מהווה מכה קשה למהפכה הסוציאליסטית שהחלה לפני כ-17 שנה בהנהגת צ'אבס המנוח, שעד מותו ב-2013 שלט במדינה ביד רמה, זכה לתמיכה עצומה והצליח לסכל את שאיפות האופוזיציה להחליפו.

 

הפסדה של מפלגת השלטון בוונצואלה הוא גם מכה גדולה לשמאל באמריקה הלטינית, שהתחזק משמעותית בתקופת עלייתו של צ'אבס לשלטון, אך באחרונה סופג מכה אחר מכה על רקע ההאטה הכלכלית באזור ותסכול המצביעים מהשחיתות הציבורית הפושה. בארגנטינה, למשל, בחרו האזרחים באיש עסקים שמרן להחליף את הנשיאה כריסטינה פרננדס דה קירשנר, שנחשבה לבעלת ברית קרובה ביותר של צ'אבס. בברזיל סובלת הנשיאה דילמה רוסף משפל בשיעור התמיכה בה ובפרלמנט נפתח נגדה הליך הדחה בשל שערוריית שחיתות שנחשפה ב"מפלגת הפועלים" בראשותה מהשמאל.

 

עדיין שולט על מוסדות מדינה חשובים כמו בית המשפט העליון. נשיא ונצואלה מדורו בנאום שבו הכיר בניצחון האופוזיציה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עדיין שולט על מוסדות מדינה חשובים כמו בית המשפט העליון. נשיא ונצואלה מדורו בנאום שבו הכיר בניצחון האופוזיציה(צילום: AFP)
בשבועות האחרונים הבטיח מדורו לצאת לרחובות ולהגן על המערכת הסוציאליסטית שהקים קודמו ואביהו הרוחני צ'אבס אם יפסיד בבחירות. אלא שאתמול בערב הוא ריכך את הטון שלו וקרא לתומכיו להתאושש מההפסד בצורה לא אלימה.

 

לאזרחים נמאס מהפשיעה והמצב הכלכלי הקשה

תוצאות הבחירות מסמלות את הניצחון האלקטורלי הראשון של האופוזיציה בוונצואלה מאז שצ'אבס הפך לנשיא ב-1999, והן הגיעו בעקבות עייפות האזרחים מהפשיעה הגואה, מהמחסור הכרוני במוצרי יסוד ומהאינפלציה הגבוהה שעומדת על שלוש ספרות - 159 אחוזים. בשנה האחרונה החריף המשבר הכלכלי במדינה הדרום אמריקנית בעקבות צניחת מחירי הנפט בעולם ואיתם גם הרווחים ממכירת "הזהב השחור". ההכנסות מנפט הן מקור המימון העיקרי של ההוצאות הציבוריות בוונצואלה.

 

ההצבעה אמש התנהלה בצורה מסודרת ושקטה באופן יחסי למרות החשש הגדול מעימותים אלימים ואי סדרים. אזרחים רבים הגיעו להצביע מוקדם כדי להימנע מתורים ארוכים בסוף היום. אלחנדרו רמירז העביר את יום הבחירות בנסיעה באופנועו בין הקלפיות השונות בקראקס כדי לעודד את תומכי הממשלה להצביע. "אסור לנו לתת לימין לשלוט כאן לעולם", הוא אמר.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בלנקה סיצר, ישראלית שגדלה בוונצואלה וחיה כיום בארץ, סיפרה ל-ynet שבני משפחתה שעדיין גרים בוונצואלה הצביעו עבור מפלגת האופוזיציה. "הם עשו זאת משום שהמדינה במצב רע מאוד", היא אמרה. "מההתחלה הם לא היו בעד הממשלה ועם הזמן המצב רק הלך והחריף. זה לא היה עוד עניין פוליטי, אלא עניין של חיים או מוות. אי אפשר היה להמשיך במצב הזה".

 

ישראלית שנולדה בוונצואלה: "התוצאות משקפות את רצון העם"

סיצר מעריכה שניצחון האופוזיציה בבחירות הכלליות יאפשר למתנגדי מדורו לשלוט יותר על הנעשה בוונצואלה. "לאופוזיציה תהיה השפעה גדולה יותר על מה שקורה בממשלה", היא אמרה. "יהיה קל יותר לפקח. אבל המצב עדיין מפחיד משום שאנחנו לא יודעים כיצד המיעוט בפרלמנט - שהוא למעשה הממשלה - יגיב. אני רק מקווה שתוצאות הבחירות לא יתורגמו לאלימות ברחובות. אני חושבת שהתוצאות משקפות את רצון העם, ואפילו הממשלה מתחילה להבין את זה. אנחנו זקוקים לעתיד טוב יותר וזה לא מה שהממשלה מספקת לנו כרגע".

 

"יש תקווה רבה אחרי הבחירות", אמרה סיצר. "זה כמו התעוררות, אנחנו חשים שאנחנו יכולים לשנות את מצבה של המדינה הזו וליצור מחר טוב יותר. זה ייקח שנים רבות ועבודה רבה. יש אנשים שמחויבים לזה ואנחנו מלאי תקווה".

 

גם אלן כהן נולד בוונצואלה וחי כיום בישראל. הוא סיפר שגם משפחתו הצביע בבחירות הכלליות לאופוזיציה ואמר שלדעתו הפרלמנט הנוכחי "יעשה תרגילים שונים" ויעביר כל מיני חוקים לפני שהפרלמנט החדש יושבע ב-5 בינואר. "אנחנו מלאי תקווה, מאושרים ובאופוריה. העם בוונצואלה שמח מאוד", אמר כהן ל-ynet.

 

שיעור ההצבעה בבחירות עמד על 74 אחוזים, הרבה מעבר לשיעור שנרשם בבחירות קודמות לפרלמנט ודי קרוב לשיעור שנקבע בבחירות לנשיאות.

 

כמה אנשי אופוזיציה בוונצואלה רוצים לקרוא לקיום משאל עם במדינה כדי לקצר את כהונתו של מדורו, שאמורה להסתיים ב-2019. משימתם תהיה קלה אם יהיה להם רוב של שני שלישים בפרלמנט (112 מחוקקים), דבר שכאמור יכול לקרות לאחר ההכרזה על תוצאות המרוצים שעדיין לא הסתיימו לבית הנבחרים.

 

אלא שריסון שלטונו של מדורו, שהפך לנשיא ונצואלה לאחר מות צ'אבס ב-2013, יהיה משימה קשה ביותר עבור האופוזיציה במדינה. לנשיא ונצואלה יש אחיזה גדולה במוסדות מדינה אחרים כמו בית המשפט העליון, דבר שיאפשר לו לעקוף קונגרס שיהיה עוין כלפיו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האופוזיציה חגגה ברחובות קראקס
צילום: AFP
מומלצים