שתף קטע נבחר

 

דמעות בכנסת על מחדל הביטוח: "חיסול ממוקד של חולים סיעודיים"

איך קרה שקשישים ששילמו כל חייהם לביטוח סיעודי נותרו בלי ביטוח? בשאלה זו דנו חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה, שמחו על הרפורמה בביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים. ח"כ שמולי פרץ בבכי עת סיפר על סבתו שנפלה קורבן לכשלי הביטוח הסיעודי: "סבתא שלי סעידה לא ידעה מהי אקטואריה"

 

  

ח"כ שמולי מספר בדמעות על סבתא סעידה    (צילום: עפר מאיר)

ח"כ שמולי מספר בדמעות על סבתא סעידה    (צילום: עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ועדת העבודה והרווחה של הכנסת התכנסה היום (ב') לדיון סוער בפגיעה במבוטחי הביטוח הסיעודי הקבוצתי בעקבות הרפורמה בשוק הביטוח. יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר לאוניד אידלמן אמר בדיון כי הרפורמה בביטוח היא תוכנית "חיסול ממוקד של חולים סיעודיים".

 

תחת הכותרת "מחדל הביטוח הסיעודי הקבוצתי" הזהירו חברי הכנסת כי בעקבות הרפורמה עשרות אלפי מבוטחים קשישים, ששילמו כל חייהם עבור כיסוי סיעודי, נותרים חסרי הגנה וללא ביטוח. "זה לא סיפור על ביטוח, זה סיפור על הונאה", הסביר ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) שהיה בין יוזמי הדיון, בעקבות תחקיר התוכנית "המערכת" של רשת בערוץ 2.

 

הוא סיפר בדמעות על סבתו, שנפלה קורבן לדבריו ל"הונאה שהממשלה נתנה לה הכשר", והוסיף: "אחד מאותם אנשים - שנפלו במכה הזו - היא סבתא סעידה. סבתא שלי שלא ידעה מה זה אקטואריה ומה זה סיכון. יש כאן 1.2 מיליון אנשים שנפלו בפח. 1.2 מיליון ישראלים הם לא כמה מטומטמים".

 

מתנגדים לרפורמה בביטוח הסיעודי    (צילום: אסף מגל אבי חי)

מתנגדים לרפורמה בביטוח הסיעודי    (צילום: אסף מגל אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ח"כ איציק שמולי, מיוזמי הדיון  (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
ח"כ איציק שמולי, מיוזמי הדיון (צילום: עפר מאיר)
 

יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) אמר כי זה "דיון על פאשלה לאומית ממשלתית. אנחנו כמעט בערב אסון. הרבה מאוד אנשים חשבו שהחיים שלהם מסודרים עד סוף ימיהם. לצערנו, הביטול של הביטוח הקבוצתי נעשה בצורה זריזה ולא מסודרת והכניס לדאגה חלק מהאנשים ששילמו הרבה מאוד אנשים. ביום אחד התברר שהכול כלאם פאדי (דיבורי סרק)". בסיום הדיון אמר אלאלוף: "אין לנו ברירה אלא לגנות את התנהלותו של אגף שוק ההון בשנים האחרונות, על הטיפול הלא מוצלח".

 

אלאלוף ציין כי לפי נתוני האוצר מדובר ב-200 אלף אנשים לפחות שנותרו בלי ביטוח סיעודי קבוצתי. הדיון נערך לבקשת חברי הכנסת איציק שמולי, יואב בן צור, קארין אלהרר, יואב קיש, רועי פולקמן, אוסאמה סעדי, אורלי לוי-אבקסיס ואורי מקלב, ובו משתתפים גם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, נציגי משרדי הממשלה, ארגוני עובדים וגימלאים שמבוטחים בביטוח הסיעודי.

 

שמולי התריע כי "חברות הביטוח בגיבוי הממשלה כבר ארבע שנים זורקות את הקשישים הסיעודיים כמו כלבים לרחוב. וכל יום מחדש הם מפרשים את האינטרס הציבורי - להגן על הטייקונים של חברות הביטוח. לא יכול להיות שכך תנהג מדינת ישראל. לזה צריך לשים סוף".

 

ח"כ אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו) אמרה: "זו רשלנות פושעת שהייתה מצד מי שאמור לשמור על האינטרסים של המדינה. ברגע שנתנו פתח, בעצם העלימו עין ממה שחברות הביטוח עושות. אף חברת ביטוח לא העזה (לבטל ביטוחים) אבל ברגע שהראשונה עשתה את זה - ראו כי טוב וכמו דומינו חברה אחרי חברה התחילו לבטל את הביטוחים האלה. זורקים את המבוגרים האלו ללא פתרון והרגולטור מאשר".

 

ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) אמר כי חברות הביטוח נהגו בחזירות, "צריך לחקור מי אשם, מתי ואיך הגענו למצב הזה".

רחל עזריה בת ה-78 אמרה בדמעות: "אני מברכת על הדיון הזה. פנסיונרים עובדי מדינה מרוויחים 3,000 שקל בחודש. כל יום מישהו מת. אולי זה יהיה הפתרון?! אז בבקשה. עכשיו תעזרו ואל תדחו ותדחו. תעשו משהו! יש המון אנשים שמחכים בקוצר רוח לשינוי". עזריה סיפרה ל-ynet כי החזיקה בביטוח סיעודי וקיבלה הודעה שהוקפא: "אין לי שום פתרון עכשיו", אמרה.

 

הממונה על אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, דורית סלינגר, הסבירה כי ההסדר המחודש "מאפשר לכל מי שהיה חבר באחד הביטוחים הקבוצתיים ושאין לו פתרון סיעודי אחר להיכנס לביטוח בקופות החולים. נתנו את הכלים הכי טובים שהיו אבל להמשיך לשווק את המוצר הזה זה עוול".

 

ח"כ אלאלוף העיר כי קופות החולים לא מקבלות אנשים  בגילאי המבוטחים שנפגעו, ואילו המפקחת השיבה, "לא קיבלתי מתווה טוב יותר. לא שמעתי שהקופות לא מקבלות". היא הוסיפה: "גם אבי נפטר סיעודי. כולנו באותה סירה".

 

סלינגר. "לא קיבלתי מתווה טוב יותר" (צילום: גלעד קוולרצ'יק) (צילום: גלעד קוולרצ'יק)
סלינגר. "לא קיבלתי מתווה טוב יותר"(צילום: גלעד קוולרצ'יק)

שר האוצר ויו"ר ההסתדרות (צילום: עופר מאיר) (צילום: עופר מאיר)
שר האוצר ויו"ר ההסתדרות(צילום: עופר מאיר)
 

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן חלק על דבריה: "אני לא מבין למה לאגף שוק הון אין פתרון טוב. מי שפולט את המבוטחים וזורק אותם זה משרד האוצר. הפתרון שמציעה המדינה הוא, סלחו לי, מחורבן. מה שצריך לעשות זה להאריך בשנה את הביטוח הקבוצתי. המדינה צריכה להכניס את היד לכיס ולשלם כסף".  הוא איים בהשבתת המשק "אם לא יהיה פתרון עד יום רביעי. ארגוני המורים יצטרפו אלינו. אנחנו לא יכולים להמשיך עם ההפקרות. שולחים אנשים לעוני".

 

כארבעה מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי קבוצתי

בסוף 2011 עמדה אוכלוסיית בני ה-65 ומעלה על 804,500 בני אדם, שהיוותה 10 אחוזים מהאוכלוסייה בארץ. בשנת 2035 צפוי להיות חלקם של הקשישים באוכלוסייה 14.6 אחוזים. על פי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, 5.42 מיליון מבוטחים בביטוחים סיעודיים, מתוכם 3.98 מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי קבוצתי בקופות החולים והשאר בביטוח סיעודי קבוצתי אחר.

 

כ-66% מן הציבור בישראל מבוטחים בביטוח סיעודי פרטי או קבוצתי (דרך קופות החולים, ארגוני עובדים או ארגוני גימלאים), אולם הביטוחים, שחלקם בתקציב המדינה עומד על מיליארד שקלים בשנה, ברוב המקרים נותנים מענה חלקי בלבד: רובם מוגבלים בפרק הזמן שבו יממנו את הטיפול או האשפוז הסיעודי ומכסים חלק מן העלות ולא את כולה. 

 

 

לבעיה הקשה של אשפוז סיעודי בישראל נוספה בעיית הביטוחים הסיעודיים. המפנה השלילי הגיע כשהמפקח על הביטוח בשנת 2011 עודד שריג הודיע כי בכוונתו לבטל את הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים שלא במסגרת קופת החולים עד לסוף שנת 2013. עם ההכרזה התחייב שריג כי עד לכניסת ההוראה לתוקף יימצא פתרון למבוטחים שכבר רכשו ביטוחים אלה. עם זאת, חברות הביטוח החלו לממש את הסעיפים שמאפשרים להן לבטל את הביטוחים, וסירבו לחדש את הפוליסות עבור כמיליון ו-220 אלף מבוטחים, מתוכם 236 אלף בני 60 ומעלה, נכון לשנת 2011.

  

בשנה האחרונה הציעה המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, מתווה חדש לפתרון שאמור היה להיכנס לתוקף ביוני 2015 ובו הנחיות חדשות לחברות הביטוח: קופות החולים יספקו ביטוחים סיעודיים חדשים למי שהפוליסות שלהם בוטלו. כשבמשרד האוצר הודיעו על הכוונה לבטל את הביטוח הסיעודי הקבוצתי, חברות הציעו למבוטחים המבוגרים לעשות במקום זאת ביטוח פרטי בעלות של עד פי עשרה מהמחיר ששילמו.

 

האם מכחלון תגיע הישועה?

גורמים שעוסקים בנושא העריכו כי שר האוצר משה כחלון ייסוג מהשינויים במתווה.  

לפני כשבועיים פנה ניסנקורן לכחלון וביקש ממנו לדחות בשנה את כניסתה לתוקף של הרפורמה בביטוח הסיעודי שאמורה להתחיל באמצע 2016.

 

באוגוסט השנה הודיעה סלינגר על השקת ביטוח סיעודי אחיד דרך קופות החולים. במקביל, האוצר אסר על מכירת ביטוחים סיעודיים קבוצתיים מהשנה הבאה, כיוון שהם מתייקרים מאוד ככל שהמבוטחים מזדקנים, ולכן מבוטחים רבים נותרים ללא ביטוח קבוצתי, והאפשרות היחידה שלהם היא לרכוש ביטוח סיעודי באופן פרטי מחברת הביטוח או דרך קופת החולים. מכיוון שמבוטחים מעל גיל 55 עלולים להימצא במצב שבו חברות הביטוח לא יבטחו אותם, האוצר הגדיר כי הם יוכלו להצטרף לביטוחים הסיעודיים של קופות החולים, אך לקבל כיסוי חלקי יותר ובמחיר גבוה יותר.

 

בהכנת הכתבה השתתפה אלכסנדרה לוקש
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר מאיר
ח"כ שמולי בדיון
צילום: עפר מאיר
מומלצים