בשל הריבית: להקטין חשיפה למניות ארה"ב?
בשבוע הבא תתקבל ההכרעה של הבנק המרכזי בארה"ב האם להעלות את הריבית לראשונה אחרי 7 שנים של ריבית אפסית. בשווקים מתכוננים וצופים כמעט בוודאות כי הצעד הראשון של העלאת ריבית ייצא לפועל. הערכות הן שהשווקים לא צפויים להגיב באופן דרמטי, האם מומלצת חשיפה לשוק האמריקני כרגע?
העלאת הריבית האמריקנית בשבוע הבא היא כמעט עניין סגור. הנתונים הכלכליים בארה"ב ממשיכים לתמוך במהלך וגם נתוני התעסוקה של סוף השבוע האחרון מהווים עוד דחיפה להיתכנות העלאת ריבית לראשונה אחרי 7 שנים של ריבית אפסית. השאלה היחידה שעוד נשארת פתוחה היא כמה פעמים עוד תעלה הריבית השנה, אחרי העלאה הראשונה.
לכתבות נוספות בנושא:
רגע לפני החלטת הריבית בשבוע הבא, מעריכים בבית ההשקעות מיטב דש כי המחסום האחרון לצעד הראשון של הבנק המרכזי בארה"ב כבר הוסר ולמעשה נסללה הדרך כמעט באופן מלא לביצוע המהלך. נתוני התעסוקה שפורסמו ביום שישי האחרון מצביעים על תוספת של 211 אלף משרות במשק האמריקני ושיעור האבטלה עומד כרגע על 5%.
"הקטינו חשיפה לארה"ב"
המשקיעים בבורסה חוששים מהעלאת ריבית בקצב גבוה והבנק המרכזי האמריקני (הפדרל ריזרב) כבר שיגר מספר פעמים מסרי הרגעה למשקיעים שהקצב יהיה מתון ואיטי מאוד אחרי שיבוצע הצעד הראשון.
הערכות הן שלא צפויה תגובה דרמטית של ירידות בשווקים הגלובליים בעקבות העלאת הריבית. למרות זאת, בבית ההשקעות הלמן אלדובי יצאו השבוע בהמלצה למשקיעים להקטין את החשיפה לארה"ב בתקופה הקרובה כיוון שלהערכתם התנודתיות בשוק האמריקני צפויה לעלות בשל אי הוודאות באשר לתוואי הריבית בהמשך.
עד 3 העלאות ב-2016?
האם יש אכן סיבה לחשש מתוואי הריבית בהמשך? אחרי שתצא לפועל העלאת הריבית הראשונה, הסוגיה המרכזית שצפויה להעסיק את השווקים היא באיזה קצב העלאות ריבית מדובר. כאמור, הבנק המרכזי האמריקני רמז כבר על קצב הדרגתי מאוד במסר מרגיע למשקיעים, אך עם זאת, קיימות הערכות להיתכנות של העלאת ריבית בקצב מהיר יותר מהצפי בשל נתונים כלכליים מוצלחים בארה"ב.
כרגע, הערכה הדומיננטית בקרב המשקיעים היא כי אין צפי להעלאות ריבית תכופות מדי במהלך השנה ובעוד 3 שנים הריבית האמריקנית לא תחצה את רמת ה-2%. אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש, מעריך כי תהיה זו עלייה מתונה מאוד ובסך הכול עד סוף שנת 2016 הריבית בארה"ב לא תעלה יותר מ-3 פעמים.
בהנחה שהריבית האמריקנית אכן תעלה ביום רביעי בשבוע הבא לרמה של 0.25%, בקרב הכלכלנים קיימת הסכמה כי אין שום צפי להעלאת הריבית בישראל בעקבות המהלך.
הדולר התחזק לאחרונה מול רוב המטבעות המרכזיים בשל הערכת העלאת הריבית, לעומת זאת, מול השקל לא נרשמה התחזקות משמעותית והמטבע הישראלי ממשיך לשמור על כוחו. כרגע, הערכות הן שהדולר דווקא ייחלש מעט אחרי העלאת הריבית, מה שמרחיק יותר את התרחיש של פיחות בשקל. אם אין פיחות של השקל, ככל הנראה לא תהיה סיבה אמיתית לבנק ישראל ללכת אחר הבנק המרכזי האמריקני ולהעלות גם כן את הריבית.