מחנה הפליטים שועפט: התרימו כ-100 אלף ש' לשיקום בתי מחבלים
הריסת בתי המחבלים היא צעד מרתיע למחבלים פוטנציאליים מבחינת ישראל, אך בקרב הפלסטינים היא דווקא מתניעה יוזמה הפוכה: התרמת תושבים לטובת שיקום הבתים או בנייתם מחדש. אחרי שבמחנה הפליטים שועפט הצליחו לגייס עשרות אלפי שקלים, בשכם נפתח קמפיין דומה
ההסלמה הנוכחית העלתה מחדש במלוא עוזה בישראל וברשות הפלסטינית את סוגיית הריסת בתי המחבלים כצעד ענישה ובעיקר כהרתעה לפלסטינים שמתכננים לבצע פיגועים. בצה"ל עסוקים לפחות פעמיים בשבוע במיפוי בתי מחבלים לקראת הריסה אפשרית, ואילו הפלסטינים מנסים להילחם בסנקציה הזאת בכל דרך. אתמול (יום א') נפתח בשכם קמפיין לאיסוף תרומות למשפחות המחבלים שרצחו את איתם ונעמה הנקין.
קמפיין קודם נפתח בשבוע שעבר, עם הריסת בית המחבל איברהים עכארי, שדרס למוות לפני שנה בירושלים שני ישראלים. מיד אחרי הריסת הבית במחנה הפליטים שועפט הבטיחו גורמים שונים במחנה כי הבית החדש יוקם במהירות. גם אחיו של עכארי הכריז כי הריסת בית המשפחה לא מרתיע אותם ולא ימנע מהמפגע הבא לצאת לדרכו.
במחנה הפליטים הבטיחו וקיימו. שתי יממות בלבד אחרי הריסת ביתם, שוכנו בני משפחת עכארי בדירה חדשה במחנה הפליטים שרוהטה כמעט במלואה בעזרת תרומות של בעלי עסקים ממזרח ירושלים (ולא רק מתוך מחנה הפליטים). במקביל הציעו בעלי מקצוע לבנות בית חדש למשפחה בהתנדבות.
אבל זה לא הסתיים בכך. בסוף השבוע האחרון החל קמפיין במחנה הפליטים לתרומת כסף לבני משפחת המחבל. שלטים הודבקו על רכב מיוחד שנע בין סמטאות המחנה ואסף תרומות מהתושבים. המטרה המוצהרת הייתה להגיע ל-100 אלף שקלים, ואנשי הקמפיין כמעט והשיגו את המטרה: תוך יום אחד בלבד הצליחו לאסוף 95,250 שקלים במזומן לטובת המשפחה. היו מי שאף תרמו תכשיטים וזהב.
גיוס התרומות לבני משפחות מחבלים אינו חדש בקרב הפלסטינים. כל משפחה של מחבל קיבלה בעבר סכומי כסף גדולים יחסית באמצעות גיוס תרומות של תושבי כפר או עיר מגוריהם. בנוסף, הארגון שפורש את חסותו על אותו מחבל גם תומך פיננסית במשפחה. כך היה גם למשל בנוגע למשפחותיהם של רסאן ועודאי אבו ג'מל, שני המחבלים מג'בל מוכבר שביצעו את הטבח בבית הכנסת בהר נוף. אלא שתמיד הדבר נעשה בצנעה מחשש שבמערכת הביטחון ינסו לסכל את המהלך ולהחרים את הכסף.
כיוון שבמערכת הביטחון הגבירו הילוך בכל הנוגע להריסת המחבלים והיה חשש פלסטיני אמיתי בקרב גורמים מתסיסים כמו חמאס שהצעד אכן ירתיע את המפגעים הבאים, לא נותרה להם ברירה אלא להפוך
את המהלך המוצנע לפומבי ומתוקשר - כדי להבטיח למפגע הבא שמשפחתו לא תיפגע מענישה כבדה שתהרוס את חייה.
"מודל מחנה הפליטים שועפט" המוצלח הועתק במהרה, ואתמול כאמור נפתח גם בשכם קמפיין ציבורי לאיסוף תרומות. ביתו של מפקד החוליה שרצחו את בני הזוג הנקין, ראעב עליווי, נהרס בידי כוחות צה"ל בשבוע שעבר. אנשי הקמפיין הציבו באחד הרחובות הראשיים בשכם תיבה שקופה וגדולה וקראו לעוברים והשבים לתרום ככל יכולתם למען המשפחות של אנשי החוליה.
בסיומו של היום הראשון - שהפעם תוכנן להימשך ימים בשל הצורך בסכום גבוה שיספיק לכל המשפחות - נאספו 115 אלף שקלים. "אנחנו עושים זאת כדי לעמוד לצד האסירים הללו אשר נקמו את רצח משפחת דוואבשה", אמר טריף עאשור, אחד ממארגני הקמפיין. "אנחנו רוצים להבהיר לבני משפחותיהם כי כבני העיר שכם לא ננטוש אותם". אלא שהאנשים שעומדים מאחורי הקמפיין שאמור לסייע לאנשי חמאס טוענים כי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים מנסים בכל דרך למנוע את הצלחתו, בהוראת מושל שכם אכרם רג'וב.