שתף קטע נבחר
 

פיצוי מצרי לחברת החשמל? ייצוא יותר חשוב

ד"ר עמית מור, מומחה למדיניות אנרגיה במרכז הבינתחומי הרצליה, אמר בראיון לאולפן ynet, כי למרות החלטת קהיר להקפיא את המו"מ על ייבוא גז לישראל, חשוב לקדם בדחיפות את המתווה - קודם כל למען ביטחון משק האנרגיה בישראל. ומה עם הפיצוי בסך 1.8 מיליארד דולר שחויבה מצרים לשלם? "ההכנסות לישראל מהייצוא יהיו גדולות עשרות מונים"

הודעת ממשלת מצרים אתמול (א') על הקפאה מיידית של המגעים לייבוא גז מישראל, לאחר שמצרים חוייבה לפצות את חברת החשמל ב-1.8 מיליארד דולר בגין פיצוץ צינור הגז המצרי ב-2011 – עוררה חששות באשר להמשך כדאיות מתווה הגז. זאת, בשל העובדה שהמתווה מסתמך בין השאר על הנימוק הביטחוני, בטענה כי יצוא הגז למצרים ולירדן חשוב לישראל מבחינה אסטרטגית.

 

דיווח: שר הנפט המצרי מקפיא המגעים לייבוא גז מישראל

 

האם ההתפתחות האחרונה מול מצרים מעקרת מתוכן את מתווה הגז שמקדמת ממשלת ישראל? להערכת ד"ר עמית מור, מומחה למדיניות אנרגיה במרכז הבינתחומי הרצליה, שהתארח באולפן ynet, ההחלטה המצרית אינה פוגעת במתווה הגז, ועדיין יש צורך דחוף לקדם אותו במהירות האפשרית.

 

צפו: עמית מור מתארח באולפן ynet: 

צילום: אבי חי ואסף מגל

צילום: אבי חי ואסף מגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

מור אמר בראיון: "המתווה מאד חשוב, בראש ובראשונה על מנת ליצור מצב שבו יפותחו שדות לוויתן, כריש ותנין, קודם כל כדי לספק גז לישראל. נכון לעכשיו, יש פה הפקרות אסטרטגית של ביטחון לאומי - 60% מהחשמל שלנו מסופק משדה אחד - תמר. אם תהיה חס וחלילה תקלה טכנית או פיגוע אסטרטגי, כולנו נשב בחושך ואפילו יכול להיות לתקופה ארוכה.

האסדה בקידוח תמר (צילום: "אלבטרוס") (צילום:
האסדה בקידוח תמר(צילום: "אלבטרוס")
 

"לכן המתווה חייב לצאת לדרך - כמובן, גם כדי לייצא גז מישראל מעבר לשימושים המקומיים - למצרים, לירדון, ואולי בעתיד לטורקיה... החשיבות היא בראש ובראשונה כלכלית, וגם אסטרטגית-אזורית". מור הוסיף: "בשנים האחרונות אנחנו עומדים במקום - מסיבותינו שלנו, בגלל חוסר רגולציה, חוסר מנהיגות, וחוסר אסטרטגיה בפיתוח משק האנרגיה".

 

מור התייחס גם למגעים שצריכים להתנהל מול המצרים ואמר: "יש צורך לנסות לקדם את החוזים עם מצרים, ואם יש צורך במשא ומתן בין ממשלת ישראל - שהיא הבעלים של חברת החשמל, לבין ממשלת מצרים על נושא הפיצוי שנקבע לחברת החשמל, אז יתכבדו הממשלות וינהלו משא ומתן.

 

"בסופו של דבר, אם אכן יתממש פרויקט הייצוא להנזלה במצרים, והוא ייצא דרך המתקנים שבמצרים לשווקים בעולם, ההכנסות לממשלת ישראל ולאזרחים צפויות להיות גדולות עשרות מונים מפיצוי כזה או אחרי לחברת החשמל, יהיה חשוב ככל שיהיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
אסדת הקידוח בשדה לוויתן
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים